Σελίδες

Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Ελλάδα - ο αδύναμος κρίκος




Για να καταλάβουμε τα παιχνίδια που παίζονται εις βάρος της Ελλάδας, με όχημα και πρόσχημα την …προβληματική οικονομία μας, αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στη σύνθεση του ευρωκοινοβουλίου:

EPP: Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες), έδρες 265
S&D: Ομάδα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, έδρες 184
ALDE: Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, έδρες 84
GREEN/EFA: Ομάδα των Πρασίνων/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία, έδρες 55
ECR: Ομάδα των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, έδρες 55
GUE/NGL: Ευρωπ. Ενωτ. Αριστερά/Αριστερά των Πρασίνων των Βορ. Χωρών, έδρες 35
EFD: Ευρώπη της Ελευθερίας και Δημοκρατίας, έδρες 30
NA: Μη εγγεγραμμένοι, έδρες 28

Στοιχεία: wikipedia

Οι «φίλοι» και «εταίροι» μας Ευρωπαίοι, κατόρθωσαν μόνο το τελευταίο χρονικό διάστημα να διαπιστώσουν πόσο προβληματική είναι η κατάσταση της οικονομίας μας. Μόλις τον τελευταίο 1,5 χρόνο πληροφορήθηκαν το ύψος του χρέους μας και του ελλείμματος ως ποσοστού του ΑΕΠ. Φαντάζομαι ότι μέχρι τώρα στηρίζονταν στις προσπάθειες που κατέβαλλαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και ειδικά του Κ. Καραμανλή του νεότερου και ήλπιζαν στην ταχύτατη ανάκαμψη, χωρίς παρεκκλίσεις από τη συνθήκη του Μάαστριχτ και του Συμφώνου Σταθερότητας.

Ίσως, πάλι, να στηρίζονταν και στη βαρύτατη βιομηχανία που διαθέτει η χώρα μας, με τις απίστευτες εξαγωγές, στην ασυγκράτητη εισροή ξένων επενδυτικών κεφαλαίων, στα θεαματικά τεχνολογικά άλματα, στην τεράστια τεχνογνωσία, στην απίστευτη οργάνωση.

Ίσως και να μας εμπιστεύονταν γιατί τους αρκούσε, ή απλά τους βόλευε η εμπιστοσύνη που μας παρείχαν. Τα ίδια και χειρότερα European statistics παρήγαγαν και παράγουν και οι ίδιοι, απλά τα δικά τους πτώματα ξέρουν να τα θάβουν πολύ βαθιά στον κήπο, ενώ οι επόμενες κυβερνήσεις, παρόλο που ξέρουνε τους λάκκους δεν παίρνουν το φτυάρι στο χέρι τους. Η κοροϊδία εξακολουθεί και συνεχίζεται και η περίπτωση της Ελλάδας και μετέπειτα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας ήταν γι’ αυτούς το μεγαλύτερο άλλοθι. Ποιος θα ασχοληθεί με τα δικά τους οικονομικά στοιχεία και τα δικά τους δημοσιονομικά προβλήματα; Οι δανειζόμενοι μήπως; Ταυτόχρονα, πουλώντας και τσαμπουκά για ξεκάρφωμα πως οι εργατικοί Βόρειο-Ευρωπαίοι δεν θα δουλεύουν για τον προβληματικό Ευρωπαϊκό Νότο, καταφέρνουν να στρέψουν αλλού τα βλέμματα, μακριά από πάνω τους.

Από την άλλη, οι Αμερικανοί κατόρθωσαν την δική τους κρίση και ύφεση να την μεταθέσουν στην Ευρώπη με Δούρειο Ίππο τη χώρα μας. Ποιος κατάλαβε το πώς η κρίση που ξέσπασε στις ΗΠΑ το Σεπτέμβριο του 2008 με την κατάρρευση της Μέριλ Λιντς και της Λίμαν Μπράδερς, έφθασε να οδηγήσει στο γκρεμό την Ελλάδα; Η Ελλάδα αποτελεί τον αδύναμο κρίκο της παγκόσμιας οικονομίας, ή έστω, τον μοναδικό; Καταιγιστικές ήταν οι πληροφορίες που τροφοδοτούσαν εκείνη την εποχή τα ΜΜΕ σε ολόκληρο τον κόσμο. Μιλούσαν για «εξαιρετική επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας», έλεγαν πως «η παγκόσμια ανάπτυξη δέχεται τεράστια πίεση από τον ιδιόμορφο …κυκλώνα», ενώ έκαναν λόγο για «παγκόσμιο οικονομικό κραχ που όμοιό του δεν έχει ξαναζήσει η ανθρωπότητα».

Χώρες ολόκληρες όπως η Αγγλία, η Γαλλία, η Ρωσία, η Ισπανία και πολλές άλλες δημιουργούσαν ασπίδες προστασίας με τη χορήγηση εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στις τράπεζες των χωρών τους «για να μη καταρρεύσει το παγκόσμιο τραπεζοπιστωτικό σύστημα και κινδυνεύσουν οι καταθέσεις των πολιτών». Οι Αμερικανικές τράπεζες που είχαν στην κατοχή τους τα περιβόητα «τοξικά ομόλογα» έκλειναν η μία μετά την άλλη, εργοστάσια κολοσσιαίων αυτοκινητοβιομηχανιών έβαζαν λουκέτο και απέλυαν σωρηδόν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, ανεργία, αβεβαιότητα, ουρές για συσσίτιο, πείνα και χιλιάδες αντίσκηνα. Ελάχιστους μήνες αργότερα η αμερικανική οικονομία άρχισε να ανακάμπτει, τερματίστηκε η ύφεση και άρχισε και πάλι να υπάρχει θετικό αναπτυξιακό πρόσημο.

Τι έγινε λοιπόν και η αμερικανική οικονομία ξαφνικά πήρε τα «πάνω» της, ενώ η ελληνική οικονομία, που αποτελεί το 0,6% της παγκόσμιας (!!!!!) βυθίζεται όλο και περισσότερο στα σκατά; Και πως μπορεί το 0,6% να ταρακουνήσει το υπόλοιπο 99,4%; Ούτε σαν ανέκδοτο δεν μπορεί να ακούγεται.

Η απάντηση κρύβεται στον παραπάνω πίνακα…


Υ.Γ. Από το πρωτοσέλιδο του σημερινού Ελεύθερου Ρύπου και κάτω από τη φωτογραφία του Καραμανλή διαβάζουμε: «Στηρίζουμε τη ΝΔ με όλες μας τις δυνάμεις».
Τώρα που δημοσκοπικά το ΠΑΣΟΚ βυθίζεται και έφθασε (προς τα κάτω) τη ΝΔ, μετά από 20 ολόκληρους μήνες, αυτό βρήκε να πει!
Σχεδιάζει την επανεμφάνισή του;
Τα όρνια μύρισαν το αίμα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου