Σελίδες

Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Η Ευρώπη των αδύναμων κρίκων



Εντείνονται οι αμφιβολίες στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης σχετικά με το εάν και κατά πόσον θα μπορούσε να υπάρξει μια συμφωνία για την εξυπηρέτηση των δανειακών αναγκών της Ιταλίας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ακόμα και εάν το μέγεθος των αποθεματικών του τριπλασιαζόταν, γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Οι ανάγκες της χώρας είναι τέτοιες που οι πόροι δεν επαρκούν, σύμφωνα με κυβερνητικούς ειδικούς, αναφέρει το περιοδικό στην έκδοσή του στο Διαδίκτυο. Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας ανέρχεται σε περίπου 1,8 τρισ. ευρώ, ή το 120% του ΑΕΠ της χώρας.

Η Γερμανία εμμένει στη θέση ότι οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν κρίσεις χρέους πρέπει να επικεντρωθούν στις περικοπές δαπανών και στις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις και όχι στο να επιτύχουν συμφωνίες διάσωσής τους.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει σήμερα στην διάθεσή του 440 δισεκατομμύρια ευρώ. Σχεδιάστηκε για να καλύψει τις ανάγκες χωρών μικρού ως μεσαίου μεγέθους. Όμως μετά την εξάπλωση της κρίσης χρέους στην Ιταλία και στην Ισπανία υπήρξαν εκκλήσεις να μεγεθυνθεί.

Το περιοδικό Der Spiegel γράφει παράλληλα ότι συνεχίζονται οι διαφωνίες στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σχετικά με το εάν και κατά πόσον πρέπει να αγοράσει ιταλικά ομόλογα στην δευτερογενή αγορά για να παράσχει στήριξη στη χώρα.

Σύμφωνα με δύο πηγές, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ επρόκειτο να συζητήσει με το διοικητικό συμβούλιο της μέσα στο Σαββατοκύριακο σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της αναταραχής στις χρηματαγορές και το πρόβλημα του χρέους της Ιταλίας.

Η ΕΚΤ προκάλεσε κατάπληξη στις αγορές την περασμένη εβδομάδα όταν άρχισε να αγοράζει ξανά ομόλογα μικρότερων χωρών της ευρωζώνης αλλά όχι της Ιταλίας και της Ισπανίας, τα σπρεντ των οποίων αυξήθηκαν τις τελευταίες ημέρες στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 ετών.

Από το news.pathfinder.gr

Σχόλιο δικό μου

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεχίζει και αγοράζει ελληνικά, πορτογαλικά και  ιρλανδικά ομόλογα, αλλά όχι ιταλικά και ισπανικά;;; Αγοράζει τα ελληνικά “σκουπίδια” και κλείνει τις πόρτες σε Ιταλία και Ισπανία; Φοβάται δηλαδή να επενδύσει στην αγορά ομολόγων της 3ης και 4ης κατά σειρά οικονομικής δύναμης της Ευρωζώνης; 

Έχω την εντύπωση ότι οι ολίγιστοι Ευρωπαίοι ηγετίσκοι ούτε έχουν καταλάβει που βρίσκονται και φυσικά ούτε ξέρουν που πηγαίνουν. Ή είναι επικίνδυνα ηλίθιοι και ανίκανοι να αναλάβουν δράσεις και πρωτοβουλίες που θα βγάλουν την Ευρώπη από τα αδιέξοδα, ή, ακόμα χειρότερα, έχουν σχέδιο. Σχέδιο διάλυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρώ.

Προχθές έγραψα ότι οι Οίκοι Αξιολόγησης δείχνουν να αγνοούν το ασύλληπτο χρέος των 14,3 τρισ. δολαρίων που έχουν οι ΗΠΑ και χτυπούν αλύπητα άλλες χώρες με πολύ μικρότερα χρέη. Χτες διαψεύστηκα από την Standard & Poor’s, η οποία υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ από ΑΑΑ σε ΑΑ+.

Ξεπερνώ το - στα επίπεδα σχιζοφρένειας - οξύμωρο του να εξακολουθούμε να θεωρούμε ως «μοναδική υπερδύναμη» του πλανήτη την πλέον χρεωμένη χώρα στον κόσμο και αναρωτιέμαι: μήπως επειδή το αμερικανικό «θαύμα» έχει ξεφτίσει προ δεκαετιών και δεν υπάρχει περίπτωση στον αιώνα τον άπαντα οι ΗΠΑ να μειώσουν τα ελλείμματα τους, έπρεπε πρώτα να χτυπηθεί η Ευρώπη και το κοινό της νόμισμα, ούτως ώστε να μειωθούν σε σημαντικό βαθμό οι κραδασμοί στο δολάριο;
 
Λέω μήπως…

Υ.Γ. Άραγε ο κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ, πρόεδρος της ΕΚΤ, τι ακριβώς κάνει σε αυτή τη φωτογραφία;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου