Σελίδες

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Το τρενάκι του τρόμου




Σε τριτοκοσμικά επίπεδα βρίσκεται η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF). H Ελλάδα έχασε φέτος επτά θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη της ανταγωνιστικότητας και βρίσκεται στην 90η θέση ανάμεσα σε 142 χώρες απ΄ όλο τον κόσμο, ενώ την τελευταία διετία έχασε 19 θέσεις.
H χώρα μας είναι λιγότερο ανταγωνιστική από γειτονικές χώρες, όπως η Ρουμανία, η Αλβανία, το FYROM, αλλά και από την Μποτσουάνα, τη Γουατεμάλα και το Λίβανο, ενώ κατέχει την τελευταία θέση σε ανταγωνιστικότητα από τις χώρες της E.E.
Στη πτώση της Ελλάδας στην κατάταξη της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας κύριο ρόλο έπαιξε η δραματική επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος (έπεσε στην 140η θέση).
Στο κριτήριο των χρηματαγορών η χώρα έπεσε στην 110η θέση, στους δημόσιους θεσμούς στην 89η θέση, στην αγορά απασχόλησης στην 126η θέση.
Πολιτικοί
Ως προς την εμπιστοσύνη που δείχνουμε στους πολιτικούς η Ελλάδα βρίσκεται στην 123η θέση, στην 125η θέση για την προστασία των επενδυτών, στην 120η στην ποιότητα εκπαιδευτικού συστήματος.
Επίσης η χώρα μας κατέχει την 134η θέση από τις 142 χώρες σε ό,τι αφορά το αριθμό διαδικασιών για την έναρξη επιχειρήσεων, την 128η θέση για έκταση και αποτελεσματικότητα της φορολογίας και την 135η θέση στην ευελιξία για τη διαμόρφωση μισθών.
Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που εξηγείται «από τη δραματική επιδείνωση των μακροοικονομικών της μεγεθών, το ιδιαίτερα κακό θεσμικό πλαίσιο και την ανεπάρκεια της λειτουργίας της αγοράς της», όπως εξηγούν οι συντάκτες της έκθεσης.
Ιδιαίτερος λόγος γίνεται επίσης και για τη διαφθορά και την κακή ποιότητα των στατιστικών στοιχείων που παρέχει η χώρα μας, αλλά και για την ανελαστικότητα των εργασιακών σχέσεων.
Από την imerisia.gr

Αυτά τα στοιχεία κυρ Λοβέρδε τα έχεις υπόψη σου;
Χθες μόλις, την ώρα που εκσφενδόνιζες τις παπαροκορώνες σου στο δελτίο της Τρέμη, δόθηκαν στη δημοσιότητα τα πιο πάνω στοιχεία.
Αλλά που καιρός να ενημερωθείς; Για σένα προέχει να βγεις στο κανάλι και να αρχίσεις το φτύσιμο. Τέλειωσαν τα μπάνια, πλησιάζουν και οι εκλογές, πρέπει να δώσεις το παρών.
Γνωρίζεις κυρ Αντρέα, ως φωτεινός παντογνώστης που ήσουν πάντοτε, την κατάντια της ελληνικής οικονομίας, όσο αφορά τα επίπεδα ανταγωνιστικότητας;
Άραγε, αναρωτιέμαι, ποιος να φταίει για τούτο δω το χάλι;
Να σε ρωτήσω εσένα που τα ξέρεις όλα. Μήπως στην 90η θέση της παγκόσμιας κατάταξης οδήγησαν τη χώρα μας οι δημόσιοι υπάλληλοι;
Να σε ενημερώσω ότι τα τελευταία 2 χρόνια οι δημόσιοι υπάλληλοι μειώθηκαν κατά δεκάδες χιλιάδες, λόγω αθρόων συνταξιοδοτήσεων και έλλειψης προσλήψεων. Μήπως φταίνε και πάλι αυτοί που στο ίδιο διάστημα η χώρα έχασε 19 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη στον πίνακα της ανταγωνιστικότητας;

Αντρίκο, πάρτο αλλιώς, θα βρεις.

Γιατί δε λες κουβέντα πάνσοφε και για τον ιδιωτικό τομέα της χώρας που δεν παράγει ή παράγει προϊόντα δεύτερης ποιότητας ή ακριβά, συνεπώς μη ανταγωνιστικά;
Αλλά είπαμε, μπορείς να κάνεις τον καμπόσο στους Δ.Υ. γιατί «σε παίρνει». Εσύ είσαι το αφεντικό, τουλάχιστον έτσι νομίζεις. Μπορείς ταυτόχρονα να χύνεις τόνους δάκρυα μαζί με τα φιλαράκια σου τους δημοσιοψεύτες των καναλιών, για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους που καταδυναστεύονται, τρομοκρατούνται και τυρρανιούνται από τους κάφρους του Δημοσίου.

Αμ το άλλο; Τι να’ναι άραγε η 123η θέση της Ελλάδας ως προς την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι Έλληνες στους πολιτικούς; Στους Δ.Υ. θα οφείλεται κι αυτό! Άλλωστε κι εσείς οι πολιτικοί, Έλληνες πολίτες ήσαστε, στα 10 εκατομμύρια ανήκετε, άρα ταλαιπωρείστε κι εσείς μαζί.

Και ακολουθούν κι άλλες κατραπακιές: η χώρα μας σε ό,τι αφορά το αριθμό διαδικασιών για την έναρξη επιχειρήσεων κατέχει την 134η θέση από τις 142 χώρες (!!!), βρίσκεται στην 128η θέση για έκταση και αποτελεσματικότητα της φορολογίας, ενώ όσο αφορά την ευελιξία για τη διαμόρφωση μισθών βρισκόμαστε στην 135η θέση.

Αριστούργημα !

Να υποθέσω ότι ο αριθμός των διαδικασιών για την έναρξη επιχειρήσεων οφείλεται στους νόμους που ψήφισαν μεταξύ τους οι Δ.Υ., χωρίς καν να σας ρωτήσουν. Εσείς είχατε όλη την καλή πρόθεση να απλουστεύσετε τις διαδικασίες, αλλά δεν πέρασε το δικό σας. Κρίμα!

Να υποθέσω επίσης ότι χωλαίνει η αποτελεσματικότητα στη φορολογία, εξαιτίας της άρνησης των εφοριακών να σπάνε πάνω από 10 κουμπαράδες-γουρουνάκια την ημέρα από συνταξιούχους και μισθωτούς. Τις περιπτώσεις να συλλάβετε τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο, να φορολογήσετε την εκκλησιαστική περιουσία, να ψάξετε στις Ελβετικές Τράπεζες τις καταθέσεις, να αναζητήσετε τους κατόχους off shore εταιρειών, να στείλετε επιτέλους στα ειδικά δικαστήρια τα λαμόγια/μιζαδόρους του σιναφιού σας, αφού τους κατάσχετε τις περιουσίες, ούτε καν τις έχετε σκεφτεί! 
Α, μιας και αναφέρθηκα στην εκκλησιαστική περιουσία, όταν με νόμο του Αλογοκλέφτη σταμάτησε η φορολόγησή της πριν από μια 5ετία, είχε ειπωθεί ότι αυτό το μέτρο σημαίνει απώλεια εσόδων για το Ελληνικό Δημόσιο 700 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Κάνε ένα πολλαπλασιασμό, 700 Χ 5 = 3,5 δισ. μας κάνουν. Τα έχετε βρει από αλλού;

Εκεί όμως που σας αδικούν κατάφορα είναι η 135η στην ευελιξία διαμόρφωσης μισθών. Η ευελιξία που αποκτήσαμε στους μισθούς επί των ημερών σας, θυμίζει το τρενάκι του τρόμου…

Υ.Γ: Στη φωτογραφία διακρίνονται εφοριακοί της Μποτσουάνα επί το έργον!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου