Σελίδες

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Το χρέος του Καραμανλή !


«Θα πάω. Είναι χρέος μου να στηρίζω την παράταξη και τον πρόεδρο».
Αυτό δήλωσε ο ακαταλληλότερος πρωθυπουργός όλων των εποχών Κ. Καραμανλής ο νεότερος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν θα παρευρεθεί στην ομιλία του διαδόχου του στη ΔΕΘ.
Γεια σου ρε μέγιστε Καραμανλή με τα ωραία σου!!!
Πάντως, πέρα από την πλάκα, ώρες ώρες θυμάμαι τις εποχές που παρίστανε τον Πρωθυπουργό και τις αναπολώ …. όχι, λάθος όρος, μου λείπουν να πω; όχι, πάλι λάθος ….. μάλλον δεν θα βρω την κατάλληλη λέξη που να περιγράφει τα συναισθήματα μου. Το μόνο που μπορώ να το πω με βεβαιότητα είναι ότι εκείνες οι εποχές είχαν …την πλάκα τους. Μπορεί τότε να μη το καταλαβαίναμε, μπορεί να είχαν βάλει τα δυνατά τους και να είχαν ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια της ξεφτίλας, μπορεί να εκνευριζόμαστε με τις επαναλαμβανόμενες - με ταχύτητα πολυβόλου - μαλακίες που έκαναν ως κυβέρνηση. Πρέπει όμως να παραδεχτούμε ότι εκείνες οι συνεχείς παλινωδίες τους, οι τραγελαφικές κωλοτούμπες τους, οι ανεκδιήγητοι νόμοι τους, οι κωμικοτραγικές αυθαιρεσίες τους, οι προσπάθειες συγκάλυψης των ανομιών τους, τα χοντροειδή τους ψέματα, εκτός από αφόρητο εκνευρισμό έβγαζαν και ασυγκράτητα γέλια.
Γελάμε τώρα, γιατί τότε δεν μπορούσαμε. Που διάθεση για γέλια!
Οι κυβερνήσεις Καραμανλή είχαν, ομολογουμένως, κάτι το πολύ αστείο. Θες τα πρόσωπα, θες οι πολιτικές τους, εμένα προσωπικά μου θύμιζαν στρουμφοχωριό. Ένας απίστευτος θίασος νάνων, με μυαλό μικρών παιδιών, που έκαναν τη μια γκάφα μετά την άλλη.
Ο Καραμανλής ξεκίνησε με EURO 2004 και Ολυμπιακούς Αγώνες. Με εθνικές ανατάσεις, εθνικές υπερηφάνειες, εμβατήρια και παιάνες, χαρές και πανηγύρια. Με φωτογραφήσεις και συνεντεύξεις που έκαναν το γύρο του κόσμου, με παραθέσεις δείπνων σε επισήμους και αρχηγούς κρατών, με υποδοχές και φιέστες των Πρωταθλητών Ευρώπης στο Παναθηναϊκό Στάδιο και των ολυμπιονικών στο Μαξίμου. Ωραίες στιγμές, ε;
Παρακάτω τα έκανε μούσκεμα. Κατακλυσμός θα ήταν ο ακριβής χαρακτηρισμός. Άρχισαν οι διορισμοί ημετέρων, o Ζαχόπουλος να πέφτει από τον 5ο, οι υποκλοπές, τα τοξικά ομόλογα, ο Χριστοφοράκος, το Βατοπέδι, οι κουμπάροι, ο Παυλίδης με τα δωράκια, ο Μαγγίνας με τους Ινδούς στο «αναψυκτήριο», οι φωτιές, η δολοφονία Γρηγορόπουλου και τα επακόλουθά της και άλλα πολλά.
Το χρέος σου κ. Καραμανλή δεν είναι να στηρίξεις το Σαμαρά. Αυτό το επιχείρημα αποτελεί γελοιότητα που παραπέμπει στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, τότε που ερχόταν ο βουλευτής στο χωριό κι έκανε βόλτες από κει κι από δω.
Το χρέος σου ήταν άλλο. Είχες χρέος να στηρίξεις τη χώρα σου, είχες χρέος να υπερασπιστείς τους πολίτες της, είχες χρέος να αγωνιστείς για ένα καλύτερο αύριο, είχες χρέος να παλέψεις για την εθνική μας ακεραιότητα, είχες χρέος να πολεμήσεις τη διαφθορά και τη σαπίλα του πολιτικού συστήματος, είχες χρέος να μειώσεις τα ελλείμματα, είχες χρέος να φέρεις ανάπτυξη, είχες χρέος να συνεχίσεις ότι σωστό παρέλαβες από τους προηγούμενους και χρέος να διορθώσεις τα λάθη τους.
Ευαγγελίστηκες κάθαρση και τιμωρία των ενόχων και αντ’ αυτού όχι μόνο δεν έστειλες καμία υπόθεση στη δικαιοσύνη με αποτέλεσμα να μείνουν όλοι ατιμώρητοι, αλλά με την αδιαφορία σου και το φόβο του πολιτικού κόστους που ποτέ δεν είχε το σθένος να αναλάβεις, υπέθαλψες και τους γαλάζιους εγκληματίες που είχες στον κόρφο σου.
Μίλησες για σεμνά και ταπεινά και άφησες ανεξέλεγκτο και ατιμώρητο τον κάθε αγύρτη πεινάλα του κόμματος να κάνει πάρτυ εις βάρος μας.
Μίλησες για διαπλοκή και νταβατζήδες και συνέχισες δουλειές μαζί τους.
Μίλησες για δικαιοσύνη και είπες ότι θα είσαι «Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων» και αντ’ αυτού διόγκωσες το δημόσιο με διορισμούς από το παράθυρο.
Είπες ότι ακόμη κι αν χάσεις τις εκλογές θα μείνεις στην πρώτη γραμμή της παράταξης και αντ’ αυτού κάθεσαι στα πίσω έδρανα της Βουλής και χασκογελάς.
Ήσουν μόνο για τα εύκολα, στα δύσκολα το ‘βαλες στα πόδια. Πήρες μια όχι ανθηρή οικονομία αλλά με γερά πόδια και σε τροχιά ανάπτυξης και τη διέλυσες με τις σπατάλες και τα πάρε-δώσε με τα πιράνχας.
Δεν έχω την απαίτηση να καταλάβεις όσα γράφω, δεν έχω την απαίτηση να συμφωνήσεις, πολύ δε περισσότερο δεν περιμένω να ντραπείς και να ζητήσεις συγγνώμη.
Απλά στα αναφέρω για να μάθεις επιτέλους τι πρέπει να σημαίνει για έναν Πρωθυπουργό η λέξη Χ Ρ Ε Ο Σ !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου