Σελίδες

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Ο Σαμαράς πρωθυπουργός;



Μέχρι και την παραμονή των εκλογών είχαν επιστρατευτεί οι γερμανικές φυλλάδες Bild και Financial Times για να μας ενημερώσουν να “μη κάνουμε τώρα κανένα λάθος” και “να μην εμπιστευτούμε το δημαγωγό” (σημ: Τσίπρας). Από σήμερα (και για πολύ πολύ καιρό ακόμη) έχουν ξεσαλώσει ευρωπαίοι και μη ηγέτες και αξιωματούχοι.
Λογικό το βλέπω.
Όταν, αντί να βγει σύσσωμος ο πολιτικός εσμός κόσμος και να υπογράψει κοινή ανακοίνωση διαμαρτυρίας και καταδίκης, για την απροκάλυπτη παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας μερικοί χασκογέλαγαν ευτυχισμένοι, αυτά ήσαν αναμενόμενα. Αλλά θα μου πεις «ποια παρέμβαση»; Εδώ ξεπούλησαν εθνική κυριαρχία, στα δημοσιεύματα κολλάμε;

Ο Ομπάμιας είπε πως το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών ελπίζει να οδηγήσει γρήγορα στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης, ο Σόιμπλες μας είπε πως οι Έλληνες ψήφισαν το μνημόνιο, η Μέρκελ ανέβαλλε προσωρινά το ταξίδι της για το Μεξικό και τους G20, ενώ οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συζήτησαν το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών και εντός της ημέρας πρόκειται να εκδώσουν …ανακοίνωση!

Μάθανε ότι πηδιόμαστε πλακώσανε κι οι γύφτοι.

Αν τους είναι πλέον αδιάφορη η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, η επιστροφή στη δραχμή και η πτώχευση, τότε γιατί ασχολούνται καθημερινά με εμάς; Γιατί απλώνουν το «δίχτυ προστασίας» από την εθνική μας οικονομία και το τραπεζικό σύστημα, μέχρι και το ασφαλιστικό, τον κατώτερο μισθό, τις σχέσεις εργασίας, την τουριστική κίνηση;
Μόνο με τις άδειες στη λαϊκή δεν έχουν ακόμη καταπιαστεί.
Ίσως το κάνει η Μέρκελ μετά τους G20.

Ο Σαμαράς λοιπόν πρωθυπουργός! Ή μήπως όχι; Άγγιξε το 30%, είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στο πολιτικό σκηνικό και μαζί με το πασόκ του Βενιζέλου σχηματίζουν άνετα κυβέρνηση με την πολύ καλή πλειοψηφία των 162 εδρών.

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Όχι γι’ αυτούς, για εμάς λέω.

Ο Βενιζέλος έχει δηλώσει πως δεν πρόκειται το πασόκ να γίνει «τσόντα» κανενός. Ναι καλά, τα ’χει ξαναπεί! Από την άλλη έχει δηλώσει πως υπάρχει η ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης …συνευθύνης. Ον εστί μεθερμηνευόμενον «τις δικές μου μαλακίες τις μοιραζόμαστε όλοι».
(σημ: η λέξη «συνευθύνη» δεν υπάρχει στην ελληνική γλώσσα. Υπάρχει ανάληψη ευθύνης, υπάρχει αίσθηση ευθύνης, υπάρχει ευθύνη αποκλειστική, προσωπική, ιστορική, κοινωνική, αστική…. Η συνευθύνη είναι προσωπική ανακάλυψη του γλωσσοπλάστη Βενιζέλου, στην προσπάθεια του να βρει άλλοθι).

Παλιότερα, όταν το ένα κόμμα διαδεχόταν στην εξουσία το άλλο, έκανε λόγο για «καμένη γη». Σήμερα καλούνται όσοι δεν την έκαψαν να παρουσιαστούν αυτοβούλως στην Ασφάλεια να παραδεχτούν τη …συνευθύνη τους και να ζητήσουν την προφυλάκισή τους.
Το πλέον παράδοξο στην όλη υπόθεση είναι πως οι δύο τέως πόλοι του δικομματισμού εμμένουν και επιμένουν πως πρέπει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α «να εγκαταλείψει την επαναστατική του ρητορική», «να αποδεχτεί τα συμφωνηθέντα», «να σταματήσει τη στείρα πολιτική για το καλό της χώρας». Με λίγα λόγια τον καλούν να εγκαταλείψει τις θέσεις του για τις οποίες ψηφίστηκε, να κάνει κωλοτούμπες στα πρότυπα νδ-πασόκ, να γίνει μια από τα ίδια ώστε να σβήσει. Καλό το παραμύθι.
Και τελικά να γελάνε όλοι μαζί και να αναρωτιόνται γιατί αφού ήταν να κάνει την κωλοτούμπα δεν την έκανε πριν από 40 μέρες να γλιτώσουμε την ταλαιπωρία, την ακυβερνησία και μερικά εκατομμύρια ευρώ που στοίχισαν οι τωρινές εκλογές. Τι άλλαξε δηλαδή μέσα σε 40 μέρες που να έπειθε τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α και το λαό ότι κάτι άλλαξε προς το καλύτερο; Η ρητορική του Βενιζέλου; Η διαπραγματευτική δεινότητα του Αντωνάκη; Ή μήπως η επιστροφή Κοντογιάννη στη νουδού.  
Ούτε να γελάσω δεν μπορώ.

Ας γυρίσουμε όμως στο σχηματισμό κυβέρνησης. Με τους 162 βουλευτές συνεχίζεται άνετα η θνησιγενής πολιτική που ξεκίνησε επί Παπαδήμου με τους ίδιους (πλην ΛΑΟΣ) εταίρους. Αν θυμάμαι καλά και τότε δεν συμμετείχε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α στη κυβέρνηση και μια χαρά χάλια κυβέρνησαν οι δυό τους. Τι τους εμποδίζει σήμερα να συνεχίσουν την ίδια καταστροφική πολιτική και να μας σώσουν;
Όταν λοιπόν κυρ Βαγγέλη κάνεις λόγο για «συνευθύνη» να απευθύνεσαι αποκλειστικά στον Αντωνάκη. Τότε έχει και αξία και βάση η …«συνευθύνη».

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, σε σχέση με τις εκλογές του περασμένου Μαΐου:
Η ΝΔ αύξησε τα ποσοστά της κατά 11 μονάδες και 21 έδρες,
ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α αύξησε τα ποσοστά του κατά 10% και 19 έδρες,
το Πασόκ έχασε 1% και 8 έδρες,
οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» έχασαν 3% και 13 έδρες,
η συμμορία των τσίγκινων αυγών έχασε 0,05% και 3 έδρες,
η ΔΗΜ.ΑΡ αύξησε τα ποσοστά της κατά 0,15% και έχασε 2 έδρες (!!!),
το ΚΚΕ έχασε 4% και 14 έδρες.

Η δεξιά λοιπόν (το …«κεντροδεξιά» μου φέρνει άλλοτε αναγούλα και άλλοτε γέλια) πήρε τσόντα τη ΔΗ.ΣΥ της Ντόρας και αύξησε θεαματικά τα ποσοστά της. Αν προσθέσεις τα ποσοστά αυτών των δύο στις προηγούμενες εκλογές, άντε και μερικών καμμένων ελλήνων …καμία σχέση!

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α είναι ο μεγάλος κερδισμένος. Καλείται από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ασκήσει ένα πανεύκολο κοινοβουλευτικό έργο, σε μια εποχή όπου η όποια κυβέρνηση σχηματιστεί έχει να ακολουθήσει έναν συγκεκριμένο αδιέξοδο δρόμο.

Ο Βενιζέλος κατόρθωσε να χάσει κι άλλο από την εκλογική του επιρροή. Και αν μέχρι χθες ισχυριζόταν πως ευθύνεται άλλος για την κατρακύλα, σήμερα τι θα απαντήσει; Μάλλον κι εδώ θα φταίει η συνευθύνη με τον Γ. Παπανδρέου.

Οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» δεν βλέπω να έχουν και μεγάλο πολιτικό μέλλον. Πρόκειται για ένα κόμμα που διαφωνεί σε ένα - αναμφισβήτητα - θεμελιώδες ζήτημα, αυτό της εφαρμογής ή κατάργησης του μνημονίου, αλλά όταν αυτό κάποτε εκλείψει, αναρωτιέμαι ποιος θα είναι ο λόγος ύπαρξής του. Η αύξηση της στρατιωτικής θητείας;

Οι φασίστες ήρθαν για να μείνουν. Ένα τμήμα του λαού (κατά την προσωπική μου άποψη το πλέον ανώριμο και άρρωστο) είτε θέλουμε είτε δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε έχει εκφασιστεί.  Τα «ναι μεν, αλλά» και τα στρογγυλέματα στα τηλεπαράθυρα ούτε βοηθούν σε κάτι, ούτε απαντούν σε τίποτα. Είναι πολλοί αυτοί που περιμένουν εναγωνίως να αρχίσει να πέφτει ξύλο μέσα στη Βουλή για να βγάλουν …το άχτι τους. Χρειάζεται να κάνουμε εισαγωγή ψυχιάτρους και λεφτά δεν έχουμε.

Ο Κουβέλης, καιρό τώρα, πατάει σε δύο βάρκες. Ήρθε η ώρα να αποχωριστεί τη μία και να πάει στην άλλη. Να κοιτάξει μόνο να πάει σ’ αυτή που δεν έχει τρύπα, γιατί δεν θα πάει μακριά!

Το ΚΚΕ πλήρωσε τη γελοιότητα, τα ασυνάρτητα, τα καλαμπούρια, τη μη πολιτική του. Πλήρωσε το ότι δεν έχει τίποτα ουσιαστικό και υλοποιήσιμο να προτείνει. Πλήρωσε τις παλινωδίες και την εμμονή του στις συνταγές του πάρα πολύ μακρινού χτες. Τόσα χρόνια «απολάμβανε» εκ του μακρόθεν τα λάθη του δικομματισμού και κέρδιζε από αυτόν. Από τη στιγμή που οι πολίτες έχουν και άλλες εναλλακτικές λύσεις το έχουν γραμμένο.
Λυπάμαι που τα φασιστοειδή μπήκαν στη Βουλή αντί για κομμουνιστές. Αλλά η ευθύνη είναι του Περισσού και όχι του λαού.

Ξεκινάμε λοιπόν για μια νέα πορεία όπου ο λαός για μια ακόμη φορά θα διαψευστεί οικτρά. Η διαφορά είναι ότι σε τούτες τις εκλογές τα κόμματα (όχι με τη θέλησή τους) παρουσιάστηκαν μπροστά μας ξεβράκωτα. Είχαν απολέσει και το τελευταίο φύλλο συκής και πλέον γνωρίζαμε όλοι τι θα πάρουμε.
Εμείς λοιπόν επιλέξαμε να πάρουμε …τα αποτέτοια τους. Με τις υγείες μας!

2 σχόλια:

  1. Μια και αναφέρεσαι στα κόμματα ένα-ένα να πω κι εγώ κάτι για τον καθένα τους.

    ΝΔ: Αυτό το τσίρκο είναι πιο επικίνδυνο απ όσο νομίζουμε. Πέραν των οικονομικών-μνημονιακών θεμάτων που τα χουμε πει και ξαναπεί, τώρα έχει να ανταγωνιστεί και τη Χρυση Αυγή για να της κλέψει το ακροατήριο.
    Οπότε θα μετατοπιστεί εις το έτι φασιστικότερον για να προσελκύσει αυτούς.

    ΣΥΡΙΖΑ: Ήθελε να πάρει την Κυβέρνηση, γιατί μέσα του ιστεύει ότι ίσως δεν του ξαναδοθεί η ευκαιρία. Μπορείσ τις επόμενες εκλογές να είναι άλλος στη θεση του.
    Αλλά κατόπιν των αποτελεσμάτων έχει μακράν το ευκολότερο έργο: από θε΄ση ισχύος να ξεσκίσει την κυβέρνηση.
    Είναι δωράκι εύκολα αξιοποιήσιμο.
    Εχρός του: τα ΜΜΕ και επιμέρους φραξιονιστικές μέθοδοι και τρόποι σκέψης από μέρος των συνιστωσών.

    ΠΑΣΟΚ: Τρεις λαλούν και δυο χορεύουν.
    Ήρθε η ωρα να σβήσει.
    Δεν εχει λόγο ύπαρξης. Π΄ρεπει να διαλέξει δρόμο και να απορροφηθεί είτε απ τη ΝΔ είτε απ τη ΔΗΜΑΡ.
    Μένει να επιλέξει δρόμο.


    Αν. Ελλ.: Εδώ ισχύει ότι "κι αν δεν υπήρχε Μνημόνιο, θα έπρεπε να το εχουν εφεύρει".
    Η μεγάλη τους αντίφαση είναι η θεωρητική τους αντίθεση στο μνημονιακό νεοφιλελευθερισμό, ενώ ταυτόχρονα οι περισσότεροι εξ αυτών προέρχοτναι απ τη ΝΔ και υποστηρίζουν την ελεύθερη αγορά.
    ολύ καλός καταγγελτικός λόγος, καλύτερος κι απ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έλλειψη φιλολαικών λύσεων στο οικονομικό και κοινωνικό κομμάτι.
    Μένει μόνο η αύξηση της στρατιωτικης θητείας...


    Χρυσή Αυγή: Δεν έχω κάτι να προσθέσω σε όσα είπες.


    ΔΗΜΑΡ: Ομοίως.


    ΚΚΕ: Ήθελές τα κι έπαθές τα!
    Αυτοκριτική μηδέν.
    Για τα πάντα φταίει ο λαός που δεν το ψηφίζει.
    Οι ίδιοι΄δεν έχουν φταίξει ποτέ σε κάτι.
    θυμίζουν αυτούς που είναι τσακωμένοι με όλους τους φίλους και συγγενείς τους και αν τους ρωτήσεις το γιατί, σου απαντούν "αυτοί φταίνε, επειδή δεν αντέχουν την ειλικρίνειά μου"...


    Επιμύθιο:
    Τώρα πια δε φταίει κανένας Γιωργάκης και κανένα "λεφτά υπάρχουν".
    Και τώρα που τα συνεταιράκια είπαν ότι δεν υπάρχουν, πάλι πήραν την Κυβέρνηση.
    Άρα κατ' εμέ αθωώνεται ο Γιωργάκης από την πολιτική ευθύνη της κοροιδίας προς το λαό. (η ποινική είναι άλλη ιστορία)
    Ο λαός με την ψήφο του δικαίωσε πολιτικά τον μέγιστο ΓΑΠ για το αναπόφευκτο χαρακτήρα του Μνημονίου.
    Με τις υγείες μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα λάθη είναι του λαού. Ο λαός κάνει τις επαναστάσεις, ο λαός και τις μαλακίες.
      Δεν μας πολυπείραξε όταν μπήκε το ΛΑ(Θ)ΟΣ στη Βουλή. Υποθέσαμε ότι τα ακροδεξιά σκατά είναι περαστικά και θα φύγουν. Σήμερα ανέκαμψαν εντυπωσιακά και φτάνουμε στο σημείο να λέμε ότι η γραφικότητα του Βορίδη, τα σκουσμάρια του Άδωνι και οι κωλοτούμπες του Καρατζαφέρη–μπροστά στους νεοναζί–είχαν τη πλάκα τους. Μέχρι και Καρατζαφύρερ τον λέγαμε. Μπροστά στο Μιχαλολιάκο είναι τροτσκιστής.

      Η ΝΔ του Σαμαρά υιοθέτησε στη συνθηματολογία του Καρατζαφέρη περί νοικοκυραίων, λαθρομεταναστών, άρση ασύλου κλπ, μάζεψε και τα αδέσποτα του, που δεν μπορούν στιγμή χωρίς βουλευτιλίκι και τον έσβησε από το χάρτη.
      Υποθέτω ότι κάτι τέτοιο θα επιχειρήσει και με τα τσίγκινα αυγά. 7% είναι αυτό, όχι αστεία!

      Ο ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν ήρθε για να μείνει, κι αν πιστεύεις ότι υπάρχει το ενδεχόμενο στις επόμενες εκλογές να είναι άλλος στη θέση του, τότε κακώς ήρθε. Αν καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι το μεγαλύτερο μέρος του ποσοστού του το κατέκτησε ως ψήφο διαμαρτυρίας και πως ο λαός δεν το αισθάνεται κοντά του αλλά δεν είχε τίποτα καλύτερο να κάνει, τότε κακώς το έστειλε στην αξιωματική αντιπολίτευση. Οι επιλογές του και το όραμα που θα δώσει στο λαό θα τον παγιώσουν σε αυτή τη θέση ή θα του δώσουν περαιτέρω ώθηση. Αν και αυτός διαψεύσει τις ελπίδες τόσων ανθρώπων που μετακινήθηκαν από άλλους χώρους πιστεύοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τις ελπίδες τους, τότε ας μη ξαναπατήσουμε στις εκλογές. Ας αφήσουμε τον Κόκκαλη, τον Ψυχάρη, το Βγενόπουλο, τον Τράγκα και τον Πορδοσάλτε να αποφασίζουν για εμάς. Όσο για τα ΜΜΕ έκαναν πολύ καλή δουλειά όλο αυτό τον καιρό και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε εντυπωσιακά τα ποσοστά του (10% σε 40 μέρες!!!), χωρίς μεταγραφές και ταξίματα για εκλόγιμες θέσεις, όπως η νουδού.

      Με το πασόκ του ΒΒ, ή όποιο όνομα του δώσει από εδώ και πέρα, δεν μπορώ να ασχολούμαι όλη την ώρα. Θα το κάνω όταν κρίνω ότι λέει και κάνει τις μεγαλύτερες μαλακίες (μικρές κάνει συνέχεια).
      Από τη ΔΗΜ.ΑΡ αποκλείεται να απορροφηθεί, εγώ φοβάμαι το αντίθετο. Ένα κομμάτι δηλαδή της ΔΗΜΑΡ να πάει στο νέο πασόκ και το μεγαλύτερο στο ΣΥΡΙΖΑ. Το θεωρώ πιο υγιές από το να κοροϊδευόμαστε.

      Περί ΓΑΠ και μνημονίου: πιστεύω ότι σε ορισμένα θέματα ήταν πιο μπροστά από την εποχή του, αλλά στα θεμελιώδη πάρα πολύ πίσω. Νόμιζε ότι με σοσιαλιστικές ρητορείες θα κάμψει τις αντιδράσεις των δεξιών-ακροδεξιών ευρωπούστηδων, ή θα βάλει φρένο στα σαγόνια των αγορών. Το πλήρωσε (μου είναι αδιάφορο) αλλά το πληρώσαμε και το πληρώνουμε εμείς και τα παιδιά μας.

      Διαγραφή