Σελίδες

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Ληγμένη κυβέρνηση



Το υπουργείο Ανάπτυξης (της γελοιότητας!) φέρνει νέα ήθη στις διατροφικές μας συνήθειες. Όσοι μέχρι σήμερα κοιτούσατε την ημερομηνία λήξης πριν αγοράσετε ένα συσκευασμένο τρόφιμο, από δω και πέρα δεν θα χρειάζεται να το κάνετε. Γιατί; Το λέει το υπουργείο …“Ανάπτυξης”!   
Τα εισαγωγικά μπήκαν γιατί δεν μπορώ να κατανοήσω τι σόι ανάπτυξη είναι αυτή, όταν κάνετε τα στραβά μάτια στη κατανάλωση σκουπιδιών. Τόσο απλά!

Σύμφωνα με νέο νόμο στο εξής επιτρέπεται η διάθεση τροφίμων “περασμένης χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας” (ωραία λέξη ε; ούτε στο λεξικό δεν υπάρχει!) σε ειδικά ράφια, με την προϋπόθεση ότι τα τρόφιμα “…δεν θα ανήκουν στην κατηγορία εκείνων που αλλοιώνονται”. Αυτές οι κατηγορίες τροφίμων θα πωλούνται σε διαχωρισμένο χώρο από τα υπόλοιπα τρόφιμα, τα ευαλλοίωτα (κι άλλη άγνωστη λέξη) - όπως αναφέρονται στη σχετική διάταξη -, ενώ στο ράφι θα αναρτάται μια πινακίδα που θα αναγράφει με κεφαλαία γράμματα τη φράση “Τρόφιμα Περασμένης Διατηρησιμότητας”.
Γιατί δεν βάζετε μια πινακίδα μεγάλη σα τη κεφάλα σας που να γράφει με τεράστια γράμματα: 

Προφανώς για να μπερδεύετε τον κοσμάκη. Σιγά μη καταλάβει ο πελαγωμένος και από παντού κυνηγημένος έλληνας τη πουστιά που πάτε να του σκαρώσετε. Άσε που σε λίγες μέρες η πλειοψηφία των πεινασμένων - όπως τους καταντήσατε - ανθρώπων θα τρέχει να προμηθεύεται αυτές τις σαβούρες, δίνοντας σημασία στη τιμή τους και μόνο.

Σύμφωνα με το ακριβές κείμενο της διάταξης, ο χρόνος διάθεσης των προϊόντων, δεν μπορεί να υπερβαίνει κατά περίπτωση:
-Τη μία εβδομάδα, στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη  διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή ημέρας και μήνα.
-Τον ένα μήνα, στην περίπτωση των προϊόντων, των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα, δηλώνεται με την αναγραφή μήνα και έτους .
-Τους τρεις μήνες, στην περίπτωση των προϊόντων, των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα, δηλώνεται με την αναγραφή μόνο του έτους.

Κάτσε υπουργάρα μου για να το καταλάβω πριν πάμε παρακάτω: Ποια είναι τα τρόφιμα που δεν αλλοιώνονται; Ξέρεις να μας προτείνεις κάποια, έστω ένα, για να συνεννοηθούμε; Οι ημερομηνίες λήξης μπήκαν στα τρόφιμα, ακολουθώντας διεθνείς κανόνες υγείας και standards. Κατόπιν πιέσεων καταναλωτικών ενώσεων, επιστημόνων, αλλά και σοβαρών επιχειρήσεων τροφίμου που δεν αστειεύονται με την ανθρώπινη υγεία. Δεν μπήκαν για να αξιολογούνται ως φθηνότερα αυτά που έχουν λήξει, αλλά ως ακατάλληλα για κατανάλωση. Είναι απολύτως βέβαιο πως αν οι επιχειρήσεις είχαν τη δυνατότητα να παρατείνουν την ημερομηνία λήξης των προϊόντων τους, όχι κατά ένα μήνα αλλά κατά 1 ημέρα, θα το είχαν ήδη κάνει. Έχουν κάνει τις μετρήσεις τους και αυτοί και το Χημείο του Κράτους και έχει διαπιστωθεί το πότε ένα τρόφιμο παραμορφώνεται η όψη του, αλλοιώνεται η γεύση του, ή γίνεται δύσοσμο. Από την επομένη κιόλας της αναγραφόμενης ημερομηνίας λήξης αρχίζει να γίνεται επικίνδυνο!

Τρίχες λέω, ε; Κάτσε να σου πω κι άλλες. Διαβάζω πως το σκεπτικό της απόφασης είναι να μπορεί να αγοράσει τρόφιμα σε σαφώς μειωμένες τιμές το καταναλωτικό κοινό που έχει οικονομικές δυσκολίες.  Να το τυρί, αλλά, πως το είπες; περασμένης διατηρησιμότητας. Κάτσε τώρα να βρούμε τη φάκα, ή καλύτερα τις φάκες.

Όλος ο ελληνικός λαός έχει οικονομικές δυσκολίες, άρα προς τι ο πόνος; Εδώ και τρία χρόνια που τον έχετε πηδήξει στις μειώσεις των αποδοχών του δεν έχετε κάνει ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ με την ακρίβεια των σούπερ μάρκετ. Γιατί λοιπόν αφού οι καλοί μας σουπερμαρκετάδες (δική μου άγνωστη αυτή) θέλουν να βοηθήσουν τους οικονομικά ασθενέστερους, δεν το έχουν κάνει εδώ και τόσους μήνες; Περίμεναν το νομοσχέδιο θα μου πεις. Ναι, καλά!
Το παραμύθι που στήθηκε είναι για τη κονόμα των τραστ του τροφίμου. Αυτά που μέχρι χθες πέταγαν στα σκουπίδια τώρα με νόμο θα μπορούν να τα πωλούν. Δεν θα τα τρώει πια η χωματερή, αλλά οι φτωχοποιημένοι έλληνες πολίτες. Και δεν θα τα ανακατεύουν οι μπουλντόζες, αλλά τα δικά τους στομάχια. Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα!

Να σου πω και κάτι που μάλλον θα αγνοείς; Ορισμένα σούπερ μάρκετ δίνουν χωρίς χρήματα διάφορα προϊόντα που κοντεύουν να λήξουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Επί παραδείγματι το LIDL (γερμανικών συμφερόντων επιχείρηση που αντιπαθώ) κάποιες συγκεκριμένες ημέρες και ώρες μοιράζει από την πίσω πόρτα ληγμένα τρόφιμα σε μετανάστες. Ε, με το νόμο σας θα τα πουλάει.


Υπάρχουν ηλικιωμένοι που δεν βλέπουν καλά και δεν μπορούν να διαβάσουν τις πινακίδες που θα (;) βάλουν τα σούπερ μάρκετ. Όπως υπάρχουν υπήκοοι ξένων κρατών και μετανάστες. Λέτε να ψάξουν το γιατί “φτήνυναν” τα είδη, ή θα τα πάρουν τρέχοντας, νομίζοντας πως έγινε λάθος;
Και μιας και μιλάμε για ηλικιωμένους, έχετε σκεφτεί να διευρύνετε το μέτρο και στα φάρμακα; Πολύ θα το χαρούν τα γεροντάκια να αγοράζουν τα φάρμακά τους σε χαμηλότερες τιμές. Ποιος θα προσέξει ότι είναι ληγμένα;
Δεν θα σε ρωτήσω αν σκέφτηκες καθόλου, πως με αυτή τη γελοιότητα που αποφάσισες χωρίζεις σε κατηγορίες τους ανθρώπους και τους καθιστάς ευάλωτους στα μάτια του κάθε κάφρου, που θα τους δείχνει με το δάχτυλο και θα χασκογελάει. Την απάντηση την ξέρω.

Αρλούμπας συνέχεια: “Η διάθεσή τους θα επιτρέπεται μόνο σε καταστήματα λιανικής αλλά θα απαγορεύεται σε εστιατόρια και άλλα καταστήματα εστίασης”. Αυτό πάλι τι είναι; Μπορώ να το πληρώσω στο σούπερ μάρκετ και να το φάω στο σπίτι μου, αλλά απαγορεύεται να το φάω στο εστιατόριο και να το πληρώσω εκεί; Έτσι πιστεύεις ότι με προφυλάσσεις; Από τι και από ποιόν; Μήπως σήμερα που πηγαίνω στο εστιατόριο ή στη ταβέρνα (αστειεύομαι, τα έχω κόψει όλα) ζητάω από τον εστιάτορα να μου φέρει την ημερομηνία λήξης αυτών που θα φάω;
Και είμαι σίγουρος πως αν ο δυστυχής που το αγοράσει πάει σπίτι του και το βρει χαλασμένο (είναι λιωμένο, μουχλιασμένο, βρωμάει κλπ) δεν θα μπορεί να το επιστρέψει γιατί ο καραγκιόζης θα του πει: “στο είπαμε πως έχει λήξει”. Άρα πέταξε τα λεφτά του (τα ελάχιστα που του είχαν απομείνει) ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ στα σκουπίδια!!!

Και να σου πω υπουργάρα μου και κάτι άλλο που φοβάμαι; Κάτι μου λέει πως τα τραστ θα αρχίσουν να στέλνουν τα ληγμένα τους στη χωματερή της Ευρώπης, την Ελλάδα. Εδώ τουλάχιστον θα μπορούν να τα πουλήσουν. Καλή μπίζνα, ε;

Αν μέχρι σήμερα έκανα καταγγελία στο υπουργείο Ανάπτυξης ή σε Ένωση Καταναλωτών πως βρήκα στο ράφι συσκευασία που έχει λήξει, θα υπήρχαν από συστάσεις έως κυρώσεις. Και ενδεχομένως, αν η καταγγελία μου έφτανε σε καμιά εφημερίδα, να υπήρχε ρεπορτάζ και αρνητικά σχόλια. Από σήμερα όλα αυτά θα είναι παρελθόν.

Η γελοιότητα συνεχίστηκε και από τους αβανταδόρους του συστήματος δημοσιογράφους της mega-πλάκας: “Αυτό το μέτρο εφαρμόζεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως π.χ. η Αγγλία”.
Επειδή το θεώρησα γελοίο ως άκουσμα έκανα μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο. Αυτό που έμαθα είναι πως πράγματι και σε άλλες χώρες ισχύει αυτό το μέτρο με μια όμως ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΗ διαφορά: δεν πωλούν φθηνότερα τα ληγμένα, αλλά όσα είναι ΚΟΝΤΑ στην ημερομηνία λήξης.
Στην Αγγλία κατεβάζουν τις τιμές στο ράφι στα προϊόντα που πρόκειται να λήξουν εντός των επομένων (συνήθως) τριών ημερών.
Στη Γερμανία πωλούν τρόφιμα σε χαμηλότερη τιμή την ίδια ημέρα που αυτά λήγουν και όχι την επόμενη ή τις επόμενες!

Σε όποιες ευρωπαϊκές (τουλάχιστον) χώρες πωλούνται ληγμένα προϊόντα, αυτά βρίσκονται σε διαφορετικούς χώρους από τα λοιπά τρόφιμα και υπάρχουν παντού ταμπέλες με την ένδειξη “δεν είναι για ανθρώπινη κατανάλωση”. Μπορείς να τα αγοράσεις για το σκύλο σου ή να τα μαγειρέψεις για τις γάτες της γειτονιάς. Όχι για να τα φάνε τα παιδιά σου!!!

Αγαπητοί γελοίοι δημοσιογραφίσκοι, αυτά που είναι κοντά στην ημερομηνία λήξης ΔΕΝ είναι ληγμένα! Άλλο πράγμα να είναι κοντά στην ημερομηνία λήξης πριν αυτή έρθει και άλλο πράγμα να είναι κοντά ημερομηνία λήξης αφού αυτή έχει περάσει!!!
Το καταλάβατε ή πρέπει να το γράψω στα μούτρα σας με μεγάλα γράμματα;


ΥΓ: Αφιερώνω στη κυβέρνηση - στον Κουβέλη εξαιρετικά αφιερωμένο - την τελευταία γραμμή της πρώτης φωτογραφίας:
"ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΝ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΚΑΤΟΧΗΣ" 
Κυρ Φώτη, ξέρεις για ποιον λέει...

2 σχόλια:

  1. Τι απατεωνιά κι αυτή! Πού τα σκαρφίζονται οι άτιμοι!...
    Μάλλον πονηρά σκεπτόμενοι είπαν: Προκειμένου να "λήξει" εμάς ο λαός, να του προσφέρουμε ληγμένα προϊόντα για να τον "λήξουμε" εμείς μια ώρα αρχίτερα... "Παμπόνηροι", σου λέω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, η "πονηριά" τους σε κάτι τέτοια εξαντλείται.
      Ας κάνουν αυτοί την αρχή κι εμείς ακολουθούμε.
      Πραγματικά, δεν ξέρω τι άλλο πρόκειται να σκεφτούν.
      Η κατρακύλα έχει κι άλλο δρόμο ακόμα; Αργεί ο πάτος; Μ' έχει φάει η αγωνία βρε παιδί μου...

      Διαγραφή