Σελίδες

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

CD alert. Μπορείτε να βοηθήσετε;



Βγήκε ο πρώην υπουργός οικονομικών (καταστροφών) Γ. Παπακωνσταντίνου στο Mega και αφήνοντας υπόνοιες/καρφιά/μπηχτές για Βενιζέλο, δήλωσε πως η λίστα με τους περίπου 2.000 Έλληνες καταθέτες σε ελβετικές τράπεζες είχε περιέλθει από το 2010 στην κατοχή του από τη γνωστή πουτανόγρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Ο Βενιζέλος πήρε τη σκυτάλη της μπουρδολογίας και του απάντησε ότι κακώς ζήτησε και πήρε τη λίστα, αφού μας είναι …άχρηστη!
Το γλυκό έδεσε με δηλώσεις του νυν υπουργού (διαλυμένης) οικονομίας Γ. Στουρνάρα ο οποίος δήλωσε “έμαθα για πρώτη φορά περί της ύπαρξης αυτού του CD την περασμένη εβδομάδα από τις εφημερίδες. Αν το ΣΔΟΕ δεν μπορεί να το εντοπίσει, τότε θα ζητήσουμε ένα νέο αντίγραφο από τους Ευρωπαίους εταίρους μας”. Που να κρυφτώ πείτε μου.

Η ιστορία με Παπακωνσταντίνου
Την ίδια εποχή ο συγκεκριμένος κύριος παρίστανε τον άσχετο και δήλωνε πως δεν είχε ιδέα για το θέμα. Αυτός δεν άργησε καθόλου να μπει στο νόημα της ψευτιάς-πουστιάς (είχε καλούς δασκάλους). Ανέλαβε το σημαντικότερο υπουργείο ερχόμενος από το πουθενά και “κατάφερε” σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να καβαλήσει το καλάμι και να μας γράψει στα αποτέτοια του. Έλα όμως που αυτή η δήλωση δεν δόθηκε σε κανα δημοσιογραφίσκο για να ψάχνουμε να τη βρούμε στο youtube, αλλά ως απάντηση σε ερώτηση βουλευτών του Πασόκ.

Και επειδή τα γραπτά μένουν (πρακτικά της Βουλής) απολαμβάνουμε την απάντηση:
Το ΣΔΟΕ δεν κατέχει κατάσταση με τους Έλληνες φορολογουμένους φυσικά και νομικά πρόσωπα που διατηρούν καταθέσεις ή που μετέφεραν κεφάλαια σε Τραπεζικά Ιδρύματα του εξωτερικού και ειδικότερα στην Ελβετία. Αυτά απάντησε ο υπουργός Παπακωνσταντίνου σε έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 6 Ιουνίου του 2011.

Και ενώ μέχρι πρόσφατα αρνιόταν την ύπαρξη της σχετικής λίστας, σήμερα υποστηρίζει πως όχι μόνο είχε περιέλθει στην κατοχή του, αλλά και πως την είχε προσωπικά παραδώσει στον τότε γενικό γραμματέα του ΣΔΟΕ Ι. Καπελέρη, αφήνοντας ταυτόχρονα αιχμές για επίορκους εφοριακούς.
Προς τα τέλη του 2010 ζήτησα με δική μου πρωτοβουλία από την Γαλλίδα ομόλογό μου Christine Lagarde στοιχεία για Έλληνες καταθέτες σε Ελβετικές τράπεζες από τη λίστα που ακουγόταν διεθνώς ότι υπήρχε στην κατοχή των Γαλλικών αρχών. Μέσω διπλωματικής οδού εστάλη λίστα με περίπου 2000 ονόματα Ελλήνων με στοιχεία καταθέσεων παρελθόντων ετών ύψους περίπου 1,5 δις Ευρώ σε μία Ελβετική τράπεζα. Τα ονόματα των μεγαλυτέρων καταθετών δόθηκαν στον τότε Ειδικό Γραμματέα ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρη για έρευνα και διασταύρωση με εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία. Στη συνέχεια η πλήρης ηλεκτρονική λίστα παραδόθηκε προς έρευνα στο νέο Ειδικό Γραμματέα ΣΔΟΕ Γ. Διώτη” ανέφερε σε πρόσφατη δήλωσή του ο Παπακωνσταντίνου.

Τη λίστα την είχε υποκλέψει υπάλληλος της ελβετικής τράπεζας UBS και στη συνέχεια την αγόρασε η γαλλική κυβέρνηση. Σε αυτό το CD, μεταξύ των άλλων, συμπεριλαμβάνονται και ονόματα Ελλήνων φοροφυγάδων που έχουν καταθέσεις στην UBS.

Ο Καπελέρης από τη μεριά του διαψεύδει τον πρώην υπουργό λέγοντας: “Με κάλεσε ο Παπακωνσταντίνου και μου παρέδωσε ατύπως δέκα ονόματα. Δεν μου είπε ότι είναι λίστα. Ονόματα σε ένα χαρτί μου έδωσε. Δεν είχα εντολή ελέγχου. Έρευνα μου είπε να κάνω για το ποιος είναι ο καθένας. Άτυπη έρευνα. Εγώ δεν είδα CD. Δεν μου δόθηκε κανένα CD”.
Κατά τον Καπελέρη ο Παπακωνσταντίνου έκανε επιλογή των ονομάτων που έπρεπε να διερευνηθούν και μάλιστα «άτυπα»! Κάποιος λέει ψέματα ή και οι δύο;

No money? Eat a CD
Σε σχετική ερώτηση στο προχθεσινό δελτίο ψεμάτων του Mega ο πάλαι ποτέ υπουργός απάντησε πως την λίστα την παρέλαβε στα τέλη του 2010 και αυτός ήταν υπουργός μόνο για τους επόμενους έξι μήνες (μέχρι Ιούνιο 2011). Στη συνέχεια, είπε, πως τη λίστα την παρέδωσε στον κ. Διώτη. “Από εκεί και πέρα ρωτήστε τον επόμενο…” μας είπε, αφήνοντάς μας να ψάχνουμε ποιον εννοεί.

Ο επόμενος θίχτηκε (να ‘ναι καλά το Mega και οι δημοσιογράφοι του) και αποφάσισε να σπάσει τη σιωπή του. Μια και το ‘φερε η κουβέντα να υποθέσω πως αν δεν υπήρχε το Mega θα μέναμε για πάντα στο σκοτάδι ή έχετε συμβόλαιο και με άλλα κανάλια …ενημέρωσης;

Ερωτήσεις προς Παπακωνσταντίνου:
1. Αν επρόκειτο για δική σου πρωτοβουλία γιατί στη συνέχεια το θέμα το έθαψες;
    α) βρήκες μέσα ονόματα φίλων σου;
    β) το δικό σου μήπως;
    γ) είχες πιο σημαντικά πράγματα να κάνεις;
    δ) σ’ έπιασε φαγούρα
    ε) δεν ξέρω-δεν απαντώ
  στ) πόσο θα ’ρθει απόψε ο Ολυμπιακός;
 
2. Δεν ήξερες ότι είναι προϊόν υποκλοπής:
    α) επειδή παριστάνεις το βλάκα
    β) επειδή είσαι
    γ) επειδή όλοι οι υπόλοιποι είμαστε μαλάκες
    δ) επειδή δεν περίμενες να σε καρφώσουν οι φίλοι σου
    ε) δεν ξέρω-δεν απαντώ
  στ) ο ΠΑΟ θέλει προπονητή

3. Αφού οι εφοριακοί είναι επίορκοι:
    α) γιατί τους το εμπιστεύτηκες;
    β) γιατί δεν το ζήτησες πίσω;
    γ) γιατί δεν κάλεσες εισαγγελέα;
    δ) γιατί δεν το είπες στον επόμενο να το κάνει;
    ε) δεν ξέρω-δεν απαντώ 
  στ) η ΑΕΚ θα πέσει

Επειδή η πιθανότερη απάντηση για όλα είναι η 5η (μπορεί και η 6η) θα σε αφήσω στην ησυχία σου (που δεν νομίζω να ενοχλήθηκες), για να περάσω στον …επόμενο.


Η ιστορία με Βενιζέλο
Ο Βενιζέλος απάντησε στον Παπακωνσταντίνου, το Mega και σ’ εμάς, τα εξής όμορφα:
α)συμφώνησα με τον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Διώτη, ότι το CD με τη λίστα δεν μπορεί να αξιοποιηθεί νομικά, καθώς είναι προϊόν υποκλοπής.”
β)είχα παραδώσει τη λίστα στην κυβέρνηση.”
γ)Με βάση τη γενική εικόνα των ηλεκτρονικών στοιχείων που μου έδωσε ατύπως ο κ. Διώτης, συμφώνησα αμέσως με τη νομική και υπηρεσιακή του εκτίμηση, όπως επέβαλε η θέση μου.”
δ)Η δημόσια συζήτηση για την «περιβόητη» λίστα Ελλήνων καταθετών σε ελβετική τράπεζα που σύμφωνα με δήλωσή του παρέλαβε στα τέλη 2010 ο τότε Υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και παρέδωσε στις αρχές Ιουνίου 2011 στον τότε Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Ι. Διώτη, τείνει να εκθέσει διεθνώς τη χώρα και να ακυρώσει την προσπάθειά μας για σύναψη διακρατικής σύμβασης με την Ελβετία για τη φορολόγηση των καταθέσεων Ελλήνων. Διαφορετικά, κατά τη νομική μου εκτίμηση, τελείται σοβαρό ποινικό αδίκημα στο οποίο ο ίδιος, ως πρώην εισαγγελικός λειτουργός, δεν μπορώ να συμπράξω.”

Θα προσπαθήσω αγαπητέ πρόεδρε να αποδομήσω το σύνολο των μαλακιών απαντήσεων που δίνεις. Δεν είναι καθόλου εύκολο και το ξέρω. Που πάω εγώ ο αγράμματος να την βγω σε έναν ογκόλιθο της νομικής παπαρολογίας επιστήμης σαν την αφεντιά σου. Για να δούμε…

α) συμφώνησες με τον Διώτη πως η λίστα αποτελεί προϊόν υποκλοπής και με βάση την δική του αλλά και την προσωπική νομική σου άποψη δεν μπορεί να αξιοποιηθεί. Δεν θα σε ρωτήσω το λόγο για τον οποίο χρησιμοποίησες τη δική σου νομική άποψη χωρίς να ρωτήσεις κανέναν άλλον. Θα μπορούσε κάλλιστα ο υπουργός οικονομικών να ήταν οικονομολόγος, μηχανικός ή αρχιτέκτονας και δεν είναι απαραίτητο να κατέχει νομικές γνώσεις και μάλιστα εξειδικευμένες. Θεωρώ επίσης περιττό να σου αναφέρω ότι κατά καιρούς για διάφορα νομικά ζητήματα υπάρχει διχογνωμία μεταξύ των ίδιων των Συνταγματολόγων (συνεπώς πως θεωρείς τη δική σου άποψη ως μοναδική;). Θα σου πως όμως (κάτι που το γνωρίζεις ήδη) πως κάθε υπουργείο διαθέτει νομικούς συμβούλους και ο υπουργός είναι υποχρεωμένος να ζητάει σχετικές γνωμοδοτήσεις. Όπως επίσης γνωρίζεις πως και το Κοινοβούλιο διαθέτει νομικό Τμήμα, στο οποίο μπορούσες να αποταθείς. Το γιατί δεν το έκανες δε χρειάζεται να μας το πεις, το ’χουμε καταλάβει κι ας μην είμαστε νομικοί.

β) Παρέδωσες τη λίστα στην κυβέρνηση. Που, πότε και σε ποιόν;;;
Το “κυβέρνηση” είναι βολική έκφραση, βγάζεις την ουρά σου απ’ έξω και πετάς το μπαλάκι αλλού. Που όμως; Αν ως Υπουργός Οικονομικών και Συνταγματολόγος, καλώς ή κακώς, θεωρείς μη αξιοποιήσιμη τη λίστα, τότε γιατί την παραδίδεις σε κάποιον (αόριστα) άλλον και με ποιο σκοπό; Να την αξιοποιήσει αυτός; Ή να τη θάψει αυτός και να φύγει από σένα η ευθύνη; Δεν μας τα λες καλά!

γ) Η λίστα σού παραδόθηκε από τον Διώτη …ατύπως! Τι ακριβώς εννοείς με τούτο; Πως του ζήτησες κάτι αστείο να γελάσετε; Πως στην έδωσε μετά από κάποιο γεύμα; Την ώρα που ψάρευες; Στο κατούρημα;
Αλλά αυτό είναι το λιγότερο.
Εμμέσως πλην σαφώς παραδέχεσαι πως τη λίστα την είδες κι εσύ. Τί είδες εκεί μέσα δεν θα μας πεις, το καταλάβαμε. Γιατί όμως πιστεύεις ότι ήρθε στην κατοχή σου; Λες να αποφάσισε η Λαγκάρντ να παίξει μαζί σας το «μάντεψε ποιος»; Αν υποθέσουμε ότι δεν είναι αυτός ο λόγος, τι έκανες μετά; Ή - στην καλύτερη για σένα εκδοχή – γιατί δεν επέστρεψες το CD στη καριόλα, αφού το θεώρησες μη αξιοποιήσιμο;

δ) Η λίστα παραδόθηκε από τη γνωστή κωλόγρια στον τότε Υπουργό Οικονομικών και προκάτοχό σου. Δηλαδή μιλάμε για θεσμικούς παράγοντες και όχι για τυχάρπαστους χάκερς που μαλακίζονται στο ίντερνετ και ανακατεύουν νούμερα κι ανθρώπους.
Η λίστα δεν συμπεριελάμβανε μονάχα Έλληνες καταθέτες, αλλά ανθρώπους διαφόρων εθνικοτήτων. Σε άλλες χώρες (όπως π.χ. Γαλλία και Γερμανία) έγινε ήδη έλεγχος της λίστας, κάποιοι από τους καταθέτες προσήλθαν «αυτοβούλως» και τακτοποίησαν τις φορολογικές τους εκκρεμότητες, κάποιοι άλλοι κυνηγήθηκαν από τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς της χώρας τους και ακόμα τρέχουν.
Στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, της υποκρισίας και χυδαιότητας πρέπει να συνεχίσουμε να “διυλίζουμε τον κώνωπα και να καταπίνουμε την κάμηλον”; Θεωρείτε πως υπάρχουν άλλα περιθώρια για νέους φόρους και χαράτσια στον προ πολλού εξαθλιωμένο λαό, φτάνει να μη θιγούν με νομικίστικες πουστιές οι μεγαλοκουφάλες;
Πως γίνεται γαμώ το κέρατό σας για πολύ μικρότερες φορολογικές παραβάσεις να βάζετε εισαγγελείς να διατάσσουν την άρση του τραπεζικού απορρήτου και σε αυτή τη περίπτωση να τα επικαλείστε;
Και γιατί αφού “νομικά δεν είναι αξιοποιήσιμα” δεν βάλατε οικονομικούς εισαγγελείς και ΣΔΟΕ να τους καλέσουν για διευκρινήσεις; Μυστικά, χωρίς ΜΜΕ και τυμπανοκρουσίες. Τυμπανοκρουσίες που αυτή τη στιγμή κάνετε δίχως κανένα αποτέλεσμα!!!
Και το χυδαιότερο όλων: η δημοσιοποίηση της λίστας τείνει να εκθέσει διεθνώς τη χώρα; Θεωρείς πως η λίστα που παραδόθηκε από την (ανώτερη στην ιεραρχία) εκπρόσωπο των δανειστών μας και επί 2 χρόνια
- χάνεται στα συρτάρια,
- υπουργοί παριστάνουν πως δεν τη θυμούνται,
- για να παραδεχτούν αργότερα την ύπαρξή της,
- στη συνέχεια αλληλοκαταγγέλονται στα τηλεπαράθυρα,
- για να καταλήξουμε να παραδοθούν από τον αρχηγό κόμματος που μετέχει στην κυβέρνηση στον πρωθυπουργό σε memory stick (!!!),
- αυτός να καλέσει στο πρωθυπουργικό μέγαρο τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ και να του την παραδώσει …
πως όλο το παραπάνω σούργελο δεν μας εκθέτει διεθνώς;;;

Γιατί ρε τρισμέγιστε Βενιζέλε ο προηγούμενος από σένα ζήτησε αυτή τη λίστα; Για να μας πεις πως είναι άχρηστη; Και πότε επιτέλους θα μάθουμε την αλήθεια για τους καταθέτες της Ελβετίας; Όταν και αν το αποφασίσουν οι ίδιοι (δηλαδή ποτέ!);
Γι’ αυτό ρε καραγκιόζηδες και δεν σας εμπιστεύεται η πουστρόικα κάθε φορά που επικαλείστε έσοδα από φορολόγηση και ζητάει περικοπές μισθών και συντάξεων. Από αυτό και μόνο κρίνουν πως τους δουλεύετε!

Και κάτι τελευταίο. Μπορείς να πείσεις εμένα τον κακόπιστο πως το εν λόγω CD που πήρες στο σπίτι σου (!) και στη συνέχεια επέστρεψες τη λίστα σε memory stick, δεν έσβησες ονόματα κατά βούληση; Και γιατί το επέστρεψες δηλαδή; Αφού κατά τη γνώμη σου είναι παράνομη η αξιοποίησή του. Ή κάτι άλλαξε και δεν μας το λες;
Στο κάτω κάτω με τι κότσια θα καταφέρεις να με πείσεις - με επιχειρήματα κι όχι με τις γνωστές νομικίστικες τσιχλόφουσκες που σκάνε πάνω απ' το κεφάλι σου - πως έχεις καθαρά χέρια; Να θυμηθώ την υπογραφή σου στο πόρισμα της εξεταστικής του 2005 που αθώωνε τον σύντροφο Άκη;



Η κατάληξη (αυτή που γνωρίζουμε):
Ο Παπακωνσταντίνου δεν είδε τη λίστα γιατί την παρέδωσε στον Καπελέρη.
Ο Καπελέρης πήρε ένα κομμάτι χαρτί με 10 ονόματα για …άτυπη έρευνα.
Ο Βενιζέλος λέει πως δεν βρήκε τίποτα (και το παίρνει μαζί του).
Ο σημερινός επικεφαλής του ΣΔΟΕ αγνοούσε μέχρι πρόσφατα την ύπαρξή του.
Ο Στουρνάρας το μαθαίνει από εφημερίδες και θα ζητήσει κόπια.
Ο Παπακωνσταντίνου δίνει συνέντευξη και τα ξερνάει όλα (;)
Ο Βενιζέλος (που άρχισε να θυμάται) δίνει τη λίστα στο Σαμαρά σε στικάκι!
Ο Σαμαράς καλεί τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ και το παραδίδει.

Η όλη ιστορία με το CD που έκανε βόλτες σε υπουργικά συρτάρια χωρίς κανένας να έχει την περιέργεια έστω να το δει, μου θυμίζει τον …κομιστή με την τσόντα Ζαχόπουλου-35χρονης που παραδόθηκε στο Μαξίμου, όπου κανένας δεν κάθισε να δει περί τίνος πρόκειται, ούτε το παρέπεμψε στους αρμόδιους εισαγγελείς.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως ξεφτίλα.

Και επειδή κε Βενιζέλε σα μικρό παιδί που είμαι έχω συνεχώς απορίες, θα σου πω και την τελευταία (για σήμερα): Όταν οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης παραιτήθηκαν περί τα τέλη του 2011 δηλώνοντας “δυσαρεστημένοι από την έως εκείνη τη στιγμή αντιμετώπισή τους”, λέγοντας πως “δεν τους παρέχεται η απαραίτητη υλικοτεχνική υποστήριξη για να ασκήσουν τα καθήκοντά τους”, και καταγγέλλοντας “προσκόμματα και πολιτικοοικονομικές παρεμβάσεις στο έργο τους” τι ακριβώς εννοούσαν;

2 σχόλια:

  1. Τώρα βέβαια μπορεί το cd να "ξεχάσει" μερικά ονόματα από μόνο του.
    Συμβαίνουν αυτά.
    Άτιμο πράγμα η τεχνολογία.


    Πάντως στα ερωτήματα, το (στ) είναι η πιθανότερη απάντηση...


    ΥΓ.:Ο Ραγκουσης γιατί παραιτήθηκε σήμερα;
    Λες να τον επέλεξαν αυτόν για αποδιοπομπαίο τράγο;
    Ή απλά επέλεξε ο ίδιος τη μερα για να άνει ηρωϊκή έξοδο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Ραγκούσης έτσι κι αλλιώς θα έφευγε. Ίσως βρήκε την ευκαιρία, ίσως έμαθε κι άλλα χειρότερα.
      Εμένα άλλο “μου κάνει εντύπωση” (πλάκα κάνω).
      Αν κοιτάξεις σημερινές φυλλάδες της δεξιάς θα δεις ότι περισσότερο καταγγέλλουν το Ραγκούση και ο Βενιζέλος περνάει σχεδόν στα “ψιλά”. Φαντάζεσαι ένα κυβερνητικό συνεταιράκι να καταγγέλλεται για απιστία; Όχι ότι ιδρώνει το αυτί του, αλλά θα πρέπει να γίνει πιο προσεκτικός.
      Και εκεί είναι το δύσκολο.
      Με τη φόρα που έχει πάρει δεν μαζεύεται…

      ΥΓ: Υπάρχει περίπτωση να σβηστούν ονόματα που δεν έχουν εμβολιαστεί για ιούς. Τα αντιβιοτικά παρέχονται από τον πρόεδρο Βαγγέλη σε τιμές ευκαιρίας.

      Διαγραφή