Σελίδες

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Ο υπουργός μας ο Στούρνος !



Έχω μετανιώσει που 2,5 χρόνια τώρα δεν κάθισα να σημειώνω τα τερατώδη ψέματα που μας έχουν ως τώρα αραδιάσει οι τροϊκανοί, τα αφεντικά τους και οι πωλητικοί μας.

Όχι πως τότε δεν θεωρούσα πως τα περισσότερα ήσαν αρλούμπες, απλά ήταν τόσα πολλά που απαιτούσαν πάρα πολύ χρόνο. Θα μου πεις: και τι νόημα έχει; Να κάθεσαι να τα διαβάζεις, να θυμάσαι και να διαολίζεσαι; Σωστό κι αυτό! Παρ’ όλα αυτά βρίσκω πως θα είχε αξία να θυμόμαστε όσα κάθε φορά επικαλούνται οι σωτήρες μας, οι οποίοι επικαλούνται την υπομονή μας και επιζητούν την ανοχή μας για να εφαρμόσουν τα σχέδιά τους. Που, τελικά, δεν είναι πολλά, αλλά ένα!

Όλοι οι παραπάνω προέβλεπαν (σημ: είχαν συνεννοηθεί να “προβλέπουν”) με ασφάλεια την έξοδο από την κρίση με τα μνημόνια, την αποφυγή χρεοκοπίας, την αλλαγή του κλίματος στις Αγορές, τη μείωση των spreads, τη μη ενεργοποίηση των CDs, τη ρευστότητα στην αγορά, την ανάπτυξη και άλλες πολλές ωραίες λέξεις, φράσεις, έννοιες που φτιασιδώθηκαν για να τις πασάρουν με χάντρες και κορδελάκια.

Σήμερα διαβάζω τις ανακοινώσεις του ΥΠ.ΟΙΚ Γιάννη Στουρνάρα και δεν ξέρω αν πρέπει να συγχυστώ ή να βάλω τα γέλια. Η παροιμία λέει “σπίτι που δεν έχει Γιάννη προκοπή ποτέ δεν κάνει”. Άμα δείτε προκοπή με δαύτον να μου σφυρίξετε. Ο εν λόγω Στούρνος, λοιπόν, πήρε τη σκυτάλη της κοροϊδίας απ’ τους πωλητικούς μας, μάς έβαλε τις φωνές και προσπάθησε να “αποκαταστήσει την αλήθεια”, χαρακτηρίζοντας ως “τεράστια την προσπάθεια της ελληνικής πλευράς στη διαπραγμάτευση”.
Απαραίτητη διευκρίνιση: Το «Στούρνος» δεν έχει την έννοια του κακού μαθητή, αυτού που δεν καταλαβαίνει, δεν διαβάζει, ή χαζεύει κι έχει αλλού το μυαλό του. Σε καμία περίπτωση. Ο υπουργός μας μια χαρά έκανε τα μαθήματά του, μπήκε στα πανεπιστήμια και κατέληξε μεγαλοστέλεχος των τραπεζών, ως και υπουργός μας. Και σήμερα, συνεχίζει ακόμη να “κάνει τα μαθήματά του”, όπως του τα διδάσκουν οι σημερινοί του δάσκαλοι. Το «Στούρνος» τού το αποδίδω γιατί όπως και οι προκάτοχοί του παραμένει και επιμένει στην εντύπωση πως τα σχέδια επί χάρτου στα οποία επιδίδεται έχουν να κάνουν με αριθμούς και όχι με ανθρώπους. Γι’ αυτόν τον κύριο αν το πρωτογενές πλεόνασμα συνεπάγεται 100.000 αυτοκτονίες ή μετανάστευση της μισής Ελλάδας, δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να επιλέξει.

Είναι η θέση του εύκολη; Σε καμία περίπτωση. Μάλλον κάνει το χειρότερο επάγγελμα στον κόσμο, αυτόν του υπουργού οικονομίας μιας χρεοκοπημένης χώρας (που όλοι έχουμε συνεννοηθεί να κάνουμε πως δεν είναι). Αυτό όμως που απαιτούμε εμείς οι πολίτες από έναν άνθρωπο που κλήθηκε (δεν ψηφίστηκε) να διαχειριστεί την οικονομία (= τις ζωές μας) είναι να προσέχει αυτά που λέει και να μη προκαλεί.


Ο Στούρνος μπροστά στις κάμερες έβαζε πάντα την ίδια κασέτα: “συνεχίζουμε, …σε καλό δρόμο, …προσπαθούμε, …θα φανεί…”. Τώρα που όλα τέλειωσαν - κατά πως είχαν σχεδιαστεί - άρχισε τις μαγκιές. Κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2013 και μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, η συζήτηση έφτασε στα «ισοδύναμα». Ο Στούρνος απάντησε: “Απευθύνθηκα στη Βουλή και κανείς δεν μπόρεσε να μας πει κάτι διαφορετικό. Ψάξαμε επισταμένως, αλλά δεν βρήκαμε καμία εναλλακτική λύση. Κανείς δεν μπόρεσε να μας πει κάτι διαφορετικό. Κι αν είπε, αυτό οδηγεί τη χώρα εκτός ευρώ.

Μετάφραση:
Εκδοχή α: μίλησα στα κόμματα και κανένα δεν απάντησε. Τα κάλεσα μέσα στη Βουλή να αντιπροτείνουν άλλα μέτρα και παρέμειναν σιωπηλά. Κατόπιν αυτού υπήρξε κοινή παραδοχή πως αυτά που προτείνει η τρόικα είναι η μοναδική λύση και πως εναλλακτικές δεν υπάρχουν.
Ακούγεται σωστό; Κάτσε γιατί υπάρχει και η
Εκδοχή β: Μίλησα στα κόμματα και αντιπρότειναν άλλα ισοδύναμα μέτρα. Όχι περαιτέρω σφαγιασμό των οικονομικά αδύναμων ή ασθενέστερων, όχι περαιτέρω μείωση του κράτους πρόνοιας, όχι άλλες εκπτώσεις στην υγεία των πολιτών, πηγαίνετε να τα πάρετε από τους πλούσιους φοροφυγάδες, φορολογήστε την Εκκλησία, ζητήστε επιμήκυνση στο χρόνο προσαρμογής κλπ κλπ κλπ. Απορρίφθηκαν επειδή οδηγούν τη χώρα εκτός ευρώ.

Συμπέρασμα: Ή κάνουμε όσα μας λένε, ή βγαίνουμε από την ευρωζώνη. 
Κάτσε κυρ Γιάννη γιατί σ’ έχασα, η διαπραγμάτευση που ακριβώς βρίσκεται;;;

Και συνεχίζει ο υπουργός: “Καταβλήθηκε τεράστια προσπάθεια από την ελληνική πλευρά να κρατηθεί στο ελάχιστο δυνατόν η συμμετοχή των μισθών, των συντάξεων και των κοινωνικών επιδομάτων, αλλά και να εξαιρεθούν ειδικές ομάδες του πληθυσμού όπως τα άτομα με αναπηρία και άλλες ευπαθείς ομάδες”.

Κύριε Στούρνο μου, διόρθωσέ με αν κάνω λάθος, αλλά έχω την εντύπωση πως από τα 11,5 (ή 11,9) δισ., πάνω από τα 8 αφορούν μισθούς, συντάξεις, κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα. Αν αυτά τα 8 και πλέον δισ. (πάνω από το 70% του συνόλου!!!) που έκαναν φτερά από τις τσέπες του ελληνικού λαού και πήγαν κατευθείαν στα πιράνχας που κοιμούνται με το κομπιουτεράκι στο μαξιλάρι εσύ τα αποκαλείς “τεράστια προσπάθεια να κρατηθεί στο ελάχιστο”, εγώ τα αποκαλώ τεράστια προσπάθεια να πάει το παπατζιλίκι σύννεφο! Δες τον πίνακα:


Και αυτά τα πετσοκόμματα που αφορούν μόνο την επόμενη διετία, έρχονται να συμπληρώσουν όσα προηγήθηκαν. Μέσα σε 700 μέρες θα εξαφανιστούν από την ελληνική αγορά πάνω από 8 δισ. κι εσύ αισθάνεσαι ότι κατέβαλλες τεράστια προσπάθεια!
Την απάντηση, μη κουράζεσαι, την ξέρω. Μας την ανακοίνωσε το παλικάρι που πρωθυπουργεύει (για να ακριβολογούμε: αυτός που παίρνει το μισθό του πρωθυπουργού) συνεταιρικά με τους άλλους δύο: “Αυτά είναι τα τελευταία μέτρα!
Εγώ πάλι που διαβάζω ένα από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα συνεχίζω να ανησυχώ. Θες λοιπόν να σου υπογράψω ότι δεν θα είναι τα τελευταία; Πάει εγώ να χάνω το σπίτι μου κι εσύ μια τυρόπιττα;


Σύμφωνα με τον Στούρνο, στη διαπραγμάτευση η Ελλάδα πέτυχε: 
 
- Την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής κατά επιπλέον 2 έτη.
- Την εφαρμογή μηχανισμού δημοσιονομικής υποστήριξης για την αποφυγή ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού επιτήρησης.
- Βελτίωση του φορολογικού συντελεστή για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
- Ελάφρυνση των οικογενειακών εισοδημάτων για ποσά μέχρι τις 25.000 ευρώ.
- Την παροχή του επιδόματος θέρμανσης.
- Τη θέσπιση νέων δράσεων για τη στήριξη της ανεργίας από 2013.
- Την μετάθεση της αναθεώρησης των αντικειμενικών αξιών ακινήτων για το 2013.
- Την αποδοχή της πρότασης για είσπραξη των οφειλών ύψους 550 εκ. ευρώ από τις Τράπεζες.

Τι κατάλαβα εγώ:
- Σε 2 χρόνια θα ‘μαστε πάλι εδώ, να λέμε τα ίδια και να ζητάνε περισσότερα.
- Δημιουργήσαμε ένα μηχανισμό που σε πολύ λίγο ή θα σβήσει ή θα καπελωθεί από ευρωπαϊκό. Μη μου πεις ότι θα λειτουργεί χωρίς έλεγχο από την τρόικα γιατί δεν έχω όρεξη για αστεία.
- Υπογράφεις για πόσο θα παραμείνει αυτός ο μειωμένος φορολογικός συντελεστής; Θα σου πω εγώ. Μέχρι να μη βγαίνει το 3ο κατά σειρά μνημόνιο και το 4ο να προβλέπει νέους φορολογικούς συντελεστές.
- Του χρόνου θα πληρώσω 4πλάσιο φόρο από τον φετινό. Οι δε αποδοχές μου υπολείπονται κατά (πάρα) πολύ από τα 25 χιλιάρικα. Άρα λες τρίχες!
- Αληθεύει ότι οι δικαιούχοι δεν θα πάρουν λεφτά στο χέρι, αλλά θα γίνει συμψηφισμός και αφαίρεση από το φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν το ’13; Αλλά και έτσι να μην είναι, σοβαρά πιστεύεις ότι με τόσα πηδήματα που μας έχετε ρίξει, η θέρμανση μπορεί να αναφέρεται ως σοβαρό μέτρο; Διπλασιάσατε το φόρο και μιλάτε για επίδομα θέρμανσης. Αν είναι με το προηγούμενο καθεστώς να βγάζατε περισσότερα, δεν θα το αλλάζατε.
- Νέες δράσεις (που δεν μας λες ποιες) για τους ανέργους. Έχεις λάβει υπόψη σου την πρόβλεψη της ΓΣΕΕ για ανεργία της τάξης του 35% στο νέο έτος; Πες μας όταν έρθει η ώρα πως το πρόγραμμα των «νέων δράσεων» αναστέλλεται, γιατί δεν είχε προβλεφθεί το ποσοστό των πεινασμένων.
- Μετατέθηκε η αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών για το επόμενο έτος, το οποίο ανατέλλει σε 2 μήνες! Και αυτό επίσης το αναφέρεις ως απόδειξη της σκληρής σου διαπραγμάτευσης. Άντε χάσου!
- Αποδέχτηκε η τρόικα να μη πληρώσει ο λαός τα χρέη των τραπεζών, αλλά οι ίδιες. Κουράστηκα να σε βρίζω.

Εσύ κυρ Στούρνο μου δεν θα χαθείς. Όλο και κάπου θα σε βολέψουν, όλο και κάποια θέση θα σου βρουν για «ευχαριστώ». Αλίμονο από όλους εμάς που θα μείνουμε εδώ, όσοι δεν έχουμε το κουράγιο να μεταναστεύσουμε, να αυτοκτονήσουμε ή να σηκώσουμε τις πέτρες και να σας πάρουμε στο κυνήγι.

2 σχόλια:

  1. Στούρνος, Στουρνάρι, Στουρναρόπετρα, Στουρνοτραπεζιτικό πιράνχας....
    "Ο Πινόκιο έλεγε λιγότερα ψέματα", όπως δήλωσε χθες κι ο καθαιρεθείς από τον Σαμαρά πρώην πρόεδρος της ΔΑΚΕ,Κιουτσούκης....
    "Οι αριθμοί ευημερούν και οι άνθρωποι φτωχαίνουν" είχε πει ο Γ. Παπανδρέου, ο παππούς, παλιότερα... Τώρα και "οι αριθμοί ΔΕΝ ευημερούν (παρά μόνο με ταχυδακτυλουργίες) και οι άνθρωποι όχι μόνο εξαθλιώνοντα αλλά και αυτοκτονούν"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ή όπως είχε πει παλιότερα μια ψυχή: "Αν η αλήθεια δεν μας συμφέρει, τόσο το χειρότερο για την αλήθεια..."!

      Διαγραφή