Σελίδες

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Φόροι δια πάσαν μαλακίαν


Από το υπουργείο Οικονομικών έχουν περάσει μούρες και μούρες. Τέτοια μούρη όμως σαν τη τωρινή δεν έχει ματαπεράσει. Πρέπει να αποτελεί σπάνιο, ίσως και μοναδικό δείγμα, άθλιου πολιτικάντη, μετριότατου οικονομολόγου, σαχλαμαράκια γιάπη και γλοιώδους κουραδοκεφτέ.

Είχα την ατυχία να ακούσω σήμερα  στον Real fm τη ραδιοφωνική εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάου. Τόσες πολλές και τόσο συχνά επαναλαμβανόμενες παπάρες δεν έχω ξαναματακούσει. Και πάνω που λέγαμε ότι δεν πρόκειται να συναντήσουμε πιο ηλίθιο υπουργό από τον Αλογοσκούφη, πιο χαρμεπές σκουλήκι από τον Παπακωνσταντίνου και πιο ανάλγητο παπαρολόγο από το Βενιζέλο, ήρθε το στουρνάρι να μας αποδείξει πως κάναμε λάθος. 

Τον ρωτάνε οι δημοσιογράφοι Χατζηνικολάου και Ρομποτής και αυτός απαντά.
Αμέσως μετά του απαντάω και εγώ.


Χατζηνικολάου: Η Hochtief που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος χρωστάει μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από ΦΠΑ. Τι θα κάνετε;
Στουρνάρας:   Το κοιτάζουμε. Υπάρχουν διεθνείς συμβάσεις, μέσα στα όρια της νομιμότητας, κάνουμε ότι πρέπει να γίνει. Μην έχετε καμία αμφιβολία θα γίνουνε τα δέοντα.

Σχόλιο δικό μου:  Κοίτα να το κοιτάξετε καλά. Κι άμα κουραστείτε να το κοιτάτε από τη μια αλλάξτε πλευρό και κοιτάχτε το και από την άλλη. Η οφειλή είναι 150 εκατομμύρια ευρώ και είναι από τη δεκαετία του ’90. Πάει μια 20ετία τώρα που κάνετε τα δέοντα. Και επειδή δεν εισπράττετε έρχεστε σε εμάς και ζητάτε νέους φόρους. Τσίμπα τώρα και από εμάς τα …δέοντα.  


Χατζηνικολάου: Είχατε δηλώσει ως Γεν. Διευθυντής του ΙΟΒΕ, ότι βλέπετε ισχυρή πιθανότητα ανάκαμψης και ανάπτυξης μέσα στο 2012. Τι οδήγησε σε αυτή τη λάθος εκτίμηση;
Στουρνάρας:      Στο ότι η Ελλάδα χρεοκόπησε, εντωμεταξύ. Ότι αυτές οι προβλέψεις είχαν γίνει το ‘09, το ‘10, πριν μπούμε στο μηχανισμό και πριν αποκαλυφθεί το πολύ μεγάλο μέγεθος της δημοσιονομικής τρύπας και του δημοσιονομικού κενού.

Σχόλιο δικό μου:  Πότε ρε τενεκέ η Ελλάδα χρεοκόπησε; Εσύ ρε παπαγάλε δεν μας είπες πως πήρατε τα μέτρα για να μη χρεοκοπήσουμε; Σε κάθε μνημόνιο που παίρνατε κι άλλα μέτρα αυτό δεν μας λέγατε; Πεσ’το μου ρε κερατά μη σ’ έχω και υποχρέωση που πασχίζεις να με σώσεις!
Απροπό: το πολύ μεγάλο μέγεθος της τρύπας και το κενό είναι στη κεφάλα σου. 


Χατζηνικολάου:  Αν αποδειχθεί ότι η φοροδοτική ικανότητα (σημ: των πολιτών) έχει εξασθενήσει πάρα πολύ, αυτό σημαίνει ότι θα έρθουν καινούρια μέτρα το ’13; … Δεν ισχύει τόσο κάθετα αυτό που είπε η πολιτική ηγεσία ο πρωθυπουργός και οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης ότι δεν πρόκειται να ληφθούν ξανά άλλα μέτρα;
Στουρνάρας:     Δεν σημαίνει ότι αν δεν πάει κάτι καλά πρέπει οπωσδήποτε να κόψεις μισθούς και συντάξεις. Ακόμα υπάρχουν περιθώρια μείωσης δαπανών που έχουν εν μέρει και το χαρακτήρα σπατάλης.
Χατζηνικολάου:  Αν υπάρχουν αυτά, τότε γιατί κόβουμε τώρα σ’ αυτό το βαθμό μισθούς και συντάξεις;
Στουρνάρας:      Διότι έχουμε κόψει στο μέγιστο δυνατό αυτό που λέμε λειτουργικές δαπάνες του ελληνικού δημοσίου. Θα δούμε … αν κάτι δεν πάει καλά … θέλετε να κόψουμε δαπάνες άμυνας; Έχουμε κόψει αρκετά.

Σχόλιο δικό μου:  Τι καταλάβατε; Εγώ τίποτα! Αν κάτι δεν πάει καλά δεν σημαίνει ότι θα κόψουμε μισθούς και συντάξεις, μπορούμε να κόψουμε από τη σπατάλη, αλλά αφού δεν υπάρχει σπατάλη θα γυρίσουμε στους μισθούς και τις συντάξεις. Αυτό. Μου θυμίζει το ανέκδοτο με το λαγό και τη τίγρη που δεν φορούσε κράνος.


Στουρνάρας:        Το φορολογικό σύστημα δεν είναι δια πάσαν νόσον.

Σχόλιο δικό μου:  Όχι. Δια πάσαν μαλακίαν είναι.


Χατζηνικολάου:     Υπάρχουν και μερικές δηλώσεις σας οι οποίες δεν επιβεβαιώθηκαν από τα πράγματα. Για παράδειγμα είπατε ότι στις 16 Νοεμβρίου, αν δεν πήγαιναν καλά τα πράγματα με την εκταμίευση της δόσης, θα είχαμε πρόβλημα. Και δεν είχαμε πρόβλημα. Ακόμη δεν την έχουμε πάρει δηλαδή και βλέπω ότι μια χαρά λειτουργούμε.
Στουρνάρας:             Κάνετε μεγάλο λάθος … υπάρχει παρεξήγηση εδώ μεγάλη … Πως ζει το τραπεζικό σύστημα σήμερα; Το τραπεζικό σύστημα σήμερα ζει! Αυτή τη στιγμή, ναι μεν δεν έχουμε πάρει τη δόση αλλά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ζει με τη στήριξη της ΕΚΤ. Η στήριξη της ΕΚΤ υπάρχει ακριβώς γιατί συνεχίζουμε, διαπραγματευόμαστε και οδεύουμε προς τη δόση. Αν το Γιούρογκρουπ είχε πάρει αρνητική στάση, αν εμείς δεν είχαμε τηρήσει όλα τα προαπαιτούμενα θα είχε βγει το καλώδιο από τη πρίζα. Να το πω απλά για να το καταλάβει ο κόσμος. Δεν υπάρχει σήμερα περίπτωση η Ελλάδα να επιζήσει αν δεν τηρήσει το πρόγραμμα.

Σχόλιο δικό μου:  Α, το σωστό σωστό. Σ’ αυτό έχεις δίκιο, έχουμε όντως παρεξηγήσει! Οι καριόληδες που διαφεντεύουν τις ζωές μας (ένας είσαι κι εσύ) προσπαθούν επί 2,5 χρόνια να μας πείσουν πως αν δεν έρθει η δόση δεν θα υπάρχουν μισθοί, συντάξεις, φάρμακα, καύσιμα. Η παρεξήγηση είναι που όλοι εμείς οι χάνοι το είχαμε χάψει το παραμύθι. Να σε ενημερώσω ότι στα παπάρια μας και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, και η ΕΚΤ και το Γιούρογκρουπ που το «στηρίζουν». Κανείς Έλληνας δεν έχει δική του τράπεζα οπότε χέστηκε αν βουλιάξουν. Ούτε καν καταθέσεις δεν υπάρχουν. Τις φάγανε τα γκόλντεν μπόυς, οι φόροι, η φτώχεια, η ανεργία και τα δάνεια.  
Κάτσε όμως γιατί με τόσες παπαριές δεν σε προλαβαίνω. Λες ότι «διαπραγματευόσαστε» και αμέσως μετά ότι «αν δεν είχαμε τηρήσει τα προαπαιτούμενα θα μας είχαν βγάλει το καλώδιο από την πρίζα». Πες τους να το βάλουν στο κώλο τους και εγώ συνεχίζω να ρωτάω: τι ακριβώς διαπραγματεύεσαι όταν πρέπει να τηρήσεις τα προαπαιτούμενα; Παπάρια μάντολες στουρνάρι μου. Και μη το πεις πιο απλά. Σε έχουμε καταλάβει όλοι.


Χατζηνικολάου:  Δέχεστε τον τελευταίο καιρό πολύ σκληρό μαρκάρισμα και μέσα από την κυβερνητική πλειοψηφία.
Στουρνάρας:      Δεν ιδρώνει το αυτί μου. Εγώ έχω έρθει να κάνω μια συγκεκριμένη δουλειά εδώ. Δεν είμαι πολιτικός, δεν πρόκειται να πολιτευθώ. Δεν βλέπω τίποτα άλλο. Ας πετύχω σε αυτό που κάνω τώρα γιατί αυτός είναι ο βασικός μου στόχος.

Σχόλιο δικό μου: Σιγά μην ιδρώνει το αυτί σου. Θα έπρεπε τότε να είχες πάει σπίτι σου ή να είχες κόψει το λαιμό σου. Το ποια συγκεκριμένη δουλειά έχεις έρθει να κάνεις και πως δεν βλέπεις τίποτα άλλο μπροστά σου επίσης το ξέρουμε. Κοίτα μόνο μην έρθει η ώρα και ο στόχος σου σε πάρει στο κυνήγι.


Χατζηνικολάου:      Ένας ακροατής μου γράφει να καταργήσουμε τα μνημόνια και να ζήσουμε εκμεταλλευόμενοι τον ορυκτό μας πλούτο, τον οποίο μάλιστα βλέπει να ξεπουλάνε έναντι πινακίου φακής. Θέλω ένα σχόλιο σας επ’ αυτού.
Στουρνάρας:             Μακάρι να είχαμε τόσα πολλά αποθέματα υπόγειου πλούτου που να μπορούσαμε να τα εκμεταλλευτούμε. Έχουμε ορισμένα αλλά τα έσοδα από τον πλούτο αυτό δεν είναι τόσα που να μας καλύψουνε το δημοσιονομικό μας κενό. Δυστυχώς.

Σχόλιο δικό μου: Στουρνάρας: Ο μέγας νομπελίστας επιστήμων γεωλόγος, με έδρα σε δεκάδες από τα πλέον αναγνωρισμένα και φημισμένα πανεπιστήμια του κόσμου, με χιλιάδες ώρες ερευνών και επιστημονικών μετρήσεων έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως υπάρχουν ορισμένα αποθέματα, αλλά δεν αρκούν για να καλύψουν το χρέος. Έχει κάνει όμως και οικονομική μελέτη επί του θέματος και απεφάνθη - με αδιάσειστα στοιχεία - πως το μόνο που μπορεί να μας λύσει τα προβλήματα είναι οι φόροι.


Ρομποτής:              Το πολυμελές Πρωτοδικείο έκρινε παράνομη την είσπραξη του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Είναι σε θέση το Υπουργείο Οικονομικών να εισπράξει το τέλος με άλλο τρόπο;
Στουρνάρας:          Κοιτάζουμε όλο το νομικό μας οπλοστάσιο. Η ΔΕΗ δεν πρέπει να διακόψει να εισπράττει το τέλος αυτό και βεβαίως θα κάνουμε άμεσα αναίρεση στον Άρειο Πάγο. Το ΣτΕ έχει κρίνει ότι είναι συνταγματική η είσπραξη.
Ρομποτής:               Ο τρόπος είσπραξης αμφισβητείται.
Στουρνάρας:           Θα δούμε, θα εξαντλήσουμε όλο το νομικό μας οπλοστάσιο.
Ρομποτής:             Δηλαδή παραμένει ανοιχτό να συνεχίσει να εισπράττεται από τη ΔΕΗ;
Στουρνάρας:          Θα συνεχίσει να εισπράττεται. Βεβαίως! Διότι θίγεται εδώ το δημόσιο συμφέρον.
Χατζηνικολάου:     Παρά τη δικαστική απόφαση;
Στουρνάρας:           Ναι, ναι. Βεβαίως. Διότι θεωρούμε ότι το δικαστήριο αυτό δεν είχε τη δικαιοδοσία να βγάλει μια τέτοια απόφαση. Έτσι τουλάχιστον μου λένε οι νομικοί μου.
Χατζηνικολάου:      Το πιο δικαστήριο είναι αρμόδιο δεν το αποφασίζει η εκτελεστική εξουσία.
Στουρνάρας:          Όχι, όχι, όχι βέβαια, γι’ αυτό και θα κάνουμε αναίρεση. Να ξέρετε όμως ότι τυχόν διακοπή είσπραξης του τέλους σημαίνει ότι τα έσοδα θα πάνε πίσω και τότε θα αναγκαστούμε να πάρουμε άλλα μέτρα. Επώδυνα μέτρα. Άρα πρέπει πραγματικά να καταλαβαίνουμε τι ακριβώς κάνουμε.

Σχόλιο δικό μου: Ξέρεις ρε που γράφει ο Στουρνάρας τις δικαστικές αποφάσεις; Εκεί που γράφει και όλους εμάς. Μην ανησυχείς, χωράμε όλοι. Κάνει μικρά γράμματα.
                               Τι μας λέει εδώ λοιπόν; Ότι θα χρησιμοποιήσει το νομικό του οπλοστάσιο, ότι δηλαδή το κράτος θα ασκήσει αναίρεση κατά αυτής της απόφασης - αφού δεν το συμφέρει – και στο μεταξύ δεν θα σταματήσει η είσπραξη του τέλους μέσω της ΔΕΗ. 
                                Παρατήρηση 1η: Το ΣτΕ έκρινε συνταγματική την είσπραξη του τέλους, όχι την είσπραξή του μέσω λογαριασμών της ΔΕΗ. Του το είπε και ο δημοσιογράφος, αλλά ο Στουρνάρας τον γείωσε.
Παρατήρηση 2η: Το δημόσιο συμφέρον θίγεται όταν θίγονται βάναυσα τα συμφέροντα και η αξιοπρέπεια των πολιτών. Όχι όταν θίγονται τα συμφέροντα των τοκογλύφων στους οποίους μας οδηγήσατε δεμένους χειροπόδαρα.
Παρατήρηση 3η: Οι νομικοί του τού είπαν πως το συγκεκριμένο δικαστήριο δεν είχε αρμοδιότητα να βγάλει μια τέτοια απόφαση. Προσέξτε: όχι αρμοδιότητα να συνεδριάσει, αλλά αρμοδιότητα να αποφασίσει όπως αποφάσισε. Αν αποφάσιζε κατά πως βόλευε το Στουρνάρα, δεν θα ασχολιόταν καν. Ξεβράκωμα είπατε;
Παρατήρηση 4η: Ο Σαμαράς και οι άλλοι δύο έχουν δεσμευτεί και προεκλογικά και μετεκλογικά ότι το συγκεκριμένο χαράτσι καταργείται από την 1/1/2013 και αντικαθίσταται από το ΕΤΑΚ (Ενιαίο Τέλος Ακινήτων), δηλαδή έναν ενιαίο φόρο στα ακίνητα κάθε είδους (σπίτια, επαγγελματικά ακίνητα, οικόπεδα, αγροτεμάχια κλπ), το οποίο δεν θα εισπράττεται από τη ΔΕΗ. Είχαν πει μάλιστα πως η λύση της είσπραξης μέσω ΔΕΗ ήταν έκτακτη γιατί έπρεπε άμεσα να γεμίσουν τα ταμεία.
Παρατήρηση 5η: Ο Στουρνάρας αμέσως και σαφώς μας απείλησε ότι αν τελεσιδικίσει η απόφαση θα πάρει άλλα μέτρα, επώδυνα. Και πως πρέπει να καταλαβαίνουμε (σ’ εμάς απευθύνεται) τι ακριβώς κάνουμε.


Χατζηνικολάου:  Θα κλείσω με ένα ερώτημα που δεν θα σας αρέσει, αλλά μου το ζητούν δεκάδες ακροατές. Μου λένε «ρώτα τον υπουργό, μπορεί να ζήσει ο ίδιος με 500 ευρώ;»
Στουρνάρας:       Όχι βέβαια.

Σχόλιο δικό μου: Εσύ, βέβαια, δεν θα μπορούσες να ζήσεις, αλλά εγώ πρέπει. Και επίσης πρέπει κάθε χρόνο να μαζεύω και περισσότερους φόρους για να σου δίνω, όποτε εσύ έχεις έλλειμμα ή όποτε έχεις καύλες. Με μειωμένο κατά 40% το μισθό μου.
Σου στέλνω σε φωτογραφία τι θα πάρεις.
Διάλεξε.
Είναι τα μεγαλύτερα που βρήκα…



2 σχόλια:

  1. "Άρες μάρες κουκουνάρες".... κοτρώνες στουρναρέικες κατακέφαλά μας... Κι αλίμονό μας, αν δεν τους σταματήσουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το Στουρνάρι το εκπαίδευαν χρόνια για τη θέση. Συνδιαμόρφωσε την οικονομική πολιτική Σημίτη (είσοδο στην ΟΝΕ, κρυφό δάνειο από Goldman Sachs) και σήμερα αποζημιώθηκε για τις υπηρεσίες του παίρνοντας τη θέση του "Τσάρου" της Οικονομίας!
    ΠΟΥ-τσάρος; Θα ρώταγα εγώ!
    Υποτίθεται ότι έχει προκληθεί σάλος από τις δηλώσεις του για τη συνέχιση είσπραξης του χαρατσιού από τη ΔΕΗ και για το "όχι βέβαια" του 500ρικου. Τρίχες! Τον βλέπεις να φεύγει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή