Σελίδες

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Παπαριές Νομοθετικού Περιεχομένου



Τον τελευταίο καιρό συνεχώς ακούμε για τις περιβόητες “Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου”.
Δεν πρόκειται για νέο φρούτο.
Πρόκειται για σάπιο.

Οι λεβέντες της κυβέρνησης το ’χουν ρίξει αβέρτα-κουβέρτα σε τούτες τις Πράξεις για να περνάνε όποια παπάρα θέλουν, στη κωλοπρεμούρα που τους έχει πιάσει να μαζέψουν λεφτά από παντού και να τα στείλουν στο άπατο βαρέλι που λένε μνημόνιο. Οι Πράξεις έρχονται και σκάνε στα κεφάλια μας με συχνότητα ριπής μυδραλιοβόλου. Μιλάμε για πραγματικό τυφώνα που σε κάποιες των περιπτώσεων εξελίσσεται σε Αρμαγεδδών.

Πάμε να δούμε στα γρήγορα  μερικές από δαύτες, από τις πιο «απλές και ανώδυνες» έως αυτές που μας στέλνουν κατά διαόλου μεριά.

Πρόσφατα είχαμε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) με την οποία καταργήθηκε (!) ο νόμος της αποκλειστικής διάθεσης του βρεφικού γάλακτος από τα φαρμακεία ώστε στο εξής να πωλούνται και από τα σούπερ μάρκετ.
Με άλλη Πράξη τα καθήκοντα του Εκτελωνιστή εκτός από φυσικά πρόσωπα μπορούν να τα ασκούν και …κοινοπραξίες!
Με άλλη Πράξη ορίστηκε ότι το ΕΚΑΣ θα καταβάλλεται στους συνταξιούχους με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας τους αντί του 64ου.
Πρόσφατη παπάρα που μας είπαν είναι το 1 ευρώ που θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι σε κάθε συνταγή που θα εκτελείται σε φαρμακείο και τα 25 ευρώ για κάθε νοσηλεία σε νοσοκομείο!
Με άλλη Πράξη έγινε η αναγνώριση μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών που εκδίδονται από ιδιωτικά κολέγια.
Με άλλη Πράξη τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα πηγαίνουν σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, για να αποπληρώνεται το χρέος.
Άλλη Πράξη προβλέπει τον ορισμό Επιτρόπων σε κάθε υπουργείο που δεν θα εκπληρώνει τους στόχους.

Κι έτσι λοιπόν, ένα σωρό νόμοι και Προεδρικά Διατάγματα που ισχύουν επί σειρά δεκαετιών καταργούνται με …Πράξεις. Όχι τίποτε άλλο, για να μη λέτε ότι οι πωλητικοί μας είναι μόνο λόγια!

Να προσθέσω δε και το αυτονόητο: Οι ΠΝΠ δεν έρχονται καν προς ψήφιση στη Βουλή. Εκδίδονται από τον Πρόεδρο της (λέμε τώρα) Δημοκρατίας, παρακάμπτοντας τη συνήθη νομοθετική διαδικασία της Βουλής. Η δικαιολογία είναι ότι οι Πράξεις εκδίδονται προκειμένου να αντιμετωπιστούν ιδιαίτερα επείγουσες και σοβαρές περιπτώσεις για τις οποίες δεν προλαβαίνει να συνεδριάσει η Βουλή. Τόσο επείγουσες και τόσο σοβαρές που παρακάμπτεται η Βουλή γιατί δεν προλαβαίνει να τις ελέγξει!

Κι έτσι φτάσαμε στο σημείο η Βουλή να συνεδριάζει από ελάχιστα έως καθόλου και όταν συνεδριάζει να μην ασχολείται με νομοθετικό έργο αλλά με το ποιος πολιτικός αρχηγός είναι πιο δοσίλογος, ποιος βουλευτής είπε τι και σε ποιο κανάλι, ποια νέα απειλή εξαπέλυσαν τα μαλακισμένα με τα μαύρα. Ουσιαστικά δηλαδή εκεί μέσα το κωλοβαράνε επειδή δεν “προλαβαίνουν” να κάνουν αυτό που επιτάσσει το Σύνταγμα. Το νομοθετικό έλεγχο!

Στο μεταξύ, με αυτές τις Πράξεις είναι όλοι βολεμένοι. Και αναφέρομαι στο τρίο καρό της συγκυβέρνησης. Οι βουλευτές δεν καλούνται να πάρουν δύσκολες αποφάσεις, οι αντιδράσεις παρακάμπτονται, η κυβερνητική συνοχή παραμένει, έστω και παραπαίουσα. Ειδικά τώρα που έφυγε ο Λοβέρδος (θα πάει στο Σαμαρά, να μου το θυμηθείτε) νουδου και πασόκ διαθέτουν 150 τομάρια βουλευτές. Τα κουκιά δεν βγαίνουν και δεν θέλουν να δώσουν και πολλά θάρρητα στον κυρ Φώτη. Στο εξής λοιπόν νομοθετούν με Πράξεις και αύριο όλοι αυτοί εκεί μέσα μπορούν να κάνουν τον καμπόσο λέγοντας «εγώ αυτό δεν θα το ψήφιζα»!
Ρε με κάτι πούστηδες ρεμπεσκέδες που μπλέξαμε!

Θα αναρωτηθεί ίσως κάποιος: «μα καλά, είναι παράνομες;». Όχι βέβαια, νόμιμες είναι (δεν μπορώ να θυμηθώ ποια ψυχή είχε πει ότι οι μεγαλύτερες παρανομίες γίνονται βάσει νόμου). Οι ΠΝΠ προβλέπονται από το Σύνταγμα στο άρθρο 44 παρ. 1: “Σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί, ύστερα από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, να εκδίδει πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Οι πράξεις αυτές υποβάλλονται στη Bουλή για κύρωση σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 72 παράγραφος 1, μέσα σε σαράντα ημέρες από την έκδοσή τους ή μέσα σε σαράντα ημέρες από τη σύγκληση της Bουλής σε σύνοδο. Αν δεν υποβληθούν στη Bουλή μέσα στις προαναφερόμενες προθεσμίες ή αν δεν εγκριθούν από αυτή μέσα σε τρεις μήνες από την υποβολή τους, παύουν να ισχύουν στο εξής.”

Η κύρωση λοιπόν θα γίνει από την ολομέλεια της Βουλής εντός 40 ημερών. Και το πιθανότερο είναι να σηκώσουν όλοι το χεράκι, χωρίς καν να διαβάσουν τι ψηφίζουν, μιας και η παρουσία τους είναι διαδικαστικού χαρακτήρα.


Ας δούμε τώρα μαζί δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα της προαναφερθείσας κωλοπρεμούρας, ώστε να θαυμάσουμε τη συνέπεια λόγων και έργων.
Παρακαλούνται όσοι έχουν μικρά παιδιά να τα απομακρύνουν από τις οθόνες. Θα προβληθεί σκληρή τσόντα, με την Πολιτεία να ξεβρακώνεται μπροστά μας και να μας προτάσσει τα αποτέτοια της.

Παράδειγμα πρώτο: Το Σεπτέμβριο του 2011 ψήφισαν το νόμο 4014 (ΦΕΚ 209) σύμφωνα με τον οποίο (εκτός των άλλων) προβλέπεται και ρύθμιση για τα αυθαίρετα. Όταν ακούς ρύθμιση να καταλαβαίνεις πρόστιμα. Άλλωστε σε τούτο το ρημαδοκράτος δεν υπάρχει πια ρυθμιστικός νόμος που να μην αποσκοπεί σε είσπραξη φόρων, προστίμων και χαρατσιών.

Να ανοίξω μια παρένθεση: Προσωπικά, ποσώς με απασχολεί, η ρύθμιση προστίμων για τα αυθαίρετα. Ήμουν, είμαι και θα είμαι πάντοτε ενάντια στη λογική των αυθαιρέτων κτισμάτων, είτε πρόκειται για σπίτι, ή εργοστάσιο, ή επιχείρηση κλπ. Πολύ περισσότερο είμαι κάθετα αντίθετος με τη λογική της καταπάτησης ιδιοκτησίας. Αυτός που καταπάτησε και έχτισε δεν πρέπει να τυγχάνει καμιάς ευνοϊκής ρύθμισης από την Πολιτεία. Αλλά, είπαμε, ρημαδοκράτος. Κάνε ότι γουστάρεις, εμείς θα κάνουμε πως δεν σε βλέπουμε και όποτε μας λείπουν φράγκα θα σου κάνουμε μια επίσκεψη. Παράνομος είσαι, βούλωστο και πλήρωνε. Όμορφα πράγματα, απλά, καθημερινά και ελληνικά. Κλείνει η παρένθεση.

Όσον αφορά λοιπόν τα πρόστιμα των ιδιοκτητών αυθαιρέτων ο νόμος προέβλεπε σαφείς και απαρέγκλιτες (ναι, καλά!) προθεσμίες για πληρωμή των προστίμων, καθώς και προσαυξήσεις σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής των δόσεων.
Προέβλεπε επίσης ότι “Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής της πρώτης δόσης ή μη καταβολής τριών συνεχόμενων δόσεων ο υπόχρεος εκπίπτει του δικαιώματος της υπαγωγής στη ρύθμιση” (άρθρο 24, παρ 8β-8γ).

Οι “αυθαίρετοι” όμως, θες γιατί δεν έχουν να πληρώσουν, θες γιατί έχουν αλλά γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει να ορίζει προθεσμίες το ελληνικό κράτος (του κώλου, που λέγαμε) τους έγραψαν στα απόκρυφά τους. Για μια ακόμη φορά.

Θα μου πεις πως έχουν άδικο;
Καθόλου, θα σου απαντήσω! Πάρε να ’χεις λοιπόν και κοίτα να μαθαίνεις.

Μετά από καμιά δεκαριά ανάλογες ρυθμίσεις που έχουν έρθει από το Σεπτέμβριο του 2011 που ψηφίστηκε ο νόμος ως τα σήμερα και έχουν μπει εμβόλιμα σε άλλα άσχετα νομοσχέδια, έρχεται και πάλι το κράτος και με ΠΝΠ δίνει νέα παράταση (της παράτασης Ω! παράταση) και τους πάει να πληρώσουν… εεε, λάθος, όχι να πληρώσουν, τους πάει για να υποβάλλουν αίτηση ένταξης στη ρύθμιση μέχρι τον ερχόμενο Γενάρη.
Και το γέλιο δεν σταματά εδώ. Ο νόμος προέβλεπε πως για να μεταβιβαστεί το ακίνητο έπρεπε να καταβληθεί το σύνολο του προστίμου. Με τη σημερινή ΠΝΠ αυτό γίνεται αρκεί να καταβληθεί το 30% (!!!) του προστίμου. Μάλιστα, όποιος πληρώσει αυτό το 30% θα έχει και μια επιπρόσθετη μείωση της τάξης του 10% επί της συνολικής οφειλής!!!

Θα μου πεις αυτό είναι απίστευτο. Καθόλου! Αυτό είναι ελληνικό.
Πως είχαμε μάθει να πορευόμαστε επί δεκαετίες; Κάπως έτσι θα συνεχίσουμε. Οι άπιστοι Θωμάδες μπορούν να ρίξουν ένα βλέφαρο στο ΦΕΚ 237/2012. Και μη το κλείσετε, θα μας χρειαστεί και παρακάτω.

Παράδειγμα δεύτερο: Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κος Μανιτάκης πριν από ελάχιστες ημέρες διερρήγνυε τα σακάκια του πως όσο είναι αυτός υπουργός δεν πρόκειται να απολυθεί κανείς υπάλληλος του Δημοσίου.
Αντιγράφω από εδώ: Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης δήλωσε την Πέμπτη στη Βουλή ότι δεν πρόκειται να υπογράψει για την απόλυση ούτε ενός δημοσίου υπαλλήλου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: Όσο είμαι υπουργός δεν θα βάλω την υπογραφή μου”.
Ο υπουργός υποστήριξε επίσης ότι δεν υπάρχει πλέον από την Τρόικα η απαίτηση για 150.000 απολύσεις καθώς ο αριθμός αυτός έχει καλυφθεί μέσω των συνταξιοδοτήσεων. Απλώς, τόνισε δεν θα γίνουν προσλήψεις έτσι ώστε ο αριθμός των υπαλλήλων να ευθυγραμμιστεί με την απαίτηση της Τρόικα.
Σύμφωνα με τον υπουργό οι θέσεις που θα μένουν κενές θα καλύπτονται με τις μετατάξεις όσων τίθενται σε διαθεσιμότητα.

Αυτά έλεγε ο κος υπουργός την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου. Μετά από 2 εβδομάδες έκανε μια αριστοτεχνική για την ηλικία του κωλοτούμπα και άρχισε τις απολύσεις. Επειδή το αποκλείω να είναι μαλάκας, όπως επίσης αποκλείω να έχει πάθει εγκεφαλικό και να μη του το έχουν πει, έρχομαι να πιστέψω ότι θεωρεί μαλάκες όλους εμάς.

Όταν είχα διαβάσει τα λόγια σου κε Μανιτάκη μας, πως όσο είμαι υπουργός δεν θα απολυθεί κανείς υπάλληλος είχα πει «αν δεν απολύσεις εσύ θα βάλουν κάποιον άλλον να το κάνει». Και μη μου πείτε πως έχω βρώμικο μυαλό. Κάτι τέτοιο πρέπει να σκέφτηκε και ο Μανιτάκης και είπε “δε γαμι..ται, γιατί να χάσω το μισθό;”. Και άρχισε να υπογράφει σωρηδόν απολύσεις … μπαρδόν … διαθεσιμότητες.

Κατά τις προγραμματικές δηλώσεις του υπουργείου του ο κος Μανιτάκης είχε προσπαθήσει να καθησυχάσει το ακροατήριο και τους βουλευτές που θα έδιναν ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση και είχε πει σχετικά: «κάθε άλλη συζήτηση που γίνεται ή ακούγεται για μείωση προσωπικού και μάλιστα 130.000 ή για εφεδρεία είναι αυθαίρετη και αβάσιμη. Δεν εντάσσεται στο πρόγραμμά μας. Δεν είναι στις προθέσεις του υπουργείου».
Όποιος δεν το κατάλαβε να σηκώσει το χέρι.

Με το ίδιο ΦΕΚ (237/2012) τίθενται σε διαθεσιμότητα όλοι οι υπάλληλοι διοικητικού κλάδου, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με συμβάσεις αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου, με ΠΝΠ του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αν δεν πραγματοποιηθεί από το αρμόδιο όργανο (ΟΤΑ) και εντός της προθεσμίας που προβλέπεται από το νόμο!

Για να παραστήσει ο Μανιτάκης και η κυβέρνηση Σαμαρά (ο οποίος δήλωσε: «Είμαι με τη μεσαία τάξη. Όχι εναντίον της», μη το ξεχνάμε παρακαλώ), πως σέβονται τους δημοκρατικούς κανόνες, είχαν ζητήσει από τους δημάρχους λίστες (που είναι και της μόδας) με υπό …διαθεσιμότητα υπαλλήλους. Ορισμένοι δήμαρχοι αρνήθηκαν να στείλουν και ο Μανιτάκης μαζί με το Σαμαρά αλλάξαν το τροπάρι και αποφάσισαν αυτοί.

Αυτοί που δεν θα απολύσουν όσο είναι υπουργοί και αυτοί που είναι με τη μεσαία τάξη και όχι εναντίον της.

Δεν μας δίνεις ονόματα; Ε, τότε, απολύονται όλοι. Για να μάθεις άλλη φορά να μας πηγαίνεις κόντρα!

Ο Μανιτάκης μπορεί να ισχυριστεί πως δεν απολύει αλλά δίνει ετήσια άδεια (και μετά …έχει ο Θεός), ο δε Σαμαράς προφανώς είναι πεπεισμένος πως οι υπάλληλοι των ΟΤΑ δεν ανήκουν στη μεσαία τάξη. Πρόκειται για μπουρζουάδες μεγαλοαστούς που έχουν λύσει το οικονομικό τους πρόβλημα, δουλεύουν από χόμπι και προκαλούν το κοινό αίσθημα όταν κάθε μέρα προσέρχονται στις Δημαρχίες με τα σκάφη αναψυχής, τα ελικόπτερα και τις λιμουζίνες. Αμάν πια με αυτή την προκλητική επίδειξη πλουτισμού. Νισάφι!

Για να δούμε (για πολλοστή φορά) τι λέει το Σύνταγμα της Ελλάδας (άρθρο 103, παρ. 4): «Οι δημόσιοι υπάλληλοι που κατέχουν οργανικές θέσεις είναι μόνιμοι εφόσον αυτές οι θέσεις υπάρχουν. Αυτοί εξελίσσονται μισθολογικά σύμφωνα με τους όρους του νόμου και, εκτός από τις περιπτώσεις που αποχωρούν λόγω ορίου ηλικίας ή παύονται με δικαστική απόφαση, δεν μπορούν να μετατεθούν χωρίς γνωμοδότηση ούτε να υποβιβαστούν ή να παυθούν χωρίς απόφαση υπηρεσιακού συμβουλίου, που αποτελείται τουλάχιστον κατά τα δύο τρίτα από μόνιμους δημόσιους υπαλλήλους».

Τ’ ακούς Μανιτάκη; Ούτε μετάθεση δεν μπορείς να τους δώσεις! Προφανώς όμως οι ΠΝΠ του κου υπουργού βρίσκονται πάνω από το Σύνταγμα και τους νόμους. Να σε χαίρεται ο Κουβέλης και η ΔΗΜΑΡ που σε πρότειναν!

Αν ποτέ αυτό το ρημάδι/κωλοχανείο/μπουρδέλο ξανασυσταθεί σε κράτος, όταν δηλαδή στείλουμε στο διάολο τους γερμαναράδες, τα μνημόνια και τους πουλημένους εγχώριους υποτακτικούς τους, όλες αυτές οι απίστευτες παπαριές νομοθετικού περιεχομένου θα καταπέσουν αυτοστιγμεί. Είναι προδήλως άδικες, παράνομες και αντισυνταγματικές. 

Και το παραμύθι τελειώνει κάπως έτσι: Από τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου έχει αποσταλεί σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες ηλεκτρονικό έντυπο προκειμένου να καταγραφούν τα κενά από υπαλλήλους που βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας.
Ορίστε;;;

Quiz: Ποιος είπε τα παρακάτω λόγια;
«Από μια πρώτη καταγραφή διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν άμεσες, πολυπληθείς επιτακτικές ανάγκες σε δημόσιες υπηρεσίες».
«Αν θέλουμε να ακυρώσουμε τη διαθεσιμότητα, πρέπει και οι υπηρεσίες να μας βοηθήσουν».
«Οι υπάλληλοι που είναι σε διαθεσιμότητα, θα τοποθετηθούν κατά προτεραιότητα στις υπηρεσίες και πιθανόν να παραμείνουν και στις ίδιες υπηρεσίες τους».

Απάντηση: Ο Μανιτάκης από το βήμα της Βουλής.

Στις 5 Νοεμβρίου δημοσιεύεται το ΦΕΚ που απολύει τους υπαλλήλους και μια βδομάδα πριν, στις 26 Νοεμβρίου, ζητά να του αποστείλουν τα κενά που δημιουργούνται! Τους απολύει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ως κατεπείγοντος ζητήματος) για να τους ξαναπροσλάβει (έτσι λέει) μετά από λίγες ημέρες επειδή θα δημιουργηθούν κενά.

Γι’ αυτό κε Μανιτάκη μου μη παρεξηγείσαι που άλλαξα λίγο το πρώτο Π στον τίτλο.
Είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα.


2 σχόλια:

  1. Καλά, αυτοί της τριολέ συγκυβέρνησης έχουν κάνει τους νόμους και το σύνταγμα "λάστιχο" κατά πώς τους βολεύει... Εκείνος ο Παπούλιας, ο δανειστής του Αντρέα, που "προεδρεύει" τι κάνει? Πώς δέχεται και υπογράφει?... Αλλά θα μου πεις ένας απ' αυτούς είναι κι αυτός... "Βρήκε ο γύφτος τι γενιά του", ε, τι να περιμένεις κι απ' το "σοσιαλιστή", κυρ Κάρολο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μόνο λάστιχο; Ο Βενιζέλος συντάχθηκε με το συνέταιρο Φώτη για απλή αναλογική, ως το δικαιότερο σύστημα! Μόλις τώρα το ανακάλυψαν. Κάνουν τα πάντα για να μη φύγει η καρέκλα από τον κώλο τους.
      Όσο για τον Παπούλια... Αποδείχθηκε ελάχιστος. Μηδέν. Τίποτα.
      Τα στερνά τιμούν τα πρώτα Κάρολε. Αν είχες τσίπα θα είχες επικαλεστεί πρόβλημα υγείας και θα είχες φύγει. Αλλά ποιος την έχασε για να τη βρεις;

      Διαγραφή