Σελίδες

Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Τα επικίνδυνα τζάκια

Αποπνικτική είναι λένε η ατμόσφαιρα σε πολλές μεγάλες πόλεις της χώρας από την αιθαλομίχλη που έχει προκληθεί λόγω της εκτεταμένης καύσης ξύλων σε τζάκια και ξυλόσομπες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει το Λεκανοπέδιο Αττικής και ιδιαίτερα η Αθήνα, όπου κατά τις επιστημονικές μετρήσεις οι τιμές των αιρούμενων σωματιδίων σε ορισμένες περιπτώσεις έφτασαν να είναι έως και 4 φορές επάνω από το “επιτρεπόμενο” όριο των 50 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα. 

Οι πολιτικοί μας επιστήμονες (ως γνωστόν αυτοί γνωρίζουν τα πάντα και είναι επιστήμονες σε όλα) τις τελευταίες ημέρες έχουν πάρει σβάρνα τα κανάλια για να εκφράσουν τις …οικολογικές τους ανησυχίες! Η Βουλή έχει κλείσει εδώ και μήνες, νομοθετικό έργο ασκεί η τρόικα και τα 5-6 τσιράκια της (Σαμαροβενιζελοκουβέλης μαζί με στούρνο, Μανιτάκη, και Βρούτση), όλα γίνονται με Παπαριές Νομοθετικού Περιεχομένου, συνεπώς υπάρχει άπλετος χρόνος για τηλεοπτικές περατζάδες.

Του νόου αζ μπέτε , που ‘λεγε και ο αείμνηστος Χρόνης.

Οι ειδικοί επί του θέματος πολιτικοί μας λοιπόν, επειδή δεν θέλουν να εμφανιστεί η ανησυχία τους για τις απώλειες φόρων, αμπελοφιλοσοφούν “οικολογικά”.

Άλλοι λένε πως η αλόγιστη χρήση καυσόξυλων μολύνει ανεπανόρθωτα την ατμόσφαιρα και τον εισπνεόμενο αέρα. Μη με ρωτήστε ποια είναι η λελογισμένη χρήση καυσόξυλων, θα σας γελάσω. Δεν γνωρίζω πόσα κατά κεφαλή καυσόξυλα πρέπει να καταναλώνω, υποθέτω ούτε και αυτοί.

Άλλοι λένε ότι έχουμε προκαλέσει τεράστια οικολογική καταστροφή με την εκτεταμένη αποψίλωση δασών. Εδώ γελάνε! Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους έχουν καταστραφεί τα τελευταία χρόνια λόγω οικοπεδοποίησης και ανικανότητας του κράτους να συντονίσει τις υπηρεσίες του και να τσακίσει αμείλικτα τους οικοπεδοφάγους, μάς πήρε ο πόνος για τα δέντρα που κόβονται για θέρμανση. Για να μη παρεξηγηθώ, φυσικά και είμαι αντίθετος με το κόψιμο των δέντρων και ιδιαίτερα με την ανεξέλεγκτη και παράνομη υλοτομία. Δεν έχω δε ούτε τζάκι, ούτε ξυλόσομπα. Δεν αντέχω όμως και το φαρισαϊσμό όλων αυτών που εγκληματούν κατά της πατρίδας μας και των πολιτών της και παριστάνουν τους σωτήρες.

Ο καλύτερος απ’ όλους, ο Νικήτας Κακλαμάνης (ο γνωστός ντε! ο τέως δήμαρχος, ο γνωστός για τις οικολογικές του ανησυχίες, αυτός με τα μεγάλα χριστουγεννιάτικα δέντρα και τα πολλά στολίδια), μας είπε πως “αυτά που γλιτώνουμε από το πετρέλαιο θα τα πληρώσουμε στους γιατρούς”!


Τους ειδικούς σε όλα πολιτικούς, τούς βοηθούν στο έργο τους και κάποιοι δημοσιογράφοι. Θέλω να πιστεύω από κακή πληροφόρηση. Σήμερα το πρωί ο Παπαδάκης στον ΑΝΤ1 μεταξύ άλλων ανέφερε πως παρόμοιο πρόβλημα αντιμετώπισε το Λονδίνο τη δεκαετία του ’50, όπου λόγω της εκτεταμένης χρήσης καυσόξυλων πέθαναν 50.000 άτομα. Το ανέφερε πολλές φορές, συνεπώς αποκλείεται να μην άκουσα καλά. Κάθισα και το έψαξα λίγο και ομολογώ πως αυτό δεν προκύπτει από πουθενά. Πέθαναν στ’ αλήθεια 50 χιλιάδες άτομα; Και αν ναι, ενοχοποιείται το καυσόξυλο για τις βλάβες στα πνευμόνια μας σε τέτοιο βαθμό ώστε να προκαλούνται μαζικοί θάνατοι;

Δεν είμαι ούτε γιατρός πνευμονολόγος για να γνωρίζω την αλήθεια, ούτε πολιτικός για να έχω εθιστεί στο ψέμα. Θεωρώ πάντως πως σε παρόμοιες περιπτώσεις το λόγο έχουν οι ειδικοί (καμία σχέση με τους πολιτικούς δηλαδή). Για να δούμε τι είπε για το θέμα ο κος  Παναγιώτης Μπεχράκης, Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, ο πλέον αρμόδιος δηλαδή. Αντιγράφω από εδώ:

Σχολιάζοντας την ανησυχία που έχει επικρατήσει και τις αναφορές που γίνονται στο περίφημο νέφος του Λονδίνου, το οποίο τον χειμώνα του 1952 είχε προκαλέσει τον θάνατο περίπου 4.000 ατόμων, ο κ. Μπεχράκης τόνισε ότι δεν υφίσταται σύγκριση.
“Βλέπουμε κάτι, λέμε ότι μυρίζουμε, αλλά οργανωμένες επιστημονικές μετρήσεις δεν έχουμε. Επομένως, είναι υποχρέωση να αποκτηθούν ακριβή δεδομένα για την περιγραφή και την αιτιολόγηση του προβλήματος. Από τις σποραδικές μετρήσεις που έχουν έως σήμερα ανακοινωθεί οι τιμές που έχω δει δεν δείχνουν ότι το νέφος είναι ιδιαιτέρως βαρύ. Είναι υπαρκτό, μπορεί να ερεθίσει κάποιους ανθρώπους που έχουν χρόνια βρογχίτιδα ή άσθμα, αλλά απέχει πάρα πολύ από το να δημιουργήσει τα προβλήματα που είχε προκαλέσει το νέφος του Λονδίνου, που αναβιώνει ως κίνδυνος, ή ακόμα και να προσεγγίσει τη ρύπανση που υπάρχει σε έναν κλειστό χώρο που καπνίζουν.
Μπορεί να προκαλέσει βήχα, ερεθισμό των κατώτερων αεροφόρων οδών, και να προκαλέσει κρίση άσθματος σε ανθρώπους που έχουν μια ευαισθησία. Χρηστική διαδικασία είναι να προσπαθεί κανείς να αναπνέει από τη μύτη, γιατί σε μεγάλο ποσοστό τα σωματίδια αυτά φιλτράρονται, και να μην κουράζεται κάτω από τις συνθήκες αυτές, γιατί τότε αναπνέει πιο πολύ, πιο έντονα και πιο βαθιά”.

Οι θάνατοι έφτασαν τις 4.000. Αλλού βρήκα 12.000, αλλού 20.000! Ο καθένας – γνωστό σπορ στα μέρη μας - λέει ότι θέλει. Ο κος Μπεχράκης όμως που μιλάει επώνυμα μας λέει κάποια σημαντικά πράγματα: Τα σωματίδια φιλτράρονται από τη μύτη, το νέφος είναι πιθανό να δημιουργήσει προβλήματα σε ανθρώπους με χρόνια βρογχίτιδα και άσθμα και απέχει από το να προσεγγίσει τη ρύπανση που υπάρχει σε κλειστό χώρο όπου καπνίζουν. Αυτά τα λένε οι ειδικοί, όχι οι “ειδικοί”.

Η δική μου (ως μη ειδικού) εντύπωση είναι πως και νέφος υπάρχει (δεκάδες οι φωτογραφίες και οι μετρήσεις που το επιβεβαιώνουν) και σίγουρα καλό στην υγεία δεν κάνει και θα ήταν ακόμη καλύτερα να μην υπήρχε. Οι λόγοι όμως που το δημιούργησαν είναι πραγματικά σοβαροί και δεν καταλαβαίνω γιατί οι “ειδικοί” τούς προσπερνούν και τυρβάζουν περί άλλων. Γιατί προσπερνούν οικονομοτεχνικές αναλύσεις που καταλήγουν στο συμπέρασμα πως όταν μειώνονται οι φόροι αυξάνει η κατανάλωση και τα κρατικά έσοδα; Γιατί εξακολουθούν σε όλους τους τομείς να εφαρμόζουν την ίδια ανερμάτιστη και ατελέσφορη πολιτική; Η αύξηση των φόρων έχει νόημα και αποδίδει (αφού αυτός υποτίθεται πως είναι ο στόχος) όταν απευθύνεται σε πολίτες με φοροδοτική ικανότητα, μικρή ή μεγάλη. Όταν κοιτάς να βγάλεις από τη μύγα ξύγκι και στη συνέχεια παϊδάκια, κιμά, κοκορέτσι και σουβλάκια είναι απολύτως βέβαιο ότι θα πάρεις …from the three the longer!

Οι πανέξυπνοι της κυβέρνησης των τζογαδόρων απατεώνων (τζογαδόροι γιατί παίζουν κορώνα-γράμματα τις ζωές εκατομμυρίων πολιτών και απατεώνες γιατί μας δουλεύουν σε όλα τα επίπεδα) Σαμαράς – Βενιζέλος, Κουβέλης και στούρνος, με το διπλασιασμό του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και την εξίσωσή του με το πετρέλαιο κίνησης, καθώς και με την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, ευελπιστούσαν στην αύξηση των εσόδων του κράτους. Είναι άλλωστε γνωστό ότι σε περιόδους κρίσης, προκειμένου το κράτος να συμμαζέψει τα δημοσιονομικά του και να ξεφύγει από την ύφεση, το ενδεικνυόμενο μείγμα πολιτικής είναι να μειώσεις στο μισό τις αποδοχές των εργαζομένων και των συνταξιούχων, να βάλεις νέους φόρους και να διπλασιάσεις τους ήδη υπάρχοντες. Και στην (ομολογουμένως απίθανη) περίπτωση που αυτά δεν αποδώσουν, προχωράς σε περαιτέρω μειώσεις των αποδοχών και αυξήσεις των φόρων. Μείγμα οικονομικής πολιτικής που διεκδικεί Νόμπελ ΜΑΛΑΚΙΑΣ Οικονομίας.

Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά, οι έλληνες πολίτες φέρθηκαν επιπόλαια. Αψήφησαν τις εκκλήσεις της κυβέρνησης για είσπραξη φόρων και συμμάζεμα του κράτους (τι ωραία λέξη!) και αντί να συνεισφέρουν στη κοινή προσπάθεια γεμίζοντας συνεχώς τις δεξαμενές στους ακάλυπτους και τα μπιτόνια στις αποθήκες αποφάσισαν να κάψουν ξύλα. Όπως έκαναν και οι άλλοι οι αχρείοι που πήγαν χρονιάρες μέρες και κατέθεσαν τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους και το κράτος έχασε κάπου 350 εκατ. ευρώ, μόνο από τα τέλη κυκλοφορίας.


Ανάγωγοι, βολεμένοι και αχάριστοι ανθέλληνες. Πάρτε το χαμπάρι, θα γίνουμε κράτος είτε το θέλετε είτε όχι. Για ποιόν γίνονται όλα αυτά ρε καθίκια; Για τη Μέρκελ μαζεύονται οι φόροι ή μήπως από καπρίτσιο του Σαμαρά; Για το καλό σας γίνεται ρε ηλίθιοι, πότε επιτέλους θα το καταλάβετε και θα βάλετε κι εσείς πλάτη; Ως πότε θα συνεχίσετε να αποφεύγετε τους λογικούς φόρους που προσπαθεί να εισπράξει η κυβέρνηση; Ως πότε θα πληρώνουν τους φόρους τους και μάλιστα αδιαμαρτύρητα μόνο οι πλούσιοι; 

Και μιας και το παράδειγμα προς αποφυγή που μας προτάσσουν είναι η Αγγλία, να σας ενημερώσω ότι κάπου το 1660 επιβλήθηκε σε αυτή τη χώρα φόρος …καμινάδας! Καλοριφέρ δεν υπήρχαν για να τους τα μαζεύουν από εκεί και προκειμένου ο μονάρχης να μαζέψει φόρο ακόμη και από τη θέρμανση επέβαλλε ειδικό τέλος σε όσους είχαν τζάκι (σε όλους δηλαδή).
Αν καμιά μέρα δείτε έξω από τα σπίτια σας να καταγράφουν αυτά που διαθέτουν καμινάδα, να είστε σίγουροι πως δεν θα είναι απεσταλμένοι του Αϊ Βασίλη!


Υ.Γ: Προσωπικά πιστεύω πως η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από τα τζάκια των σπιτιών. Κινδύνεψε, κινδυνεύει και θα κινδυνεύει για πάντα (;) από τα πολιτικά «τζάκια» που εδώ και δεκαετίες καίνε ανθρώπινες ψυχές. Γενιές και γενιές έγιναν παρανάλωμα του πολιτικού πυρός. Και δυστυχώς η νέα γενιά κάθεται ατάραχα δίπλα στο «τζάκι» περιμένοντας το δικό της κάψιμο…


6 σχόλια:

  1. Μα και μεις θέλουμε να ζεσταινόμαστε... είναι δυνατόν; Αντί να κάτσουμε να παγώσουμε για να τινάξουμε μια ώρα αρχύτερα... Σε λίγο φόρος κουβέρτας...

    Καλή χρονιά και χρόνια ζεστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, δίνε τους ιδέες. Άκου φόρος κουβέρτας!
      Και θα σε παρακαλέσουμε θερμά να μη τα τινάξεις. Από που θα μαζεύουμε φόρους;

      Ευτυχές το 2013 για όλους μας.

      Διαγραφή
  2. Το πρόβλημα με τα τζάκια είναι όντως σοβαρό για το περιβάλλον και για τις ευαίσθητες (περιπτώσεις αναπνευστικών προβλημάτων) κοινανικές ομάδες... Όντως διάβασα κι εγώ για τη σύγκριση με το Λονδίνο του '52, αλλά δεν είμαι σίγουρος για τον αριθμό των θυμάτων, γιατί ο αριθμός ποικίλει.. Πρέπει να αναμένουμε σοβαρές επιστημονικές μελέτες για να 'μαστε σοβαροί...
    Το σίγουρο πάντως, όπως γράφεις και συ, είναι το ότι τα πολιτικά τζάκια είναι αυτά που προξένησαν το μεγαλύτερο κακό και μας οδήγησαν στο γκρεμό και όχι τα τζάκια που καπνίζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι πολίτες κρυώνουν, όχι με δική τους ευθύνη. Στη προσπάθεια τους να ζεσταθούν και να ζεστάνουν τα παιδιά τους καίνε ότι βρουν και αυτό είναι το κακό. Καίνε εμποτισμένη με χημικά ακατάλληλη ξυλεία και αυτή είναι που προκαλεί το πρόβλημα. Η καύση φυσικής ξυλείας δεν δημιουργεί τοξικό νέφος. Το καλοκαίρι του 2007 που καίγονταν επί βδομάδες εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους θα έπρεπε να είχαμε τινάξει τα πέταλα.
      Οι κυβερνώντες ξέρουν ότι αυτό που έκαναν ήταν το λάθος. Όπως επίσης ξέρουν ότι αν αύριο μειώσουν την τιμή του πετρελαίου στα επίπεδα του 2009 θα σταματήσει μονομιάς η χρήση καυσόξυλων και θα πολλαπλασιαστούν οι πωλήσεις πετρελαίου και τα έσοδα του κράτους.
      Δεν θα το κάνουν όχι επειδή είναι ηλίθιοι, αλλά επειδή είναι προσκυνημένα καθίκια!!! Και μετά θα βγουν στη γύρα και θα ψάχνουν για …ισοδύναμα.
      Δε θες να βάλεις πετρέλαιο; Θα σου μειώσουμε κι άλλο το μισθό και τη σύνταξη! Τι θα κάνεις μετά; Δεν θα προτιμήσεις να στα πάρουμε από φόρο πετρελαίου και να ζεσταίνεσαι; Προτιμάς ΚΑΙ να στα παίρνουμε ΚΑΙ να κρυώνεις;;;

      Διαγραφή
  3. Το θέμα, νομίζω, δεν είναι μόνο εισπρακτικό. Η αδυναμία -ή η αβουλία- να πιαστεί και να παταχθεί η λαθρεμπορία του πετρελαίου, έχει δημιουργήσει αυτή την τραγελαφική κατάσταση.

    Αυξάνουν την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, δίνουν επίδομα θέρμανσης από την άλλη, με αποτέλεσμα και τα έσοδα να πέφτουν και νέες δαπάνες (με τις συνακόλουθες για την ταλαιπωρία του πολίτη διαδικασίες) να δημιουργούνται.

    Ελάχιστα αν περιοριζόταν το λαθρεμπόριο, θα ήταν δυνατόν να μειωθεί δίχως επιπτώσεις στα έσοδα η τιμή για τους καταναλωτές. Δυστυχώς, αμπελοφιλοσοφούμε -όπως πολύ σωστά επισημαίνεις Πέτρο- χωρίς να βλέπουμε την ουσία του θέματος. Για άλλη μια φορά σε δουλειά και σε κουβέντα να βρισκόμαστε.

    Τις ευχές μου για τον νέο χρόνο! Καλή δύναμη και καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προφανώς και αμπελοφιλοσοφούμε Ευάγγελε. Δεν έχουμε (;) άλλη δυνατότητα από το να τους τα χώνουμε και μετά να πληρώνουμε :(

      Έχω γράψει πολλές φορές για το λαθρεμπόριο και την ανικανότητα των κυβερνώντων και των υπηρεσιών τους να την τσακίσουν. Το εύκολο όμως είναι να τα μαζεύουν από τους συνήθεις ύποπτους, εμάς δηλαδή. Το επίδομα θέρμανσης (τρίχες, επίδομα πετρελαίου είναι, όσοι ζεσταίνονται με άλλους τρόπους δεν παίρνουν τίποτα) αφορά κάπου 28 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο – τη στιγμή που η αύξηση της τιμής έχει αγγίξει περίπου τα 40 λεπτά – με εισοδηματικά κριτήρια και με χωρισμένη την Ελλάδα σε ζώνες. Το όφελος είναι σχεδόν μηδαμινό. Δείχνει όμως το κράτος ΚΑΙ σε αυτό το θέμα την αναλγησία του και το πόσο μακριά από τον πολίτη βρίσκεται.

      Καλή δύναμη και καλή συνέχεια και σε σένα.
      Ευτυχισμένο το νέο έτος.

      Διαγραφή