Σελίδες

Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

"Ταξιαρχίες εργασίας". Written by Peter Duke

Προτείνω να διαβάσετε την ιστοσελίδα του Πέτρου (απλή συνωνυμία) Δούκα. Σε άρθρο του (Θεός να το κάνει) υπό τον τίτλο Get Greece Back to Work. 90+ Προτάσεις γιά ένα Ελληνικό ΝΕW DEAL II” διάβασα –όσο άντεξα- τις άκρως ενδιαφέρουσες προτάσεις του τέως υφυπουργού οικονομικών επί θητείας ακαταλληλότερου.

Θα παρακαλούσα το ακροατήριο να αφιερώσει λίγο από το χρόνο του και να μοιραστεί μαζί μου το σημαντικό αυτό μανιφέστο (έτσι το λέει) του κου Δούκα.
Μετά το πέρας της συζήτησης θα σερβιριστεί καφές της παρηγοριάς και παξιμάδια που περίσσεψαν από προηγούμενη κηδεία.
Μείνετε στις θέσεις σας και μη γελάτε.
 
Μανιφέστο Προτάσεων γιά ένα Ελληνικό New Deal γιά την έξοδο από την Κρίση και την Ελλάδα της Δημιουργίας!

Ι. ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Τα μέτρα ψηφίστηκαν. Ψηφίστηκε και ο Προϋπολογισμός. Εκταμιεύονται και οι δόσεις! Το φάντασμα της δραχμής απομακρύνθηκε, ή τουλάχιστον απομακρύνθηκε αισθητά, η πιστοληπτική βαθμολόγηση της Χώρας βελτιώθηκε και αυτή αισθητά, οι δε Εταίροι μιλάνε με πολύ καλά λόγια γιά τον Πρωθυπουργό και το έργο του.

Η δε Αντιπολίτευση έπεσε έξω σε όλες τις προβλέψεις της: για τη δραχμή, γιά το ύψος των δανειακών επιτοκίων (το οποίο είναι ιδιαίτερα χαμηλό), κλπ., και έφυγε γιά διακοπές στη Βραζιλία!

Απάντηση: Να υποθέσω ότι η πρόβλεψη της αντιπολίτευσης για εκτόξευση της ανεργίας πάνω από το 20% δεν συγκαταλέγεται στα κλπ. Όπως και το ότι με τη μείωση του εργασιακού κόστους χωρίς παράλληλη πάταξη της διαφθοράς, της γραφειοκρατίας και του πελατειακού κράτους δεν πρόκειται να έρθουν επενδύσεις. Όπως και το ότι θα ενταθεί το κύμα μετανάστευσης, τα συσσίτια, η εξαθλίωση και οι αυτοκτονίες.
Παράπλευρες απώλειες λέγονται και είναι άνευ σημασίας. Αυτά τα διαδίδει η στείρα αντιπολίτευση που λαϊκίζει.


Αλλά η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη!
Δύο πρώτες βασικές επισημάνσεις:
1. Με τόσο βαρύ φορολογικό σύστημα, δύσκολα θα έρθει να επενδύσει κανείς στη Χώρα μας, παρά τις μεγάλες προσπάθειες που γίνονται γιά τη βελτίωση στα δημοσιονομικά, τα εργασιακά, κλπ.
2. Και το 'κλίμα' να βελτιωθεί, θα πάρει χρόνο γιά να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να μειωθεί αισθητά η ανεργία. Σε κάθε περίπτωση, η ανεργία και μάλιστα η ανεργία των νέων είναι καταθλιπτική, απαράδεκτη και ανεπίτρεπτη!

Απάντηση: Ας το διάλο! Παραπάνω δεν μας είπες ότι ο Σαμαράς πέτυχε το απίστευτο και πως η αντιπολίτευση διαψεύστηκε; Παίρνω ένα χάπι για τα νεύρα και συνεχίζω.
Το φορολογικό σύστημα εξακολουθεί να παραμένει βαρύ για τον Duke. Πιθανά να αναφέρεται στο ελάχιστο ποσοστό του ιδιωτικού τομέα που δηλώνει τους τζίρους του και φορολογείται παράλογα και δυσβάστακτα (σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να ισοσκελίσει τη χασούρα δισεκατομμυρίων από τους εκατοντάδες χιλιάδες φοροφυγάδες). 
Ο Duke, εκτός από “βελτίωση” στα δημοσιονομικά (δηλαδή δεν βάζεις πετρέλαιο στα σχολεία, καταργείς τα επιδόματα σε ανάπηρους και πολύτεκνους, βάζεις εισιτήριο στα νοσοκομεία, απολύεις (δε γαμιέται) υπαλλήλους κλπ) διέγνωσε και μεγάλη προσπάθεια για …βελτίωση(!!!) των εργασιακών. Να συγκρατήσουμε, παρακαλώ, τη λέξη “βελτίωση” και να ζητήσουμε από τον Μπαμπινιώτη να διορθώσει τα λεξικά. Ο Duke όταν κάνει λόγο για “βελτίωση” αναφέρεται στην part time “εργασία”, στα 460 € “μισθό”, στη κατάργηση των 3ετιών, στα ελαστικά ωράρια, στην εργασία και τις Κυριακές, στην απόλυση χωρίς προειδοποίηση και άλλα τέτοια καλά που μας έφεραν οι δύο τρόικες και ο Σαμαράς, που τον γλύφει για να καπαρώσει υπουργείο.
Το κλίμα θα βελτιωθεί σε Χ τέρμινα. Μέχρι στιγμής – και προφανώς επειδή τα μεροκάματα παραμένουν σε δυσθεώρητα επίπεδα, ανεπίτρεπτα για την προσέλκυση επενδυτών – δεν έχουν δημιουργηθεί νέες θέσεις εργασίας. Μέχρι στιγμής, ούτε καν για ανάσχεση του ρυθμού αύξησης του ποσοστού ανεργίας δεν μπορεί να πανηγυρίζει η κυβέρνηση. Οι μόνοι που έχουν δουλειές είναι αυτοί που πουλάνε λουκέτα και τα χαρτιά “Ενοικιάζεται”. Όμως όλα αυτά θα σταματήσουν. Πρέπει να σταματήσουν. Το λέει και ο Duke.

Ο κλαυσίγελος είναι από δω και κάτω. Μείνετε στις θέσεις σας και κρατηθείτε γερά. (το θέαμα είναι ακατάλληλο για όλους)

ΙΙ. ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΩ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 'ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ / ΔΩΡΕΑΝ' (ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ) // ΠΑΝΣΤΡΑΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ  :
 Όλοι οι άνεργοι να κληθούν να δουλέψουν όπου τους χρειάζεται η Πολιτεία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο Ιδιωτικός Τομέας.
Από το να μαζεύουν ελιές (χιλιάδες τόνοι παραμένουν αμάζευτες), ή άλλα αγροτικά προϊόντα, να  καθαρίσουν τις παραλίες ή δρόμους, να φυτέψουν δένδρα, να κάνουν βοηθητικές εργασίες σε τεχνικά έργα, σε μαγαζιά, συνεργεία, επιχειρήσεις, ανάλογα με την ηλικία, τις δεξιότητες, την έφεση και την όρεξη του καθενός.
Ταυτόχρονα, να ζητηθεί από τις επιχειρήσεις αν θα τους ενδιέφεραν κάποιοι εργάτες, ή υπάλληλοι για 3 μήνες χωρίς επιβάρυνση (γιά τις επιχειρήσεις, κλπ.)
Γιατί λέω χωρίς επιπλέον κόστος (γιά τους εργοδότες)/(Το Δημόσιο, εκτός από το επίδομα ανεργίας θα πληρώνει και ειδικό επιμίσθιο, ανάλογα με τις οικονομικές του δυνατότητες).
Γιατί οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι καταχρεωμένες και δεν μπορούν να πληρώσουν! Απ´την άλλη πλευρά, είναι σημαντικό οι άνεργοι με την εθελοντική εργασία να ξετριφτούν, να μπούνε σε κάποια δράση, έστω και ταπεινή. Να έρθουν σε επαφή με τους αυριανούς εργοδότες.
 Παράλληλα, θα βγεί και κάποιο επωφελές έργο για την Χώρα, τώρα που υπάρχει ανάγκη! Το ένα θα ανατροφοδοτεί το άλλο! Η παραγωγή κάποιου έργου θα δημιουργήσει ευκαιρίες και ανάγκη και πραγματική ζήτηση για περισσότερο έργο (και περισσότερες πραγματικές και κανονικά αμοιβόμενες θέσεις εργασίας).

Εθελοντές που περιμένουν να ξετριφτούν
Απάντηση: Αρχικά ο τίτλος ήταν «Ταξιαρχίες για την εργασία». Οι «Ταξιαρχίες» μετατράπηκαν σε «πανστρατιά» μήπως και σώσει την παρτίδα. Άσε που οι «Ταξιαρχίες» παραπέμπουν σε εξτρεμιστές. Και δεν θα θέλαμε μέρες που ’ναι να τρομοκρατούμε τον κόσμο. Επενδυτές περιμένουμε, να ‘μαστε και συγκρατημένοι! Πάμε παρακάτω.
Ο Duke προτείνει άμισθη εργασία (υποθέτω θα το έχει κάνει και αυτός στο παρελθόν, ίσως και σήμερα να δουλεύει για την ψυχή της μάνας του). Οι ελιές παραμένουν αμάζευτες, όπως έχει διαπιστώσει ιδίοις όμμασι σε τουρνέ στην επαρχία, οι παραλίες παραμένουν βρώμικες και οι δρόμοι επίσης.
Άμα δεν έχεις δουλέψει ποτέ σου, όλες οι δουλειές σου φαίνονται εύκολες και κυρίως μπορούν να προσφέρονται τσάμπα.
Επίσης μπορούμε να ρωτήσουμε τους επιχειρηματίες αν …δέχονται (ορίστε;) να τους στείλουμε τσάμπα υπαλλήλους και εργάτες (δούλους λέγεται). Κατόπιν αυτοί μπορούν να επιλέξουν αν θα κρατήσουν τους υπαλλήλους που ήδη έχουν και πληρώνουν, ή θα προτιμήσουν τους τσάμπα. 
Εσύ αναγνώστη μου που αναρωτιέσαι αν αυτό αποτελεί δική μου σκέψη, περίμενε λίγο, στο εξηγεί ο Duke αμέσως μετά: “Οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι καταχρεωμένες και δεν μπορούν να πληρώσουν”. Αφού λοιπόν δεν μπορούν να πληρώσουν (την εφορία, εννοείται, τους απλήρωτους υπαλλήλους τους έχουμε χεσμένους), κάτσε να σου στείλουμε άνεργους έλληνες εξαθλιωμένους λαθρομετανάστες στον τόπο τους, να σου κάνουν τη δουλειά. Έτσι θα σου περισσεύουν να πληρώνεις τις υποχρεώσεις σου και να βάζεις και το κατιτίς σου στην άκρη για τις δύσκολες μέρες που θα αναγκαστείς και πάλι να πληρώνεις εργάτες, αν αλλάξει η πολιτική κατάσταση και καμιά αριστερή κωλοκυβέρνηση επιβάλλει την –άκουσον άκουσον- επ’ αμοιβή εργασία.

Ο εθελοντής ξετρίβεται και ο εργοδότης τον καθοδηγεί.
Στο βάθος διακρίνεται ο κος υπουργός

Ο Duke κορυφώνει (στα μούτρα μας) αμέσως μετά: “Ας μην ξεχνάμε πως δεν υπάρχει ειδική λύση μόνο γιά την αντιμετώπιση της ανεργίας. Γί αυτό και παρά τις εκατοντάδες "εξαγγελίες νέων ειδικών μέτρων γιά την καταπολέμηση της ανεργίας", η ανεργία ξεπέρασε το 25%!
 Όσοι νομίζουν πως υπάρχουν τέτοιες λύσεις και κουτοπόνηροι ελιγμοί, απλά είναι άσχετοι!”

Απάντηση: Ένα περίεργο πράμα ρε παιδί μου! Παρά τις συνεχείς μειώσεις στις αμοιβές και τα χίλια άλλα δεινά που επέφεραν στους εργαζόμενους και την κοινωνία τα μνημόνια και οι κυβερνήσεις των προσκυνημένων πουσταράδων, αυτή η ανεργία δεν λέει να σταματήσει. Τι θα κάνουμε λοιπόν για να σταματήσει; Πολύ απλό, θα κάνουμε αυτό που λέει ο Duke. Θα τους βάλουμε όλους να δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται. Να δείτε ρε παλιοηλίθιοι οικονομολόγοι, στατιστικολόγοι, ΓΣΕΕέδες και παλιοκομούνια πως πατάσσεται η ανεργία! Δεν θα μείνει ούτε ένας άνεργος. Κανείς χωρίς απασχόληση, δουλειές για όλους. Πάρε κόσμε!!!
Το άρθρο του Duke συνεχίζει με συναφή ακατάσχετη παπαρολογία. Την οποία και δεν άντεξα, επειδή είμαι και κουτοπόνηρος και άσχετος.



2 σχόλια:

  1. Μιλάμε για πολύ ΜΑΛΑΚΑ!!!!
    Τώρα που έπεσε στα αζήτητα, και καθώς καθόταν στη βίλα του κι έξυνε τ' αχαμνά του, σκέφτηκε να να γράψει κι αυτός κάτι- προσφορά στην "επίλυση" του προβλήματος της ανεργίας... Αλλά από αρχιμαλάκα Δούκα, μαλακίες θ' ακούσεις και θα διαβάσεις... Και να σκεφτείς ότι αυτός ο αχρείος μας κυβέρνησε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον δεν πρόκειται απλά για μαλάκα. Μάλλον λαγός του συστήματος είναι, από αυτούς που το σύστημα χρησιμοποιεί κατά καιρούς για να προετοιμάζουν το έδαφος και να σφυγμομετρά αντιδράσεις.
      Και θα έρθει κάποια μέρα που το κονκλάδιο των αρχιμαλάκων που μας κυβερνά επί 40 χρόνια (και θα μας κυβερνήσει για τουλάχιστον άλλα 100 με τα μυαλά που κουβαλάμε) θα γυρίσει και θα πει: "τα 'λεγε τότε ο Δούκας και δεν τον ακούγαμε. Γι' αυτό φτάσαμε ως εδώ...!!!"
      Όσο για το ότι μας κυβέρνησε, κάτσε να θυμηθείς κι άλλες μούρες από τη κυβέρνηση κουρασμένου. Ένας κι ένας Γιάννη μου! Ένας θλιβερός θίασος μασκαράδων και απατεώνων.
      Και δεν είναι οι μόνοι.

      Διαγραφή