Σελίδες

Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Τα ναρκωτικά και η μίζα


Στις 20 Μαρτίου 2013 ψηφίστηκε ο νόμος 4139/13 (ΦΕΚ 74Α), ο οποίος αφορά τις εξαρτησιογόνες ουσίες. Κατά τη συνήθη πρακτική του κοινοβουλίου της πλάκας που διαθέτει η χώρα μας στο νόμο προστέθηκαν και άλλες, άσχετες με τα ναρκωτικά, διατάξεις.
Άσχετες;
Τρόπος του λέγειν και ανάλογα την οπτική γωνία που βλέπουμε τα πράγματα. Για να δούμε ποια άσχετη (;) διάταξη έχωσαν εμβόλιμα και ας βγάλουμε μετά τα συμπεράσματα μας.

Ο νόμος έχει δύο μέρη.
Μέρος Α’: Νόμος Περί Εξαρτησιογόνων Ουσιών
Μέρος Β’: Τροποποιήσεις του Αστικού Κώδικα
Το Μέρος Α’ (τα πρώτα 60 άρθρα) αφορά την κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών, τη χορήγηση τους από τους φαρμακοποιούς, τον καθορισμό των τιμών, τις κυρώσεις, τους τρόπους κράτησης των χρηστών, τη λειτουργία του Ο.ΚΑ.ΝΑ., τα Κέντρα Απεξάρτησης Κρατουμένων κλπ.
Το Μέρος Β’ (ξεκινά από το άρθρο 61) περιλαμβάνει προσθέσεις και τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα.
Στο άρθρο 68 συναντάμε το παρακάτω αριστούργημα:





Μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν.
Ήταν το 2004 όταν ο τότε υφυπουργός Υγείας Αθανάσιος Γιαννόπουλος, γιατρός ο ίδιος στο επάγγελμα, είχε προτείνει τη δημιουργία “Ειδικού Λογαριασμού” στα δημόσια νοσοκομεία, όπου ο ασθενής θα είχε τη δυνατότητα να καταθέσει όποιο χρηματικό ποσό ήθελε ως αμοιβή για το γιατρό του, σε εθελοντική βάση.
(Το διατυπώνω όσο πιο κόσμια μπορώ. Τα γαμωσταυρίδια τα είχα ρίξει τότε!)
Ο τότε υπουργός Νικήτας Κακλαμάνης είχε ανακοινώσει τη δυσαρέσκειά του, είχε κάνει λόγο για προσωπικές απόψεις του υφυπουργού και η πουστιά Γιαννόπουλου δεν πέρασε.

Επίσημα, λοιπόν, απαγορεύεται το φακελάκι. Το τι γίνεται στη (θλιβερή) πραγματικότητα το γνωρίζουμε όλοι. Θεωρητικά όμως ο επίορκος γιατρός εάν καταγγελθεί - και υπάρχουν αποδείξεις για δωροληψία - αντιμετωπίζει το νόμο.

Ο οποίος νόμος σήμερα αλλάζει. Το φακελάκι νομιμοποιείται υπό την …“προϋπόθεση” να αποτελεί …έκφραση ευγνωμοσύνης!!!
Αυτός ο μαλάκας που το σκέφτηκε, οι υπόλοιποι μαλάκες που το ψήφισαν, και οι 12 υπουργοί που το υπογράφουν (μαζί φυσικά και με τον ΠτΔ) δεν σκέφτηκαν ότι κάθε περίπτωση  θα χαρακτηρίζεται ως “έκφραση ευγνωμοσύνης”; Θα μπορέσει μετά να πείσει ο ασθενής τις αστυνομικές και δικαστικές Αρχές ότι πιέστηκε για να πληρώσει, τη στιγμή που ο κάθε γιατρός θα επικαλείται πως ο ίδιος ο ασθενής του ζήτησε να του δώσει χρήματα για να τον ευχαριστήσει; Πως θα μπορέσει ο δικαστής να βρει την άκρη;

Μπορεί να πει κάποιος ότι ο δικαστής με δεδομένο τον εθισμό των γιατρών στο χρηματισμό, όταν δεν υπάρχουν ατράνταχτες αποδείξεις θα παίρνει το μέρος του ασθενή και ενδεχόμενα τις περισσότερες φορές να καταδικάζει το γιατρό.
Αμ, δεν είναι έτσι!
Που ξέρουμε τις φορές που ο ασθενής δεν θα παραστήσει τον ‘άνετο’ θα δώσει ένα χρηματικό ποσό προκειμένου να παρακάμψει λίστες αναμονής, να χειρουργηθεί την ημερομηνία που επιθυμεί, ή να νοσηλευτεί σε καλύτερη θέση και στη συνέχεια αφού δεν θα έχει ανάγκη το γιατρό να πάει να τον καταγγείλει;


Ο νόμος πρέπει να είναι απόλυτα σαφής. Διαφορετικά δεν είναι νόμος αλλά σφουγγάρι. Και κάτι μου λέει ότι ο συγκεκριμένος φτιάχτηκε ακριβώς για να είναι σφουγγάρι: να σβήνει αλλά και να απορροφά αυτά που θέλει!

Το συμπέρασμα είναι ότι η επίμαχη διάταξη που συμπεριλήφθηκε στο νόμο περί ναρκωτικών δεν είναι καθόλου άσχετη. Εφόσον μιλάμε για τον πλήρη εθισμό μιας μερίδας του ιατρικού κόσμου στο φακελάκι, τότε έχουμε να κάνουμε με μια επικίνδυνη εξαρτησιογόνο ουσία τυγχάνουσα πλήρους εφαρμογής των διατάξεων του νόμου περί προμήθειας, διακίνησης και κατοχής ναρκωτικών.

Ο Θεός να βάλει το χέρι του όταν ο γιατρός απλώνει το δικό του.

ΥΓ: Εννοείται πως το νόμιμο πια φακελάκι/άρα δεν αφορά μόνο τους επίορκους γιατρούς, αλλά και τους πολεοδόμους, εφοριακούς, τελωνειακούς, αστυνομικούς, δικαστικούς και κάθε άλλο λαμόγιο που κατέχει δημόσια θέση και την εκμεταλλεύεται για να κονομήσει μαύρα.
Ακόμα θυμάμαι και γελάω με το Σαμαρά που έβαλε πολύ ψηλά τον πήχη για την πάταξη της διαφθοράς στο δημόσιο.

12 σχόλια:

  1. Πέτρο είναι για γέλια και για κλάματα. Μα ψηφίστηκε τέτοιο νομοσχέδιο; Ποιος φωστήρας το σκέφτηκε;
    Θεαματικό και αποκαρδιωτικό ταυτόχρονα.
    Ενώνω τα μπινελίκια μου με τα δικά σου...
    Καλή βδομάδα ρε Πέτρο, να'σαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το θέμα είναι πόσοι “φωστήρες” το ψήφισαν. Αν το διάβασαν πριν το ψηφίσουν τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Και αν δεν υπήρχε το διαδίκτυο δεν θα μαθαίναμε τίποτα.
      Καλή βδομάδα και όσο μπορούμε με αισιοδοξία.

      Διαγραφή
  2. Ελλάς το μεγαλείο σου!
    Ερώτηση : Γιατί μένουμε έκπληκτοι; Δεν θα έπρεπε να είχαμε συνηθίσει;;;;;;;;;
    Καλή εβδομάδα!
    Και καλό ξημέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποιος είπε ότι μένω έκπληκτος;
      Συλλογή "μανιταριών" από τα βλαστάρια της Βουλής κάνω.
      Το μόνο που θα μου προκαλούσε έκπληξη θα ήταν να γυρνούσε μια μέρα το μητρικό σκάφος και να τους πήγαινε όλους στα σπίτια τους.

      Καλή εβδομάδα με πολλά χαμόγελα!

      Διαγραφή
  3. Έχω μια "έκφραση ευγνωμοσύνης"!
    Που να την αφήσω;;!

    Η αχαριστία σου δεν έχει όρια!
    Εδώ "σο λέει" πάταξε τη διαφθορά κι εσύ το χαβά σου!
    Αλλά τέτοιος ήσουν πάντα.. Ακυβέρνητος! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το υπουργείο Δικαιοσύνης έβγαλε σχετική ανακοίνωση. Είπα να κάνω update και να τη συμπεριλάβω απαντώντας την, αλλά βαριέμαι να ασχοληθώ με τη συνέχιση της μαλακίας που τους δέρνει.
      Ένα μόνο κομμάτι της θα σου αναφέρω: “Η επίμαχη διάταξη ψηφίστηκε από τη Βουλή με ομοφωνία των κομμάτων, πλην ενός που δήλωσε «παρών» και ενός άλλου που δεν συμμετείχε καν στη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου”.

      Το γεγονός ότι ψηφίστηκε από όλους το θεωρούν ως θετικό; Ασταδιάλα!!!
      Είναι η πρώτη ή η τελευταία κατάπτυστη σαχλαμάρα που ψηφίζουν ομόφωνα;
      Το πιθανότερο είναι να μη τη διάβασαν καν οι περισσότεροι. Γι’ αυτό και τώρα …ζητούν την απόσυρσή της.
      http://www.paraskhnio.gr/2013/04/15/katargisi-tis-diataxis-peri-dorodokias-zita-to-pasok/

      Διαγραφή
  4. Αυτός που εμπνεύστηκε την τροπολογία ή πολλά ανρκωτικά παίρνει ή φακελάκιας γιατρός είναι. Άλλη εξήγηση δεν υπάρχει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτός που την εμπνεύστηκε είναι ο κ. Γιάννης Πανούσης, Καθηγητής Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς.
      Βοήθειά μας!

      Διαγραφή
  5. Διαφώνησε ακόμα κι ο Ιατρικός Σύλλογος, αν δεν κάνω λάθος!... Θυμάμαι πολύ καλά την περίπτωση Γιαννόπουλου και είχα ρίξει κι εγώ τα ανάλογα μπινελίκια τότε για το απύθμενο θράσος του να νομιμοποιηθεί το "φακελάκι"!.... Δεν πέρασε τότε, και να που η τρικολόρε κυβέρνηση των Σαμαροβενιζέλοκουβέληδων το περνά απ' το "παράθυρο" σαν "υλική παροχή έκφρασης ευγνωμοσύνης"!!!... Ε, τι να πεις, οργίζεσαι, βγαίνεις απ' τα ρούχα σου κι αρχίζεις πάλι τα μπινελίκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Ιατρικός Σύλλογος διαφώνησε και αυτό έχει την αξία του.
      Το θέμα είναι ότι η παρούσα διάταξη δεν έχει να κάνει μόνο με τον ιατρικό κόσμο αλλά με ΚΑΘΕ δημόσιο λειτουργό που λαδώνεται. Είναι λάθος των δημοσιογράφων (να ήταν το μόνο!) που εστιάζει το όλο ζήτημα στα νοσοκομεία και τους γιατρούς, κάνοντας πως δεν γνωρίζει για τα κάθε είδους γρηγορόσημα που πιάνουν τα λαμόγια του δημοσίου.

      Ξέρεις τι πιστεύω εγώ Γιάννη; Τώρα που φαίνεται (επιτέλους) να παίρνουν πόδι οι επίορκοι, βρέθηκε παράθυρο να ξεγλιστρούν.
      Ας μας πείσουν οι πολιτικοί απατεώνες πως δεν είναι έτσι τα πράγματα.

      Το δυστύχημα για μένα είναι πως ο εισηγητής του άρθρου τυγχάνει καθηγητής εγκληματολογίας!!!

      Διαγραφή
  6. Το περίεργο είναι ότι η διάταξη αυτή δεν υπήρχε στο κατατεθέν σχέδιο (αρχικά υπήρχαν μόνο οι δύο πρώτες παράγραφοι) ούτε περιλαμβάνεται στην αιτιολογική έκθεση του νόμου ούτε και στις τροπολογίες. Πότε τη "χώσαν" μέσα; που είναι τα συνοδευτικά της έγγραφα; στο site της Βουλής πάντως δεν αναρτήθηκαν (τόση διαφάνεια, τόση ανοιχτή διακυβέρνηση δεν την αντέχω!).
    Τουλάχιστον τώρα μπορώ να κοιμάμαι ήσυχη. Αν με κεράσει κανένας πολίτης κανένα κουτί τυροπιτάκια, δε θα φοβάμαι μην κατηγορηθώ για δωροδοκία!
    Υπάρχει και η άλλη εκδοχή. Τώρα που οι πολίτες δεν έχουν χρήματα, τα λαδώματα θα είναι σε είδος. Από αυτή την άποψη είναι μπροστά ο νομοθέτης!

    Σοφία

    ΥΓ.: Μιας και συλλέγεις "μανιτάρια", όταν βρω χρόνο θα σου στείλω ένα καλάθι. Δόξα τω Θεώ τα τρία τελευταία χρόνια η παραγωγή τους είναι σε άνθηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α, ναι! Τόοοοση δημοκρατία ούτε κι εγώ τη μπορώ.
      Αναπολώ βρε παιδί μου τις εποχές που βρισκόμασταν στο σκοτάδι, χωρίς Opengov και Διαύγειες. Αυτή τους η προσπάθεια να μας ενημερώνουν για όοοολα… καταντά εκνευριστική…!

      Τα τυροπιτάκια θεωρούνται είδος χωρίς αξία. Οικονομική. Γιατί διατροφική έχουν μπόλικη.

      Έχω γράψει και παλιότερα πως έχω μετανιώσει που δεν κάθισα να καταγράψω τις διάφορες δηλώσεις του τρίο χλαπάτσα που κατέληξαν σε θεαματικές κωλοτούμπες. Όχι ότι δεν μπορώ να το κάνω και τώρα, αλλά είναι τόσα πολλά και τόση πολλή η αηδία που θα συναντήσω που «φοβάμαι» να κάνω την αρχή. Ευπρόσδεκτη πάντως κάθε …«δωρεά».
      Τώρα που έχω σύμμαχο το νόμο δεν φοβάμαι τις δωρεές.

      Διαγραφή