Σελίδες

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Πρωτογενές πλεόνασμα: Θαύμα! Θαύμα!



Πρωτογενές πλεόνασμα, με τα μέτρα που μας επέβαλλαν, υποτίθεται θα υπήρχε και τα προηγούμενα χρόνια. Δεν τα καταφέραμε όμως, όχι λόγω των καταστροφικών μνημονίων (αυτές είναι κουβέντες της στείρας αντιπολίτευσης) αλλά επειδή μας είχαν ματιάσει. Έτσι η Ελλάδα υποχρεώθηκε να δανείζεται όλα αυτά τα χρόνια από την τρόικα, μιας και οι Αγορές τής ανέβασαν τα επιτόκια δανεισμού και της κατέβασαν το σώβρακο.

Ο δανεισμός όμως τελειώνει στις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος. Από το 2014 πρέπει η Ελλάδα, μπορεί δεν μπορεί, να έχει σταθεί στα πόδια της και να παραμείνει όρθια. Ναι, αυτά τα πόδια που τρεκλίζουν από το πολύ πήδημα και έχει να τα κλείσει από τότε που ο ΓΑΠ μας διάβασε τα χαρτιά του στο Καστελλόριζο, πρέπει να τα μαζέψει γιατί λεφτά δεν στέλνει άλλα η Μέρκελ.
Έτσι τουλάχιστον λένε σήμερα, μετά τις γερμανικές εκλογές θα λένε άλλα.

Η ελληνική κυβέρνηση λοιπόν έπρεπε να κάνει αγώνα δρόμου για να καλύψει τα κενά που άφησαν οι προηγούμενες. Οι οποίες είχαν κάνει το δικό τους αγώνα για τα κενά των πιο προηγούμενων. Και η μαλακία πάει σύννεφο!

Περιχαρής βγήκε το Ε.Τ που κάθεται στη καρέκλα του υφυπουργείου οικονομικών και μας ανακοίνωσε ότι αποκτήσαμε επιτέλους πρωτογενές πλεόνασμα. Το ίδιο υποστήριξε και το αφεντικό του υπουργός την ώρα που χάριζε τον ΟΠΑΠ στο λαμόγιο στον επενδυτή της Emma Delta.

Τι σημαίνει τώρα πρωτογενές πλεόνασμα. Το πρωτογενές πλεόνασμα προκύπτει όταν τα έσοδα ενός κράτους είναι περισσότερα από τα έξοδά του, χωρίς όμως να υπολογίζεται το χρέος και η αποπληρωμή του. Συνεπώς το πρωτογενές πλεόνασμα έχει την αξία του σε μια χώρα που ζει υπό κανονικές συνθήκες και όχι σε εμπόλεμες καταστάσεις σαν αυτή που ζούμε εμείς. Σπάω την κεφάλα μου να καταλάβω τι ουσιαστικό θα σημάνει για την καθημερινότητά μας αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα, τη στιγμή που δεν προσφέρει τίποτα στη μείωση του χρέους. Ένα χρέος που είναι σήμερα πάνω από 300 δισ. κι εμείς πανηγυρίζουμε για τα 2,6!
Στουρνάρειος λογική!

Σα παιδί κι εγώ είμαι γεμάτος απορίες:
1) Αφού υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα, γιατί δεν σταματάμε εδώ και τώρα το μνημόνιο και να βγούμε στις Αγορές;
2) Γιατί τα επιτόκια δανεισμού δεν πέφτουν;
3) Γιατί δεν ανακτάμε τη χαμένη μας αξιοπιστία και συνεχίζουν να μας απειλούν με νέο επικείμενο Grexit;
4) Γιατί δεν γίνονται επενδύσεις να δημιουργηθούν νέες θέσεις δουλειάς παρά μόνο αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές τις δικές μας επιχειρήσεις;


Πανηγυρίζουν για πρωτογενές πλεόνασμα όταν εδώ και μήνες έχει σταματήσει το κράτος να πληρώνει τις υποχρεώσεις του. Όταν βάζουν ακόμη και τον συνταξιούχο να προκαταβάλλει (!!!!!) μαζί με το φετινό του φόρο και το 50% του επόμενου!!! Κάτι που μέχρι σήμερα ίσχυε μόνο για τις επιχειρήσεις. Σα να λέμε: Επιχείρηση ‘Συνταξιούχος’.
Πόσοι από αυτούς θα ζουν του χρόνου δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι θα έχουν εκπληρώσει τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Γιατί δηλαδή μέχρι σήμερα χιλιάδες πεθαμένοι έπαιρναν κανονικά τις συντάξεις τους; Το ίδιο θα γίνει και αυτή τη φορά αλλά …από την ανάποδη!!!

Κατά τη Σαμαροβενιζελοστουρνάρειο λογική χρωστάς για ΔΕΗ, τηλέφωνο, χαράτσι, δόση δανείου και δόση στην εφορία ας πούμε 1.000 ευρώ και τα δίνεις στο γιό σου να πάει να τα πληρώσει. Αυτός πάει μια βόλτα για καφέ και επιστρέφει το μεσημέρι χωρίς να έχει πληρώσει τίποτα.
- ‘Εντάξει;’ τον ρωτάς.
- ‘Εντάξει!’ σου απαντάει. ‘Έφερα και 1.000 ευρώ ρέστα’.

Διάβασα στο ΒΗΜΑ Online το άρθρο της δημοσιογράφου του Bloomberg Μέγκαν Μακ Άρντλ: “Το πρωτογενές πλεόνασμα αποτελεί παράθυρο για χρεοκοπία”
«Υπάρχει η πιθανότητα στο κοντινό μέλλον η Ελλάδα να μπορέσει να βρεθεί σε καλύτερη θέση μη πληρώνοντας τους πιστωτές της»
Η Ελλάδα θα μπορούσε να προχωρήσει σε στάση πληρωμών έναντι των πιστωτών της από τη στιγμή που έχει πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα. Όσο η χώρα δανείζεται για να εκπληρώσει τις ανάγκες της η χρεοκοπία είναι ουσιαστικά αδύνατη, αλλά αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα έσοδα και την κοινωνική πρόνοια σε αυτήν την κατάσταση τουλάχιστον υπάρχει η πιθανότητα στο κοντινό μέλλον η Ελλάδα να μπορέσει να βρεθεί σε καλύτερη θέση μη πληρώνοντας τους πιστωτές της.

Η χρεοκοπία που μέχρι χθες φάνταζε ως ολοκληρωτική καταστροφή και σηματοδοτούσε τον αφανισμό της χώρας, σήμερα πλασάρεται ως η ιδανική λύση(!!!). Κατά την αρθογράφο το παράθυρο της χρεοκοπίας άνοιξε με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. 
Αναρωτιέμαι μήπως θα πρέπει να κάτσουμε να φάμε το «πλεόνασμα» για να κλείσουμε το …παράθυρο!

Πιστέψατε λοιπόν ότι το ελληνικό κράτος κατάφερε να παράγει (δηλ. να μαζεύει φόρους) περισσότερα από αυτά που ξοδεύει; Ότι οι περικοπές και οι θυσίες που επί 3 χρόνια τώρα δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα, κατάφεραν επιτέλους να έχουν;
Αν αναλογιστείτε ποιοι μας κυβερνούν και την κοροϊδία που τρώμε από δαύτους όλα αυτά τα χρόνια, θα καταλάβετε ότι κάποιο λάκκο έχει η φάβα!

Το πρωτογενές πλεόνασμα που μας εμφάνισε το αχτύπητο δίδυμο (εγώ ευχαρίστως θα τους χτύπαγα) του ΥΠ.ΟΙΚ ανήλθε στα 2,6 δισ. ευρώ για το πρώτο 7μηνο του 2013 (το αντίστοιχο περσινό ήταν -13,216 δισ. ευρώ). Αυτό δεν το λες πλεόνασμα, κουνέλια που βγαίνουν από το καπέλο το λες, αν σκεφτείς ότι οι ίδιοι άνθρωποι στα στοιχεία που είχαν δώσει πριν από ένα μόλις μήνα και αφορούσαν το πρώτο 6μηνο του έτους παρουσίαζαν πρωτογενές έλλειμμα 981 εκατομμύρια!

ΕΓΙΝΕ ΘΑΥΜΑ!!!

Δεν με πιστεύετε ε; Για πηγαίνετε να διαβάσετε τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ίδιο το Υπουργείο στην ιστοσελίδα του και αφορούν τους μήνες Ιανουάριο-Ιούνιο 2013. Στη 2η σελίδα, 2η στήλη κάτω κάτω θα βρείτε το:
Πρωτογενές αποτέλεσμα (πλεόνασμα/έλλειμμα) και δίπλα τον αριθμό -981 (εκατ. ευρώ).


Σε σημείωση στο κάτω μέρος της σελίδας αναφέρεται ότι “Αντίστοιχα για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2013 το πρωτογενές θα είναι μικρότερο κατά περίπου 107 εκ. ευρώ”
Ας υποθέσουμε ότι με αυτό το ‘πρωτογενές’ εννοεί πλεόνασμα. Άντε λοιπόν να πάμε σε έλλειμμα 874 εκατομμυρίων. Μέχρι τα +2,6 δισ. μας χωρίζει μια άβυσσος γύρω στο 1,7 δισ. Πολλά δεν είναι για έναν μήνα;

Μετανοείτε χριστιανοί.
Αρχίσανε τα θαύματα…!



12 σχόλια:

  1. Πού είναι το περίεργο ρε συ Πέτρο;
    Απλά κερδίσαμε το Λόττο!
    Δεν το μαθες;
    Βέεεβαια!
    Την κλήρωση την έκανε ο Μελισσανίδης, εγκαινιάζοντας τον νέο ΟΠΑΠ, και απ'τα χέρια του βγήκαν τα νούμερα που είχε παίξει ο Στουρνάρας...

    (Ψήνεται, λες;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν πιάσαμε το λόττο θέλω το μερτικό μου.
      Προτιμώ να το φάω σουβλάκια και να το πιω μπύρες.

      Διαγραφή
  2. Aπλά τα πράγματα...
    Κανείς δεν ξέρεις ποιος δουλεύει ποιόν...
    ή μάλλον ξέρουμε μας δουλεύουν ψιλό γαζί
    κι εμείς τους κοιτάμε σαν χάνοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, απλά είναι τα πράγματα.
      Συνεννοηθήκαμε να έχουμε αυτούς από πάνω μας κι εμείς συνηθίσαμε από κάτω τους.
      Τελικά περνάμε καλά σε αυτή τη χώρα…

      Διαγραφή
  3. Δεν είναι η χρεοκοπία από μόνη της ένα θαύμα;;.....
    Τς τς τς.... Πόσο αχάριστο λαό κυβερνούν Θεέ μου.... Αχάριστο και μικρόψυχο...... Φιλιά καληνύχτας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να και ένας που του αρέσει η χρεοκοπία!
      (Μαζοχισμός λέγεται. Να το ψάξεις)

      Διαγραφή
  4. Δεν έχω αυταπάτες! Μια ζάλη έχω από χτες και μια απίστευτη κούραση αλλά αυταπάτες δεν έχω! Τώρα πια με χαρά δηλώνω ότι ούτε ο μπαμπάς έχει (μετά την κατάθεση της φορολογικής του δήλωσης κι ακούγοντας το ποσό που θα πληρώσει!)
    Θα 'θελα να ξέρα ποιοι τους πιστεύουν ακόμα!
    Καλησπέρα, καληνύχτα! :))))

    Πώς και δεν έφυγες το 4ήμερο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τους πιστεύουν ακόμη οι εφοπλιστές, τα λαμόγια και οι ηλίθιοι.
      Και επειδή δεν γίνεται να έχουμε τόσα πολλά καράβια…

      Η άδεια τέλειωσε. Πρέπει να πάρει και κανας άλλος στο γραφείο.
      (να ‘μαστε και λογικοί, μην είμαστε και πλεονέκτες)

      Διαγραφή
  5. Το sucess story συνεχίζεται θέλουμε δε θέλουμε! Έτσι κι αλλιώς σ'αυτή τη χώρα χρόνια τώρα με ψεύτικα νούμερα πορευόμαστε "εις τας Ευρώπας". Κάτι ξέρει από αυτά ο Υπουργός μας! Παλιός στο κουρμπέτι!

    @airis, πως τον κατάφερες τον πατέρα σου, πες μου! Ο δικός μου ακόμη αμφιταλαντεύεται (βουλγάρικο κεφάλι, που λέει η μάνα μου!). Τι να τον κάνω;

    Σοφία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ μ’ αρέσει που σαξεστοριάζουμε. Φαντάσου Σοφία ότι δεν έχει βγει κανένας άλλος ηγέτης (ηγέτης ο Αντωνάκης; λέμε τώρα!) καμιάς άλλης χώρας στο κόσμο, να πει ότι η χώρα του βιώνει μια ιστορία επιτυχίας. Ούτε και οι πιο προηγμένες που χρωστούν ελάχιστα δεν τόλμησαν να το ξεστομίσουν. Για να κολυμπάς λοιπόν στην επιτυχία πρέπει να χρωστάς παντού, έως και της Μιχαλούς.

      Τα ψεύτικα νούμερα τα έδιναν ΟΛΟΙ! Όπως και όλοι ήσαν και είναι ενημερωμένοι για το πόσα χρωστάει ο άλλος. Αυτά που λένε στας Ευρώπας για εμάς είναι για κάτι εγχώριους ηλίθιους που έχουν αποδεχτεί τα σαξεστόρια τους, τα ‘μαζί τα φάγαμε’, τα ‘λεφτά υπάρχουν για να τα ξεκοκαλίσουμε’ κλπ.

      Όταν δανειζόμασταν δεκάδες δισ. είτε για εξοπλισμούς, είτε για εισαγωγές, είτε για κατασκευές δρόμων, σχολείων, Μετρό κλπ, δεν είχαν όλοι αυτοί (μέσα και έξω) κομπιουτεράκι να μετρήσουν που πάει το πράγμα; Μήπως ποτέ τους παρουσιάσαμε (έστω και ψευδή) στοιχεία για ραγδαία αύξηση των εξαγωγών μας, ώστε να δικαιολογείται ο υπέρογκος δανεισμός;

      Τσάμπα τα λέμε όμως. Όσοι έχουν δυο δράμια νιονιό θα απέχουν και πάλι από τις εκλογές και όσοι συνήθισαν στο κουτόχορτο και δεν τ’ αλλάζουν θα ξανα-αποφασίσουν για όλους. Αυτά τα γνωρίζουν οι κυβερνώντες και όταν ακούν για ραγδαία αύξηση της ανεργίας, αυτοκτονίες, μεταναστεύσεις, απεργίες … ξύνονται μη σου πω που!

      Διαγραφή
  6. Γεια σου, Πέτρο!.... Αν όχι "θαύμα", σίγουρα το πιο σύντομο ανέκδοτο!... Άλλωστε μας έχουν συνηθίσει σε κάτι τέτοια "θαυμο- ανέκδοτα" οι Σαμαροβενιζελοστουρνάρηδες και άλλοι επίδοξοι "σωτήρες" μας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, από θαύμα σε θαύμα το πάμε.
      Στοιβάζονται στα ελληνικά σύνορα εκατομμύρια πολίτες ξένων χωρών θέλοντας να έρθουν στη χώρα μας για να ζήσουν και αυτοί το όνειρο που ζούμε εμείς.
      Οι αχάριστοι Έλληνες.

      Διαγραφή