Σελίδες

Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Κινητή μας "ζωή"




“…στην Ελλάδα ξεπερνούν τα 15 εκατομμύρια συνδέσεις” διάβασα σε άρθρο που κάνει λόγο για το μεγαλύτερο πείραμα στην ιστορία της ανθρωπότητας με περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια πειραματόζωα.
Μια χώρα 10 εκατομμυρίων κατοίκων με περισσότερους από τους μισούς να βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας και εκατοντάδες χιλιάδες να φυτοζωούν και να τρέφονται από συσσίτια, διαθέτει 15 εκατ. συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας.
"Είναι και τα εταιρικά", θα πει κάποιος. Είναι και τα μωρά, θα του απαντήσω. Και φυσικά δεν θα βγει νόημα. Όταν θεωρούμε απόλυτα φυσιολογικό να έχει κινητό τηλέφωνο ο οιοσδήποτε άνω των 5 ετών, κάπου χάσαμε τη μπάλα. Κάπου λοξοδρομήσαμε και βαδίζουμε στα τυφλά.
Ούτε φυσικά θα ακουστεί τίποτα στα μουμουέ για την συγκεκριμένη έρευνα ή οποιαδήποτε παρόμοια. Οι μισές διαφημίσεις που "παίζουν" ή φιλοξενούν στις σελίδες τους αφορούν πακέτα εταιρειών, νέες συσκευές και αξεσουάρ τους. Ποιος είναι τόσο χαζός να θέλει να χάσει τόσο χοντρό "χαρτί";

Και όταν λέμε "έχει κινητό τηλέφωνο" δεν εννοούμε ότι έχει απλά μια συσκευή. Μιλάμε για 15 εκατομμύρια συνδέσεις, άρα για κινητά που είναι ενεργά. Και αν μέχρι πριν λίγα χρόνια - προ οικονομικής κρίσης δηλαδή - ο γονιός (βλακωδώς) επειδή αγόραζε καινούρια συσκευή έδινε την παλιά στο παιδί του, σήμερα – και στην καρδιά της κρίσης - τα πράγματα έχουν αντιστραφεί. Στα καταστήματα πώλησης ειδών κινητής τηλεφωνίας, θα συναντήσεις σχεδόν αποκλειστικά πιτσιρικάδες. Νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε Γυμνάσιο που κάνει διάλειμμα.

Λίγοι είναι αυτοί που θα αντισταθούν στον κανακάρη και στη θυγατέρα τους και δεν θα τους πάρουν το νέο …τρέντι κινητό. Αλλά και ο νονός αν θέλει να είναι σωστός πρέπει να φροντίσει ώστε το βαφτιστήρι του να νιώθει …υπερήφανο.
Γιατί απορείς; Γίνεται το παιδί θα κυκλοφορεί με την …καούκα, όταν ο συμμαθητής σκάει μύτη με το νέο γκάλαξι 5 ή το νέο άιφον 6 που λυγίζει; (Εννοείται πως αν δεν λυγίζει είναι για τον Ταρζάν.)

Το κινητό που έχουν, αγορασμένο πριν από λίγους μήνες, ήδη πάλιωσε. Από χθες όλοι το εγκατέλειψαν το παιδί και στα διαλείμματα συγκεντρώνονται γύρω από το άλλο βλαμμένο για να τους δείξει πως δουλεύει το νέο του μηχάνημα.
Ακόμη και περιστατικά ενδοσχολικής βίας έχουν καταγραφεί με αφορμή τα κινητά τηλέφωνα, το …κοινώς (!) λεγόμενο (από τα καθυστερημένα των ειδήσεων που δεν κατέχουν την ελληνική γλώσσα) "bulling".

Όλη μέρα με αυτόν τον διάολο στο χέρι. Από το λεωφορείο μέχρι και την καφετέρια, από το φαγητό μέχρι και στο περπάτημα, από την παραλία μέχρι τον καμπινέ. Να κινούνται τα δάχτυλα με ταχύτητα μεγαλύτερη από αυτή που γράφει. Για να στείλει μήνυμα. Που; Σε αυτήν που θα συναντήσει σε ένα λεπτό. Σε αυτόν που μένει στον επάνω όροφο. Σε αυτούς που κάθονται στα πίσω καθίσματα.


“Οι όγκοι στον εγκέφαλο αναπτύσσονται σε βάθος 15-20 χρόνων. Οι περισσότερες έρευνες που αθωώνουν τα κινητά δεν ψάχνουν σε τέτοιο βάθος χρόνου, ούτε σε βαριά χρήση” διαβάζουμε στο ίδιο άρθρο.
Πήγαινε πες το αυτό σε 15χρονο/η και θα εισπράξεις το νευρικό τους γέλιο! Το θεωρούν μια ακόμη ιστορία συνομωσίας που σκαρφίστηκες για να μη τους αγοράσεις τη νέα μαλακία που κυκλοφορεί μεθαύριο. Όχι, φυσικά, επειδή αυτό που έχουν χάλασε, αλλά επειδή το νέο διαθέτει το εξελιγμένο (μέχρι σε κανά μήνα να κυκλοφορήσει το επόμενο) android, έχει τόσα γιγαμπάιτ μνήμη που …τα σπάει, έχει ενσωματωμένη την τάδε εφαρμογή που είναι ...σούπερ ντούπερ, μπορεί να “σηκώσει” το τάδε παιχνίδι που είναι ...σούπερ ουάου, και διαθέτει τη νέα κάμερα με τα 15 μεγκαπίξελ που είναι …γαμάουα.

Την πηδήξαμε την γλώσσα!

Κάποιες από τις μαλακίες (εφαρμογές τις λένε) που διαθέτουν τα "έξυπνα" τηλέφωνα, απευθύνονται αποκλειστικά σε ηλίθιους. Γιατί όταν έχεις εξαρτήσει όλη σου τη ζωή από ένα διάολο που χωράει στη χούφτα σου, σίγουρα απέχεις από το να θεωρείσαι έξυπνος. Και μόνο το γεγονός ότι μπορείς να "κατεβάσεις" οποιαδήποτε εφαρμογή εντελώς δωρεάν, ή έναντι ελάχιστων κερμάτων, θα έπρεπε να σε βάζει σε υποψίες.

Για παράδειγμα, οι εφαρμογές που μετατρέπουν σε φακό το φλας του κινητού. Σε σχετική έρευνα που πραγματοποίησε εταιρεία ασφάλειας υπολογιστών, αποκαλύφθηκε ότι “οι κορυφαίες εφαρμογές φακού για Android εμφανίζονται να ζητούν πρόσβαση και πληροφορίες πέρα από αυτές που θα απαιτούνταν για τη λειτουργία ενός φακού.”
Άλλη μια ιστορία συνομωσίας!

Σε άλλη έρευνα αποδείχτηκε ότι δεν πρέπει να φορτίζεται το κινητό τη νύχτα, επειδή “το φωτάκι που ανάβει κατά τη φόρτιση του τηλεφώνου αναστέλλει την παραγωγή μελατονίνης, ορμόνης η οποία ενισχύει το μεταβολισμό και καταπολεμά την παχυσαρκία.”
Πήξαμε στις συνομωσίες!

Παλιότερα – και δεν έχουν περάσει χιλιάδες χρόνια από τότε – τα παιδιά έβγαιναν από το σπίτι και πήγαιναν για παιχνίδι στη γειτονιά σε πλατείες και αλάνες. Επέστρεφαν αργά το βράδυ κουρασμένα, μούσκεμα στον ιδρώτα, με πληγές ίσως … αλλά είχαν περάσει καλά. Είχαν συναντηθεί, είχαν μιλήσει, είχαν παίξει με φίλους και είχαν γνωρίσει νέους. Δεν κοίταγαν συνέχεια τη χούφτα τους! Αν σήμερα πάρεις το κινητό από έφηβο, μόνο για μια μέρα, θα γίνει σκοτωμός στο σπίτι. Αν το πάρεις για μια εβδομάδα, οι παιδοψυχιάτροι δεν θα προλαβαίνουν να βλέπουν κόσμο!

……………………………….

Δεν ξέρω αν η δική μου γενιά ήταν καλύτερη από τη σημερινή. Μπορώ να δω διαφορές, πολλές, αλλά η απάντηση θα είναι υποκειμενική. Όποτε μιλάω με το γιό μου, μου λέει ότι είναι τρισχειρότερη επειδή κατέστρεψε τη χώρα. Έτσι απλά. Τα παιδιά αναμασάνε αυτό που ακούν, δίχως να το πολυψάξουν. Βολεύει.
Το αστείο είναι πως αναπαράγουν τα λόγια των καταστροφέων, των πολιτικών δηλαδή της μεταπολίτευσης. “Εσείς τους ψηφίζατε…”, λένε και ξαναλένε τα παιδιά μας. Φαντάζονται πως αν ήσαν αυτά στη δική μας θέση, από το ’74 και μετά θα κυβερνούσε το ΚΚΕ! Ή θα είχαν ξαναφέρει τον Γκλύξμπουργκ!!!

Δεν αθωώνω ούτε καταδικάζω κανέναν. Δεν είμαι και δεν ήμουν ποτέ υπέρ της συλλογικής ευθύνης, έτσι, απροσδιόριστα και χύμα. Καθένας από εμάς έχει τις δικές του ευθύνες, και για τις πολιτικές του επιλογές, και για τα παιδιά που γέννησε και αναθρέφει.
Αλλά αφού το κακό θέλουν να το χρεώσουν σε μια ολόκληρη γενιά, αυτό που ξέρω είναι ότι η δική μου, όπως και κάθε άλλη που πέρασε, πήρε αυτό που βρήκε από τους προηγούμενους και προσπάθησε να το καλυτερέψει.

Και το κατάφερε.
Δεν έμεινε στάσιμη με ένα κινητό στο χέρι να παίζει και να σιχτιρίζει!

Όποιος είναι κάτω των 30, θεωρεί ότι τον έχω καταστρέψει και πως γύρισα την Ελλάδα 30 χρόνια πίσω, τότε ιδού πεδίο δόξης λαμπρόν! Αφού γύρισα τη χώρα ακριβώς εκεί που την βρήκα, σα να μη πέρασε μια μέρα δηλαδή, για να σας δω που θα την φτάσετε εσείς και τι θα λέτε σε λίγα χρόνια στα παιδιά σας.
Πως την πήρατε από το μηδέν και την αφήσατε εκεί;
Γιατί όλη μέρα στην καφετέρια και με το κινητό στο χέρι, σας το υπογράφω, δεν θα την κουνήσετε ρούπι.
Εκτός και αν η ανάπτυξη βγει σε …application.

ΥΓ: Η τελευταία παράγραφος δεν αφορά την σκληρά εργαζόμενη και πενιχρά αμειβόμενη νεολαία. Απευθύνεται αποκλειστικά στο τεμπελχαναριό, που νομίζει πως επαναστατεί περιφέροντας τη βλακεία του στο διαδίκτυο και την ημέρα των εκλογών αντί να πάει στην κάλπη πάει και αράζει σε καφετέρια στέλνοντας μηνύματα σε φίλους του και όχι σε αυτούς που πρέπει… 


43 σχόλια:

  1. Χειροκροτώ Πέτρε μας! Ένα σου λέω : σε προώθησα αμέσως στο φατσοβιβλίο!
    Με κάλυψες απόλυτα!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά προσυπογράφω ασυζητητί Πέτρο!
    Αν μπορούσα θα έκανα την ανάρτησή σου πλακάτ και θα γύρναγα όλη την Ελλάδα!
    Αντε πια!
    Φιλιά πολλά.

    Υ.Γ. Καλά αυτό με την ανάπτυξη application με πέθανε μην σου πω ότι είναι και ιδέα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μη το γελάς καθόλου. Αν η "ανάπτυξη" (η πιο ξεσκισμένη λέξη της τελευταίας 4ετίας) βγει σε εφαρμογή για κινητά, να είσαι σίγουρη ότι σε κανα μήνα το πολύ θα έχουμε αναπτυχθεί. Το κατέχουμε το άθλημα.
      Καλή σου ημέρα Έλενα.

      Διαγραφή
  3. "Είχαν συναντηθεί, είχαν μιλήσει, είχαν παίξει με φίλους και είχαν γνωρίσει νέους"...προφανώς θα ήταν εκείνες οι γενιές που άκουγαν Θεοδωράκη και Χατζιδάκι. Όντως, βρήκα κάποια κοινά σήμερα στις αναρτήσεις μας. Και τελικά, κοίτα να δεις που, μάλλον ένα κομμάτι της νεολαίας βρίσκεται σήμερα στην ανάρτηση σου και ένα άλλο κομμάτι της στη δική μου. Δεν τρέφω ελπίδες. Είμαι πολύ απογοητευμένη, διότι κι όσοι νεολαίοι "το σώνουν" παθαίνουν το γνωστό: μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά. Αλλά, ας κουνηθούν κάποτε κι αυτά τα "χλωρά", όλο και κάτι καλό μπορεί να βγει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είμαι της άποψης να καούν και τα χλωρά με τα ξερά.
      Ο καθένας διαθέτει τη δική του προσωπικότητα και δεν γίνεται να παστώνονται όλοι στην ίδια κονσέρβα.
      Δεν μπορώ να εξισώσω το παλικαράκι που δουλεύει 16 ώρες την ημέρα στα χωράφια με το καθυστερημένο που παίζει 16 ώρες με το κινητό στη χούφτα του. Όπως αναγνωρίζω λάθη στους δικούς μου συνομήλικους, ομοίως βλέπω λάθη και στη γενιά των παιδιών μου.

      Υπάρχουν στα χωριά μας λεβέντες που τρώνε τα νιάτα τους στις καλλιέργειες και στα κοπάδια. Τα εκατοντάδες χιλιάδες καλοζωισμένα - παιδιά των πόλεων - βλαστάρια μας ούτε που διανοούνται να λερώσουν τα χεράκια τους με κοπριές και χώματα.
      Χιλιάδες άλλα παιδιά έχουν σπουδάσει, έχουν στύψει μυαλό και κώλο στα θρανία και έχουν αποκτήσει πολλά –δυστυχώς (σήμερα) άχρηστα– εφόδια. Πάλεψαν όμως! Και πολλά δουλεύουν σε άσχετα επαγγέλματα με τον κατώτατο μισθό.
      Αλλά δουλεύουν!
      Δεν κοπροσκυλιάζουν στις καφετέριες πουλώντας «πνεύμα» και κουτσαβακισμούς για τους …πατεράδες τους που τους κατέστρεψαν.

      Με αυτή τη νεολαία «τα βάζω» και αυτήν έχω απέναντί μου. Με αυτή που δεν θέλει να αγωνιστεί και όλη μέρα μοιρολατρεί με το μαλακιστίρι στο χέρι.

      Διαγραφή
    2. Και ιδού η -βροντερή- απάντηση από τους θαμώνες που λέγαμε (εντάξει, βρίσε μας τώρα για το τεράστιο λινκ!)

      http://www.iefimerida.gr/news/176570/%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%B7-%CF%83%CE%B5-%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AE%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B1%CE%BD-10000-iphone-6-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1

      Διαγραφή
    3. Αληθεύει ότι έδιναν δώρο και μια μπάλα σανό;
      Μπορείς να το ψάξεις λίγο;

      Διαγραφή
  4. Καλέ μου Πέτρο... ολόσωστα όλα όσα κατέγραψες με τόση γλαφυρότητα! Γελάω και κλαίω όσο σε διαβάζω. Δίχως διάθεση για κήρυγμα, αλλά με απόλυτη ειλικρίνεια τα λες. Θα συμπλήρωνα μόνο, πως στην ξέφρενη τροχιά του άφατου καταναλωτισμού, πρωτοστατούν οι ενήλικες. Αυτοί είναι οι κύριοι χρήστες και αυτούς αντιγράφουν τα παιδιά. Και φυσικά οι εταιρείες θησαυρίζουν, πουλώντας αέρα κοπανιστό και την ψευδαίσθηση της ανωτερότητας, ανάλογα με ποιο μοντέλο κινητού διαθέτεις. Γιατί το κινητό τηλέφωνο δεν είναι πλέον ένα μέσο που εξυπηρετεί τον αρχικό του σχεδιασμό, την επικοινωνία δηλαδή. Έχει καταντήσει το εργαλείο για την απομόνωση και την οριστική αποβλάκωσή μας.
    Για να μη συζητήσουμε για την αποδόμηση της γλώσσας και την καθιέρωση μιας νέας ομιλίας με συντμήσεις και greeklish.
    Οργουελικό το σκηνικό που ζούμε...
    Καλό βράδυ να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα συμφωνήσω Μαρία. Πρωτοστατούν οι ενήλικες, όπως σχεδόν πάντοτε πρωτοστατούν με το δικό τους παράδειγμα στη διαμόρφωση χαρακτήρα και προτύπων στα παιδιά τους.
      Δεν είναι όμως μόνο αυτοί. Καθοριστικό ρόλο παίζει και το ευρύτερο περιβάλλον που ζει και κινείται το κάθε παιδί.
      Για να μη το γενικεύουμε και μακρηγορούμε, ας μιλήσουμε για τα κινητά. Θα σου πω ότι σε ένα σπίτι δεν έχει κινητό ούτε ο πατέρας ούτε η μητέρα. Το παιδί (που είναι ευάλωτο στα εξωτερικά ερεθίσματα) τι συναντά όλη μέρα στο σχολείο, στο φροντιστήριο, στο δρόμο;
      Όλους μα όλους τους συνομηλίκους του με το διάολο στο χέρι. Να μιλούν ασταμάτητα, να στέλνουν μηνύματα ασταμάτητα, να ακούνε μουσική ασταμάτητα, να παίζουν παιχνίδια ασταμάτητα, να αποχαυνώνονται ασταμάτητα.
      Και μη νομίσεις ότι είναι εύκολο να αντισταθεί το παιδί. Ρώτησέ με να σου πω πως το βιώνει η κόρη μου στην Β’ Γυμνασίου που είναι το μοναδικό παιδί χωρίς κινητό.
      Και φυσικά δεν είναι θέμα αγοράς. Με 10-15 ευρώ/μήνα αγοράζεις το τελευταίο μοντέλο.
      Πριν λίγα χρόνια ο Μπιλ Γκέιτς είχε ανακοινώσει ότι επίκειται στο άμεσο μέλλον το τηλέφωνο, η τηλεόραση και ο υπολογιστής να είναι μια συσκευή. Το μέλλον αυτό είναι ήδη παρόν. Και η συσκευή αυτή περιλαμβάνει και χίλια δύο άλλα: GPS, ραδιόφωνο, πυξίδα, παιχνίδια, φακό, θερμιδομετρητή, online αγορές…
      Βρήκαν λοιπόν Μαρία τον τρόπο να κρατούν τη νεολαία αποχαυνωμένη. Να μη σκέφτεται τα πραγματικά της προβλήματα και να θεωρεί κοινωνική καταξίωση μια συσκευή.
      Λυπάμαι που το λέω, τον στόχο τους τον πέτυχαν. Μέχρι κάτι να αλλάξει. Σε παγκόσμιο, εννοείται, επίπεδο.
      Καλό Σ/Κ.

      Διαγραφή
  5. Πόσες αλήθειες μπορεί να χωρέσει μια ανάρτηση όταν την γράφει άνθρωπος που προφανώς παρατηρεί έντρομος την » κινητή» αποβλάκωση των βλασταριών του και κατ επέκταση όλων των βλασταριών του κόσμου;
    Απ ότι φαίνεται πολλές!
    Εγώ Πέτρο έπαθα την πλάκα μου όταν πρόσφατα βρέθηκα δίπλα σε παιδάκι 1,5 χρονών και το είδα να κάνει tοuch στο κινητό της μανούλας του.
    Όταν την ρώτησα αν πιστεύει ότι το βλαστάρι της απλώς παίζει με το κινητό μου είπε…..σιγά μην παίζει.Το παιδάκι μου ξέρει να το ανοίξει και να επιλέξει το πρόγραμμα με τα παιδικά παιχνίδια.
    Κόκκαλο η xristin που το touch δεν τολμούσε να το δοκιμάσει μέχρι πρόσφατα γιατί το έβλεπε σαν……εργαλείο του διαβόλου.
    Αυτά και ……touch και στα μούτρα μας ή επί του ελληνικότερου ……αφή και στα μούτρα μας!
    Τις φιλούρες μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρόσφατα μιλούσα με μια ξαδέλφη που είναι νηπιαγωγός. Μου είπε λοιπόν ότι όταν άρχισε η φετινή σχολική χρονιά έκανε ερωτήσεις στα (4χρονα) παιδάκια και περίμενε τις απαντήσεις.

      Η πρώτη ερώτηση ήταν: "Τι θέλεις για να είσαι ευτυχισμένος/η;"
      Ένα από τα παιδιά της απάντησε: "Το καινούριο άιφον κυρία."

      Η δεύτερη ερώτηση ήταν: "Σε ποιο μέρος θα ήθελες να πάτε εκδρομή με τους γονείς σου;"
      Το ίδιο παιδί της απάντησε: "Στα Public κυρία."

      Δεν είναι ανέκδοτο!
      Θέλω πολύ να γνωρίσω τους γονείς αυτού του παιδιού. Ας μην αναφέρω το λόγο.

      Διαγραφή
  6. Έχει ξεφύγει πραγματικά το θέμα και με τρομάζει πάρα πολύ!!!! Αν μέσα σε 10 χρόνια εκτροχιάστηκε έτσι η κατάσταση, αναρωτιέμαι τι θα γίνει όταν θα έχω κι εγώ παιδιά στην εφηβεία. Κι άντε πες το δικό μου το παιδί το κάνω κουμάντο, τα άλλα τα παιδιά που θα έιναι δημόσιος κίνδυνος με αυτά τα iphone; (Και δε μου λες αν το φορτίζεις το κινητό σε άλλο δωμάτιο πάλι αναστέλει αυτήν την ορμόνη;;; να καλαμπουρίσουμε και λίγο) Πολύ στενάχωρο και αγχωτικό το θέμα. Σου μιλάω εχω φτάσει σε επίπεδο να κόψω άτομα μόνο και μόνο γιατι με μιλούσαν μια ώρα στο κινητό.

    Δεν είμαι όμως κατά των κινητών, γιατί πραγματικά μας εξυπηρετούν αλλά εμείς έχουμε πάει στο άλλο άκρο γιατί είμαστε χωριάτες! Ξιπασζόμαστε πάρα πολύ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σίγουρα απαγορεύεται η φόρτιση του κινητού στην κρεβατοκάμαρα. Διαβάζω σε σχετικά άρθρα ότι το φως που εκπέμπουν τα κινητά διατηρεί σε εγρήγορση τον εγκέφαλο. Με δεδομένο ότι η ακτινοβολία που εκπέμπει η συσκευή ελαχιστοποιείται όσο απομακρύνεσαι από αυτήν αλλά δεν μηδενίζεται -και χωρίς βέβαια να είμαι ειδικός- νομίζω πως είναι προτιμότερο να μη φορτίζουμε το κινητό τη νύχτα.
      Αν θες τη γνώμη μου, καλύτερα να το απενεργοποιούμε κιόλας. Υπάρχει και το σταθερό τηλέφωνο για να μας βρει κάποιος μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα!

      Η ανάρτηση δεν έχει ως στόχο να καταργήσουμε τα κινητά. Αν και ζούσαμε και πριν τα αποκτήσουμε, αλλά αυτό είναι άλλη μεγάλη κουβέντα. Αυτό που λέω είναι ότι η εξάρτηση οδηγεί στην κατάχρηση και καταλήγει στην αποχαύνωση. Πέρα από τις μόνιμες βλάβες που λένε οι επιστήμονες ότι προκαλούν.

      Θες να πάμε την κουβέντα ένα βήμα πιο πέρα;
      “Τα κινητά είναι πιο βρώμικα ακόμα και από την τουαλέτα”. Διάβασε [εδώ].

      Διαγραφή
    2. Α βέβαια ! Δε το συζητώ. Το περνάω συνέχεια με αντισηπτικό και το απενεργοποιώ το βράδυ ή το έχω στην άλλη άκρη του σπιτιού. Αλλά αν κάνει ζημιά κι από απόσταση θα το κλείνω. Μπορώ να πω, πως δεν το χρησιμοποιώ. Ελάχιστες συνομιλίες μέσα στη βδομάδα κι αυτές με το ζόρι, τα βασικά. Πάντα τα φοβόμουνα κι ένας λόγος τώρα παραπάνω.

      Διαγραφή
    3. Χριστίνα, ας ενημερωνόμαστε για το τι λένε οι επιστήμονες και για τα αποτελέσματα των ερευνών τους και ας κάνουμε ότι μας φωτίσει.
      Ενήλικες είμαστε.
      Όταν καταπιάνομαι με παρόμοια θέματα ο στόχος είναι καθαρά η ενημέρωση. Έστω και λίγα να μείνουν σε όσους τα διαβάσουν, θεωρώ πως άξιζε η προσπάθεια.

      Διαγραφή
  7. Επειδή συμφωνώ με όλα στο κείμενο, θα αφήσω τις διαπιστώσεις και θα περάσω στην πρόταση.
    Ακραία, αλλά πρόταση:
    να απαγορευτεί η χρήση κινητού και υπολογιστή από παιδιά κάτω των 14 ετών.
    και η τυχόν χρήση να τιμωρείται με φυλάκιση του γονιού.
    Τα παιδιά ως τα 14 είναι ανάγκη να κάνουν άλλα πράγματα, ούτως ώστε να πραγματοποιηθεί η ψυχοκοινωνική του ωρίμανση.
    Αν έχουν κινητά, τότε εγκληματούμε κατά των παιδιών.
    Και γι αυτό πρέπει να είναι πολύ αυστηρός ο νόμος.
    Τα αποτελέσματα της χρήσης κινητού και υπολογιστή έχουν αποτελέσματα στην ανάπτυξη του παιδιού εφάμιλλα του βιασμού ή των ναρκωτικών.
    Γι'αυτό και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με αυτηρότητα ανάλογη των αποτελεσμάτων της εγκληματικης αυτής πράξης.
    Εκεί να δεις πώς σφίγγουν οι κώλοι και πώς θα σταματήσει η γελοιότητα των μεγάλων και η καταστροφική κατρακύλα των μικρών.
    Ακραία πρόταση;Ίσως.
    Αλλά...
    Ο Γόρδιος Δεσμός, αν δε λύνεται, κόβεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καθόλου ακραία η πρόταση. Δες παρακάτω.

      Διαγραφή
    2. Πολύ φοβάμαι φίλε ότι μια τέτοια πρόταση θα έφερνε τα ακριβώς αντίθετα -από τα επιδιωκόμενα- αποτελέσματα. Συνήθως, αν όχι πάντοτε, οι απαγορεύσεις ούτε συνετίζουν ούτε αποθαρρύνουν. Και πολύ φοβάμαι ότι επειδή μιλάμε για την εφηβεία (όπου εκεί εντοπίζεται το μεγάλο πρόβλημα γιατί ο εγκέφαλος ακόμη αναπτύσσεται) θα γνωρίσουμε στιγμές χάους.
      Σαν να το βλέπω μπροστά μου. Ορδές «γονέων» και παιδιών να τρέχουν να διαδηλώσουν κατά της απόφασης. Μη νομίζεις, για κάτι τέτοια θα αφήσουν όλοι τον καναπέ τους.

      Εκτός αυτού η πρόταση είναι παντελώς ανεφάρμοστη! Ποια εταιρεία (που χρηματοδοτεί βουλευτές και κόμματα!) θέλει να χάσει αυτή την ηλικιακή ομάδα πελατών; Το πολύ χρήμα οι πιτσιρικάδες το διακινούν. Πήγαινε μια βόλτα σε Γερμανό, Πλαίσιο, Public κλπ και θα το διαπιστώσεις.
      Αυτομάτως η κίνηση στις νέες συσκευές θα μειωθεί δραματικά. Αυτομάτως οι διαφημίσεις θα πέσουν στο ναδίρ. Μιλάμε για τζίρο εκατομμυρίων.

      Θα πω κάτι που ίσως φανεί ακραίο, αλλά το πιστεύω. Δεν το υποστηρίζω εγώ, το διαπιστώνουν οι ίδιοι οι επιστήμονες που κάνουν τις έρευνες. Σε βάθος χρόνου (20; 50; 100 ετών;) προβλέπω με μεγάλη ασφάλεια -και ας μην είμαι ειδικός- ότι οι βλάβες θα είναι τόσο πλέον μόνιμες στον ανθρώπινο οργανισμό και θα μεταβιβάζονται από γενιά σε γενιά.
      Αν ο κώδικας του DNA ήθελε μέχρι σήμερα δεκάδες αιώνες για να υποστεί μια ελάχιστη αλλαγή, με τις συχνότητες που εκπέμπουν αυτοί οι διάολοι και με την υπερ-χρήση τους πάμε ως ανθρώπινο γένος κατευθείαν κατά διαόλου.

      Τις εταιρείες και τα αφεντικά τους μπορώ να τους «καταλάβω». Είναι όμως κρίμα που οι «γονείς» έχουν επιλέξει για τα παιδιά τους έναν αργό θάνατο.

      Διαγραφή
    3. Μα γι' αυτό τα μέτρα θα πρέπει να είναι δραστικά με παράλληλη ενημέρωση των παιδιών και των ενηλίκων. Η άγνοια φέρνει πρώτα απ' όλα αυτά τα αποτελέσματα κι ακολούθως η καταναλωτική μανία που έχει μπει στο αίμα των ανθρώπων τα τελευταία χρόνια μαζί με την αβάσταχτη ελαφρότητα για όλα αλλά και τον μιμητισμό-μαϊμουδισμό!!!
      Δεν ξέρω, τι να πρωτοπιάσεις πια σ' αυτόν τον σκατόκοσμο;;;
      Καλή Κυριακή σου εύχομαι!

      Διαγραφή
    4. Γλαύκη, αυτά τα μέτρα θα γίνονταν αποδεκτά και θα απέδιδαν ίσως σ’ άλλη γη σ’ άλλα μέρη όπου οι πολίτες είναι ευαισθητοποιημένοι και το κράτος τους σέβεται και τους προστατεύει.
      Καμία σχέση με το δικό μας δηλαδή.
      Επαναλαμβάνω, δεν υποστηρίζω ότι είναι κακή ή λάθος η ιδέα, λέω πως είναι παντελώς ανεφάρμοστη. Αφενός επειδή η διάβρωση που έχει επέλθει είναι τόσο βαθιά, αφετέρου επειδή είναι πολύ μεγάλα τα νούμερα για να τα βάλει μαζί τους η κυβέρνηση (η ποια;) που νομοθετεί.
      Ρίξε μια ματιά και στο λινκ που παραθέτει πιο κάτω η Ρούλα και θα καταλάβεις ότι στη μπανανία που ζεις οι μαϊμούδες είναι πια πάρα πολλές.
      Η ενημέρωση που επικαλείσαι για γονείς και παιδιά ήδη υπάρχει, για όσους βέβαια θέλουν να μάθουν.
      Θέλουν όλοι;
      Ποιο παιδί θα πετάξει το κινητό που είχε μέχρι χθες και την άλλη μέρα θα πει στους συμμαθητές του ότι «είχε μεγάλη ακτινοβολία που μου κατέστρεφε τα εγκεφαλικά κύτταρα»;
      Θα το περάσουν για βλαμμένο.
      Οι φόροι που εισπράττονται είναι πολύ μεγάλο μέγεθος για να το αγνοήσουν οι κυβερνώντες. Σκέψου μόνο για ποιο λόγο δεν καταργείται και το κάπνισμα αφού αποδεδειγμένα προκαλεί καρκίνο.
      Καλή σου μέρα.

      Διαγραφή
    5. Καλημέρα, Πετρή.
      Ότι είναι ανεφάρμοστη είναι σίγουρο!
      Σ' αυτή την χώρα δεν μπορούμε να χωρίσουμε δυο γαϊδάρων άχυρα και δεν μπορούμε να επιβληθούμε πουθενά! Πόσο περισσότερο όταν έχουμε να κάνουμε με πολύ ισχυρά συμφέροντα, που βρήκαν έδαφος να πάρουν σάρκα και οστά σε όλο τους το μεγαλείο.
      Μωρέ, είμαστε καμένοι από χέρι, δυστυχώς, ό,τι κι αν επιθυμούμε! Κι αυτοί που έχουμε διαφορετική άποψη για πολλά είμαστε η μειοψηφία.
      Α, και το παιδί μου, όπως και αρκετά άλλα, τείνει προς τον χαρακτηρισμό του "βλαμμένου". Ευτυχώς, έχει το σθένος να υπερασπίζεται την άποψή της και προς το παρόν ακολουθεί το δικό της δρόμο. Πόσο δύσκολο είναι!

      Συγνώμη για την κατάχρηση του χώρου σου, αλλά το θέμα έχει πολύ ενδιαφέρον και η συζήτηση όπως εξελίχθηκε.
      Να 'σαι καλά, Πέτρο!

      Σήμερα θα έχουμε κι επιδρομές στα μαγαζιά, λες; (άλλο ζήτημα αυτό)

      Διαγραφή
    6. Πάντα οι ακραίες ρποτάσεις εχουν το στοιχείο του ανεφάρμοστου, αλλά αν ξεκινήσουμε ζητώντας αυτό, τότε ίσως κάτι πετύχουμε τελικά.
      Διότι, όπως λέει και το ρητό, αν δεν κοιτάς εκεί που θες να πας, τότε θα πας εκεί που κοιτάς.

      Διαγραφή
    7. Αν η πρόταση κινείται στη λογική “εκ του μείζονος το έλασσον”, τότε ναι, κάτι μπορεί να γίνει. Όχι δραματικές αλλαγές, να διορθωθεί έστω σε κάποια σημεία αυτή η εντελώς απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σήμερα.
      Βούληση θέλει ώστε να μπουν ορισμένοι αυτονόητοι κανόνες για να προστατευτεί η πνευματική και, κυρίως, η ψυχική υγεία των νέων ανθρώπων.

      Διαγραφή
  8. Πέτρο, καλησπέρα.
    Το κείμενό σου το διαβάσαμε μαζί με την κόρη μου, η οποία το δέχθηκε πάρα πολύ καλά και αποτέλεσε αφορμή για συζήτηση στη συνέχεια. Γέλασε και με τον τρόπο που γράφεις.
    Δεν έχει κινητό ακόμα και δεν πρόκειται να αποκτήσει σύντομα (είναι 13 ετών). Γνώριζε ήδη τους κινδύνους από εκπομπές που έχουμε δει και κουβέντες που έχουμε κάνει. Όμως μπαίνει στον πειρασμό να το ζητά πού και πού, επειδή κάποιοι φίλοι της έχουν, ευτυχώς όχι όλοι. Δεν κυκολοφορεί βέβαια ακόμη μόνη της, οπότε δεν το έχει ανάγκη πρακτικά. Μπαίνει ο διάολος της μίμησης και της ζήλειας σ' αυτές τις ηλικίες. Μου επιβεβαίωσε όσα περιγράφεις για τα σχολεία και τα διαλείμματα, όμως για τα πιο μεγάλα παιδιά και όχι της ηλικίας της. Ευτυχώς δεν επιμένει και έχει ακόμα υπό έλεγχο και την χρήση του υπολογιστή. Προς το παρόν όλα με μέτρο. Χαίρομαι γιατί δεν πήγαν χαμένες οι εργατοώρες μας ως γονείς. Στην πορεία θα δείξει...
    Συμφωνώ κι επαυξάνω με όσα λες και συνυπογράφω επίσης την πρόταση του Μαζεστίξ - την οποία διαβάσαμε κι αυτή με την μικρή και της φάνηκε πολύ λογική, μόνο για τη φυλάκιση των γονιών ανησύχησε!
    Από τη στιγμή που απαγορεύτηκαν τα κινητά στα σχολεία με επίσημη απόφαση βρήκαμε την υγειά μας, αλλιώς τα τριτάκια του δημοτικού σκάγανε μύτη με τα μαραφέτια... έλεος πια με τους ανεγκέφαλους γονείς!!!
    Μάλλον λοιπόν θα ήταν αποτελεσματικός ένα τέτοιος νόμος, μήπως και σωθεί κανένας εγκέφαλος σε τούτον τον τόπο, ειδάλλως είμαστε που είμαστε χαμένοι ε, ας μην είμαστε και καμένοι...!!!!
    Καλό απόγευμα σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα κι εσύ βρε Γλαύκη έβαλες το παιδί να με διαβάσει; Αφού ξέρεις ότι εδώ μέσα δεν κρατιέμαι! Θα της βγήκανε τα μάτια!

      Η κόρη σου έχει την ίδια ηλικία με τη δική μου. Στο σχολείο της κόρης μου (και όχι μόνο) γίνεται πανικός. Ποιες απαγορεύσεις και αηδίες; Τα κινητά φάτσα φόρα στο διάλειμμα. Μη σου πω και μέσα στην τάξη.
      Ξέρεις τι είναι να λέει ο καθηγητής "Παρακαλώ απενεργοποιήστε τα κινητά σας να κάνουμε μάθημα!";

      Παλιότερα Γλαύκη μου υπήρχαν τα ποδοσφαιράκια, τα μπιλιάρδα, αργότερα τα φλιπεράκια… Η νεολαία κάθε φορά έβρισκε διέξοδο στη μόδα της εκάστοτε εποχής.
      Χίλιες όμως φορές καλύτερα στα υπόγεια που πήγαινα για μπιλιάρδο, "μες σε καπνούς και σε βρισιές" που λέει και ο ποιητής, παρά με αυτό το πράμα όλη την ώρα στο χέρι.
      Πιο υγιεινό το βρίσκω να συναναστρέφομαι με άλλους και να παίζω μαζί τους, και να τσακώνομαι, έστω, παρά να βρίζω το κινητό επειδή έχασα στο παιχνίδι!!! Το βρίσκω ανώμαλο.

      Μακάρι η κόρη σου να συνεχίσει να ανθίσταται στα "κοινωνικά" (αηδιάζω) "στάτους" που επιβάλλουν οι κάφροι και αποδέχονται οι ανεγκέφαλοι.
      Μου αρέσει όμως που κάθε τρεις και λίγο κάνουν λόγο για το παθητικό κάπνισμα και για το πόσα τσιγάρα "καπνίζει" στη ζωή του χωρίς να το θέλει ένας παθητικός καπνιστής. Έκαναν ποτέ έρευνα για το πόση ακτινοβολία δέχεται άθελά του ένας που δεν έχει και δεν θέλει να έχει κινητό;
      Ψιλά γράμματα.

      Διαγραφή
  9. Καλώς σε βρίσκω, Πέτρο!

    Σε διάβασα χθες, δεν πρόλαβα να σχολιάσω, σε ξαναδιάβασα σήμερα, μαζί και τα σχόλια και τις απαντήσεις σου.
    Δεδομένου ότι όλοι έχετε καλύψει το θέμα, να αναφερθώ μόνο σε δύο θεματάκια, ένα... ολόφρεσκο και μια εμπειρία.
    Το "ολόφρεσκο" είναι πως χθες, ήρθε στην Ελλάδα το iPhone 6... κι απ' ό,τι αναφέρει το εν λόγω άρθρο, μέχρι αύριο, Κυριακή, αναμένεται να πουληθούν 10,000 συσκευές! (Συσκευές εκ των οποίων η φθηνότερη κοστίζει 739 ευρώ!) Μέχρι τις γιορτές δε, αναμένεται οι πωλήσεις να ξεπεράσουν τις 50,000!!!

    Θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι τα νούμερα αφορούν το... Ντουμπάι, αλλά φευ! Αφορούν την Ελλάδα, την επί 4 1/2 χρόνια σε βαθύτατη οικονομική κρίση. Την Ελλάδα της ανεργίας, των απολύσεων, των μισθών & συντάξεων πείνας, του (νέου) μεταναστευτικού κύματος (κυρίως των νέων, κυρίως των επιστημόνων), των 7000+ αυτοκτονιών, των συσσιτίων, των αστέγων, των εξώσεων.

    Τι άλλο μαθαίνουμε από το άρθρο; Ότι, 100 άτομα στήθηκαν έξω από το Public της Πλ. Συντάγματος... όχι για να διαμαρτυρηθούν, όχι για να διεκδικήσουν, όχι... Αλλά, για να αποκτήσουν το iPhone 6 στις... 00.01' τη νύχτα της Παρασκευής!
    Μικρό (;) το νούμερο, σε σχέση με τις 10,000 πωλήσεις που θα έχουμε μέχρι και αύριο! (Α, ναι! Τα καταστήματα θα είναι, λέει, ανοικτά αύριο! Βεβαίως! Διότι ρέει άφθονο το χρήμα από την τσέπη του Έλληνα, διότι "μελαγχολεί" όταν βλέπει κλειστά τα μαγαζιά στην Ερμού όταν βολτάρει τις Κυριακές —αλήθεια... Δεν μελαγχολεί, άραγε, αυτή την τελευταία 4ετία, που τα λουκέτα σφραγίζουν το ένα μετά το άλλο, καταστήματα κι μικροεπιχειρήσεις; Δεν το συνεχίζω, διότι θα το πάω αλλού και θα βγω εντελώς εκτός θέματος).

    [Το HTML σας δεν μπορεί να γίνει δεκτό: Πρέπει να είναι 4.096 χαρακτήρες το μέγιστο] Ωραία! Τέλος Α' μέρους... έπεται συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. B' Μέρος (!!!)
      Περνάμε στην "εμπειρία".
      Στο σχολείο της κόρης μου, απαγορεύεται η χρήση κινητών. Μάλιστα, κυκλοφορεί σχετική Εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας (η υπ'αριθμ.132328/Γ2/7-12-2006), σύμφωνα με την οποία "απαγορεύεται η χρήση των κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών συσκευών στο σχολείο". (Αναφέρεται σε αυτό, και η Γλαύκη, πιο πάνω).
      Μας εστάλη ανακοίνωση του σχολείου, αναφερόμενη στην Εγκύκλιο και μας ζητήθηκε να υπογράψουμε ότι λάβαμε γνώση.
      Να πω ότι ελάχιστα παιδιά τηρούν την απαγόρευση; Περιττό, ίσως...
      Να πω ότι, μαθήτρια της οποίας το κινητό χτύπησε εν ώρα μαθήματος στο Λύκειο, "έλουσε" την καθηγήτρια που της το πήρε (σημείωση: το κινητό θα επιστρεφόταν στη μαθήτρια, στο τέλος της ημέρας)...;
      Ψέματα δεν θα πω. Η κόρη μου έχει κινητό. Αφόρτιστο, τις περισσότερες μέρες. Εδώ, στο σπίτι. Το χρησιμοποιεί μόνο όταν βγαίνει και το έχει μαζί της για να ενημερώνει.
      Έχω κινητό, "αναγκαίο κακό". Μπορώ να σου πω ότι είκοσι χρόνια τώρα, έχω χάσει την ησυχία μου. Με ενοχλεί που καθένας μπορεί να με βρίσκει ανά πάσα στιγμή αφού, για οικογενειακούς λόγους, δεν μπορώ να το απενεργοποιώ.
      Δεν χρειάστηκε να πείσω το παιδί μου για "τις βλαβερές συνέπειες του κινητού". Το συζητήσαμε. Με επιχειρήματα. Με λογική. Και νομίζω, στα περισσότερα (για να μην φανώ απόλυτη λέγοντας "σε όλα" τα) θέματα, η συζήτηση, ο διάλογος, τα επιχειρήματα... είναι αυτά που αποδίδουν. Αλλά αυτό θέλει χρόνο και δουλειά από τον γονιό. Κι απ' ό,τι και όσο διαπιστώνω, μετά λύπης μου, είμαστε μειονότητα...

      [Τέλος... Θυμάμαι με πόση χαρά και περηφάνια έβγαλα εκλογικό βιβλιάριο! Θα ψήφιζα! Α, όχι! "Η γενιά του φραπέ" δεν έχει να μου προσάψει τίποτα για την "καταστροφή" της! Ήμουν συνειδητή ψηφοφόρος και πολίτις, δεν "τους" ψήφισα, δεν ζήτησα ρουσφέτι, δεν εργάστηκα στο δημόσιο, δεν απέκρυψα φόρους. Κι είμαστε πολλοί, πάρα πολλοί που δεν "συμφάγαμε" μετά του κ. Παγκάλου! Ας μην προσπαθούν, λοιπόν, να μας "τσουβαλιάσουν", ας κοιτάξουν οι ίδιοι να φτιάξουν την κοινωνία που ονειρεύονται... Με όραμα. Με προοπτική. Με αξίες. Αλλά για να το πράξουν, θα πρέπει πρώτα να μάθουν καθεμία έννοια χωριστά. Με καθαρό κεφάλι. Οι φραπεδιές πάνε παρέα με τη λιακάδα... κι ως γνωστόν, από την παροιμία... ο ήλιος τρέφει τα μοσχάρια!]

      Συγγνώμη που καταχράστηκα το χώρο σου, πρώτη επίσκεψη κιόλας... αλλά το άρθρο σου έδινε πολλές (και εξαιρετικά καλές) "πάσες" για συζήτηση...

      Καλό Μήνα και... καληνυχτώ!

      Διαγραφή
    2. Καταρχήν καλώς όρισες.

      Ξεκινώ με αστειάκι.
      Στο άλλο μου μπλογκ, που είναι καθαρά χιουμοριστικό, τον τελευταίο καιρό δημοσιεύω ατάκες από το facebook.
      (Αν και το facebook το αντιπαθώ, βρίσκω εύστοχες κάποιες από τις ατάκες που δημοσιεύονται εκεί, γι’ αυτό και ασχολούμαι.)
      Διάβασα λοιπόν και δημοσίευσα μία που έλεγε: “Πήγα κι εγώ σήμερα και στήθηκα στην ουρά για το iPhone6, για να μη με νομίζουν για κανα φτωχό που δεν έχει λεφτά να το πάρει…”


      Θα σου πω κάτι που το έχω γράψει και άλλες φορές εδώ μέσα. Σε αυτή τη χώρα πάντοτε υπήρχαν δύο Ελλάδες. Η μία, η μεγαλύτερη, που δουλεύει και στενάζει και η άλλη που παρασιτεί εις βάρος της πρώτης. Που δεν είχε ποτέ σχέση με διεκδικήσεις και αγώνες, αλλά ενδιαφέρεται μόνο για το πώς η ίδια θα καλοπερνάει. Ότι τέλος πάντων εννοούν αυτά τα άτομα ‘καλοπέραση’.

      Το ότι υπάρχουν χιλιάδες, ίσως και δεκάδες χιλιάδες ζώα που τρέχουν πάντα πρώτοι να αποκτήσουν την όποια νέα αηδία, δεν με εκπλήσσει καθόλου πια. Ζουν σε αγέλες και ότι κάνει ο πρώτος ακολουθούν και οι άλλοι χωρίς σκέψη. Η μόνη διαφορά τους από το ζωικό βασίλειο είναι ότι αυτά που κάνουν δεν είναι για την επιβίωση, αλλά για το θεαθήναι.

      Αν αύριο ξαναέρθει η λέιντι γκαγκά τα ίδια πυροβολημένα θα ξαναδώσουν το 100ρικο για να την δουν και να την ακούσουν. Αν έρθει και τον επόμενο μήνα πάλι θα ξαναπάνε. Γιατί να με απογοητεύουν; Το παράξενο θα ήταν να απογοητευόμουν!

      Αυτή η συνομοταξία πιθήκων στην οποία αναφέρομαι, η ‘άλλη’, η αποκρουστική σε μένα Ελλάδα, όταν συναντήσει άδεια καταστήματα με αλυσίδες και λουκέτα στις πόρτες, ούτε που θα αναρωτηθεί γιατί έκλεισαν, που πήγαν οι εργαζόμενοι, πότε (και αν) θα σταματήσει το κακό. Θα περάσουν στο απέναντι πεζοδρόμιο να χαζέψουν τις …τρέντι μπότες.
      Όταν η τηλεόραση δείχνει τις ουρές στον ΟΑΕΔ ή κάποιο ογκώδες συλλαλητήριο, αλλάζουν κανάλι γιατί βαριούνται. Η διαφήμιση από τα Hondos έχει περισσότερο ενδιαφέρον από τις φωνές των άπλυτων.

      Τα κινητά, εννοείται, απαγορεύονται σε όλα τα σχολεία της χώρας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ε και; Ποιος νόμος (με εξαίρεση τους μνημονιακούς) έχει κρατήσει και ισχύσει για πολύ σε αυτή τη χώρα; Από τη στιγμή που ο «γονιός» δεν επιβάλλει στο παιδί του να αφήνει το κινητό (που κακώς έχει) στο σπίτι πριν ξεκινήσει για το σχολείο, να είσαι σίγουρη ότι αν το πάρει ο καθηγητής από το μαθητή, ο «γονιός» θα πάει στο σχολείο για τσαμπουκά.

      Η εγκύκλιος που αναφέρεις δεν έφτασε ποτέ στα χέρια μου και φυσικά δεν έχω υπογράψει τίποτα. Το μοναδικό που έδωσαν στην κόρη μου και μου έφερε είναι απλό ενημερωτικό χαρτί “Κανονισμός Λειτουργίας” το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει ότι:
      “οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους εκτός από κινητά τηλέφωνα και οποιαδήποτε άλλη συσκευή ή και παιχνίδι που διαθέτει σύστημα επεξεργασίας δεδομένων εικόνας και ήχου (π.χ. ρολόι ή στυλό με κρυφή κάμερα) εντός του σχολικού χώρου (Αρ. Πρωτ.100553/Γ2/04/09/2012/ΥΠΑΙΘΠΑ).
      Στην εξαιρετική περίπτωση που ο μαθητής έχει στην κατοχή του κινητό τηλέφωνο υποχρεούται, καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του εντός του σχολικού χώρου, να το έχει εκτός λειτουργίας και μέσα στην τσάντα του.”


      Επειδή μιλάμε για εγκύκλιο του 2012, συνεπώς μεταγενέστερη από αυτή που έδωσαν στο παιδί σου, και η οποία αφήνει ανοιχτά παράθυρα για να υπάρχουν κινητά στο σχολείο, προφανώς βρήκαν τα παραθυράκια για να είναι όλοι …ευχαριστημένοι! Με λίγα λόγια, δεν ενοχλούνται αν το παιδί στο διάλλειμα παίζει παιχνίδι ή ακούει μουσική. Εστιάζουν στη συσκευή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σύγχρονο …σκονάκι.

      Ας μείνουμε σε αυτά που είναι ήδη πολλά. Αν πιάσω να σχολιάσω και τη “γενιά του φραπέ” το “σεντόνι” σχόλιο θα γίνει χιλιόμετρα. Ίσως κάποια άλλη φορά.
      Καλή σου μέρα, καλή Κυριακή και καλή η νέα εβδομάδα.
      Είσαι πάντα ευπρόσδεκτη και ΔΕΝ κάνεις κατάχρηση κανενός χώρου. Χαρά μου να φιλοξενώ ανθρώπου με άποψη.

      Διαγραφή
  10. Κάνοντας ένα διάλειμμα από τις χειροτεχνίες μου διάβασα τα πιο πρόσφατα σχόλια και χαίρομαι που βλέπω γονείς που ακόμα αντιστέκονται!
    Γιατί εκεί είναι η λύση του προβλήματος εκεί και η πηγή του: τα όρια που βάζει ή δεν βάζει κάθε γονιός! Και μετά παραπονιούνται! Ε ρε κατραπακιές που θέλουν!!!!

    Καλημέρα ! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια είναι ότι χαίρομαι πάρα πολύ για τη συμβολή της παρέας μας μέσα από το σχολιασμό της ανάρτησης.
      Καλημέρα.

      Διαγραφή
  11. Πόσα δίκια έχεις μόνο εσύ ξέρεις που συναντάς καθημερινά τη νεολαία μας με τα κινητά στο χέρι.Οι ειδικοί λένε ότι όπως πάμε τα επόμενα χρόνια θα μεταλλαχτεί ο άνρωπινος σκελετός με τεράστια δάχτυλα χεριών εφ'οσον αυτά χρησιμοποιούμε περισσότερο με κοντά πόδια και πολύ μικρότερο εγκέφαλο! Μας φαντάζεσαι πως θα γίνουμε??
    Στο μεταξύ και'γω αναρωτιέμαι που στα κομμάτια βρίσκουν το χρήμα
    και οι περισσότεροι είναι με τελευταίας τεχνολογίας.
    Το δικό μου κινητό μετράει μια 10ετία και καμαρώνω γιατί έγινε συλλεκτικό κομμάτι
    ασε που το'κανα καρτοκινητό και μου'μειναν αρκετά χρήματα στην τσέπη.
    Πρέπει να μάθουμε εμείς και τα παιδιά μας να μη γινόμαστε υποχείριοι των διαφημιστών.
    Θέλω να πιστεύω ότι τα παιδιά του φραπέ
    είναι η μειονότητα των ολίγων δημοσίων υπαλλήλων που βρέθηκαν με λογαριασμούς
    στο εξωτερικό.

    Καλό μήνα να'χουμε
    με φιλιά βορεινά προς το παρόν!
    και το κυριότερο να κλείνουμε τελείως το χαζοκούτι.(Μόνο όταν παίζει το σίριαλ με το νησί ανοιχτό :))



    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μιλάμε για σενάριο επιστημονικής φαντασίας αυτό που σκέφτηκες. Για να μεγαλώσουν τα δάχτυλα και να μικρύνει ο εγκέφαλος δεν το νομίζω, θεωρώ όμως ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν έχοντας πάρει τεράστιες ποσότητες ακτινοβολίας, κάτι που δεν συνέβαινε στις προηγούμενες γενιές, θα έχουν μεγάλα προβλήματα υγείας που κατά πάσα πιθανότητα θα τα μεταφέρουν στα παιδιά τους.

      Χρήμα πάρα πολύ δεν χρειάζεται να διαθέτει κάποιος για να αγοράσει τη νέα σαχλαμάρα. Θα πουλήσει το παλιό, θα αγοράσει το νέο με δόσεις, θα μπει σε κάποιο «πακέτο» με τόσα γιγαμπάιτ το μήνα και τόσα λεπτά ομιλίας.

      Λύσεις – προκειμένου να μη μείνουν απούλητα τα νέα μοντέλα – υπάρχουν. Το θέμα μου δεν είναι τα χρήματα. Και να τα χάριζαν και να μας πλήρωναν ακόμη, το κακό που γίνεται στην υγεία των παιδιών και κυρίως στην ψυχική τους υγεία είναι μεγάλο.
      Τα μη ορατά είναι η αλλοτρίωση και η αποχαύνωση. Όλη μέρα με το διάολο στο χέρι και χωρίς άλλα ενδιαφέροντα δε νομίζω ότι θα πάμε μπροστά. Μάλλον χιλιόμετρα πίσω πάμε.

      Η ιστορία με τους ΔΥ που έβγαλαν (οι περισσότεροι προφανώς μαύρα και βρώμικα) εκατομμύρια στο εξωτερικό βρωμάει από παντού. Και δεν βρωμάει απλά επειδή μερικοί ξεφτιλισμένοι καταχρώνται τις θέσεις τους και κονομάνε εις βάρος των πολιτών.
      Μου βρωμάει γιατί σε μια (παρατεταμένη) περίοδο απαξίωσης συλλήβδην του δημόσιου τομέα και των υπαλλήλων του, προκειμένου να πουλήσουν τα πάντα αυτοί οι γελοίοι που κυβερνούν βρίσκουν πάτημα και δημοσιοποιούν στοιχεία (σε αυτό καλά κάνουν) στοχοποιώντας όμως μια ολόκληρη επαγγελματική ομάδα.
      Δεν μπορώ να θυμηθώ πότε στο παρελθόν βρέθηκαν εμβάσματα βρώμικου χρήματος και αναφέρθηκε το επάγγελμα του κλέφτη.

      Καλό μήνα και καλή η νέα εβδομάδα.

      (Επειδή τηλεόραση δεν βλέπω, το σήριαλ με το νησί ποιο είναι;)

      Διαγραφή
    2. Αν την ανάψεις κάποια στιγμή παίζει στο Mega "Η Δικαίωση"
      με φοβερά εξωτερικά πλάνα του νησιού μου!

      Λέω "αν"!!

      Διαγραφή
  12. Δεν υπάρχει κάτι να προσθέσω. Όχι απλά τα είπες όλα και με κάλυψες αλλά η έρευνα και η άποψη σου είναι υπερπλήρεις!
    Το θέμα βέβαια είναι πως τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει και μάλιστα θα γίνουν τα πράγματα ακόμη χειρότερα αλλά τουλάχιστον υπάρχουν και κάποιες φωνές που εναντιώνονται και ίσως από μερικούς να ακούγονται.
    Να είσαι καλά Πέτρο!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Διάβασα προσεχτικά όλο το κείμενο και παράγραφο την παράγραφο προλάβαινες τη σκέψη μου. Προσεγμένο κείμενο και αγγίζεις όλα τα βασικά σημεία του θέματος, έτσι που μονάχα θα συμφωνήσω.

    Ναι, είναι μια μάστιγα τα κινητά. Και, δυστυχώς, δεν είναι θεωρία συνωμοσίας.

    Παρ' όλα αυτά, πιστεύω στους νέους! Ίσως γιατί το θέλω! Όσο κι αν η κατάσταση γύρω είναι απογοητευτική, αρκεί το χαμόγελο ενός παιδιού για να πω αυτό θα τα αλλάξει όλα! Ακούγεται σαχλο - ρομαντικό σ' έναν κόσμο που έχει αποδείξει πως δεν θέλει να ζήσει, παρά μονάχα να επιβιώσει με οποιοδήποτε κόστος. Που η μόδα, όποια κι αν είναι αυτή καθε φορά, οδηγεί και καταδυναστεύει.
    Πιστεύω στις εξαιρέσεις, που θα γίνουν ο κανόνας.

    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι η χρήση το πρόβλημα, η κατάχρηση είναι.
      Και όταν βγήκε η τηλεόραση ο κόσμος έμεινε έκπληκτος με αυτό το «παράθυρο στον κόσμο». Μέχρι που καταλήξαμε να κλειστούμε στο σπίτι, να κλείσουμε και τα παράθυρα και να βλέπουμε τον κόσμο αποκλειστικά μέσα από το κουτί!

      Παρόλο που δεν μου κάθεται καλά να έχει η μικρή μου κόρη κινητό στην τσέπη (ακόμη χειρότερα μέσα στο μπουφάν στο μέρος της καρδιάς που το βάζουν πολλοί – μικροί μεγάλοι – απερίσκεπτα) δεν θα είχα πρόβλημα να το είχε μαζί της μήπως κάτι της συμβεί, μήπως θέλει να μας ζητήσει κάτι που ξέχασε να πάρει μαζί της, για να δώσουμε ένα ραντεβού να βρεθούμε μέσα στην πόλη, σε μια εκδρομή της κλπ.
      Πάντα χρησιμοποιώντας hands free ή ανοιχτή ακρόαση.
      Τα παιδιά όμως όταν αναφέρονται σε κινητό δεν αναφέρονται στη συσκευή που μπορείς και τηλεφωνάς. Αναφέρονται σε αυτό που χρησιμοποιείς για να είσαι όλη μέρα στο ίντερνετ, που ακούς μουσική όπου και αν βρίσκεσαι, που στέλνεις μηνύματα για κάθε απίθανο λόγο, που κάνεις …τσεκ ιν (άλλη μεγάααααααλη μαλακία!) για να μαθαίνουν όλοι που βρίσκεσαι και τι κάνεις.
      Ο μιμητισμός είναι που με ενοχλεί. Και δεν με ενοχλεί τώρα, με ενοχλούσε από τότε που ήμουν εγώ παιδί. Υπήρξε ανέκαθεν φυσική μου τάση να μην ακολουθώ αυτό που κάθε φορά ορίζει η μόδα, αλλά να το αποφεύγω σκόπιμα.
      Αυτή η λογική της αγέλης είναι που με αφήνει άναυδο.

      Προσωπικά δεν πιστεύω στους νέους, έτσι απλά, με ηλικιακά και μόνο κριτήρια. Πιστεύω πολύ στους νέους ανθρώπους, κυρίως της υπαίθρου, που δουλεύουν και αγωνίζονται για το μέλλον το δικό τους και της χώρας.
      Ομοίως πιστεύω και σε ανθρώπους της δικής μου γενιάς που έχτισαν λιθαράκι λιθαράκι αυτό που είναι, χωρίς κλέψιμο και πουστιά.

      Τέλος, προσυπογράφω την τελευταία σου πρόταση. Είναι γνωστό ότι όλες οι επαναστάσεις ξεκίνησαν από μειονότητες.

      Διαγραφή
    2. Η κατάχρηση και, θα συμπληρώσω, η αίσθηση ό,τι αν δεν το έχεις, δεν υπάρχεις...
      Η πίστη μου στους νέους προέρχεται, Πέτρο, από το γεγονός ότι έχουν τα ψυχικά αποθέματα να αλλάξουν τον κόσμο, ότι δεν έχουν προλάβει τόσο να διαβρωθούν.

      Διαγραφή
    3. Ψυχικά αποθέματα σε θεωρητικό επίπεδο μπορεί και πρέπει να έχουν. Είναι η ηλικία που δικαιολογεί/επιβάλλει κάτι τέτοιο, είναι το αίμα που "βράζει".

      Δεν είμαι όμως σίγουρος ότι η μεγάλη πλειοψηφία σκέφτεται παρόμοια. Αν δεις πορείες και συλλαλητήρια, όλο 40ρηδες και 50ρηδες βλέπεις. Η νεολαία που θα έπρεπε να πρωτοστατεί, όχι μόνο επειδή αυτή είναι που θίγεται άμεσα αλλά πολύ περισσότερο επειδή της υποσκάπτουν το μέλλον, βλέπω στην πλειοψηφία της να απέχει.

      Το άρθρο απευθύνεται σε μια ολόκληρη γενιά (με εξαιρέσεις φυσικά ) που το έχει ρίξει στα γκάτζετ και έχει σταματήσει να σκέφτεται και να διεκδικεί.

      Και κάτι τελευταίο αλλά νομίζω σημαντικό: υπάρχουν "ηλικιωμένοι" που είναι περισσότερο επαναστάτες και παιδιά στην ψυχή από πολλούς νεότερους. Μάλλον επειδή "τρίφτηκαν" στη ζωή, έμαθαν και να παλεύουν.
      Μακάρι η νέα γενιά και οι επόμενες να αποδείξουν ότι είναι καλύτεροι μαχητές.

      Διαγραφή
  14. Γεια σου, Πέτρο!... Εντάξει τώρα, είχα μέρες που προσπαθούσα να σχολιάσω και δεν μπορούσα.
    Στο θέμα τώρα: Πολύ καλό το κείμενό σου!...Ο υπερκαταναλωτισμός του καπιταλισμού στο μεγαλείο του!... Δυστυχώς σχεδόν όλοι μας "τσιμπάμε" και καταπίνουμε το χρυσοφόρο γι αυτούς "χάπι" του καταναλωτισμού... Η τεχνολογία είναι βέβαια απαραίτητη, αλλά εδώ πρόκειται για την ΥΠΕΡΒΟΛΗ!!!... Ιδιαίτερα τα παιδιά είναι ο εύκολος "στόχος", με ευθύνη βεβαίως και των γονιών τους... Εδώ, είδαμε διαφημίσεις κινητών που απευθύνονται σε παιδιά νηπιαγωγείου!!!.. Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έκανα μια ρύθμιση στον σχολιασμό για να μη μπαίνουν και βρίζουν κάτι απίθανοι ανώνυμοι.

      Σε άρθρα που διάβασα αυτές τις μέρες για την φρενίτιδα να αποκτήσουν οι νεοέλληνες το νέο άιφον, ξέρεις τι τίτλο είχαν σχεδόν όλα; «Κρίση; Ποια κρίση;»
      Δεν αποκλείεται κάποια μέρα το υπουργείο ανάπτυξης να χρησιμοποιήσει αυτά τα στοιχεία για να μας πει ότι ο κόσμος δεν πεινάει. Γιατί είναι γνωστό ότι αυτοί οι γελοίοι κάθε φορά χρησιμοποιούν τα νούμερα που τους βολεύουν.
      Δεν νομίζω ότι τα αστυνομικά μέτρα μπορούν να διορθώσουν το κακό. Και όπως σχολίασα και πιο πάνω δεν συμφέρει (το κεφάλαιο) να τα επιβάλλουν.
      Αρκεί να μπει χαλινάρι από το γονιό. Γιατί αν το παιδί που είναι τόσο ευάλωτο στα εξωτερικά ερεθίσματα βρίσκει αρωγό (=συνένοχο) το γονιό του, καμία Πολιτεία δεν μπορεί να το θεραπεύσει.

      Διαγραφή